Rectificarea bugetara - Vezi ce institutii au ramas fara bani, ca sa se plateasca pensiile (Video)

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 11:43
4951 citiri
Rectificarea bugetara - Vezi ce institutii au ramas fara bani, ca sa se plateasca pensiile (Video)
Foto: Realitatea Tv

Guvernul a aprobat, luni, prin Ordonanta de Urgenta, rectificarea bugetara pentru 2010, banii fiind redistribuiti in principal pentru asigurarea platilor sociale pana la sfarsitul anului.

"In privinta rectificarii bugetare de stat pentru 2010, am aprobat prin Ordonanta de Urgenta rectificarea de buget. Ea vizeaza asigurarea resurselor financiare pana la sfarsitul anul pe cateva componente, printre care asigurarea platii pensiilor precum si a altor drepturi sociale. In acest sens Ministerul Muncii beneficiaza de 987 de milioane de lei", a declarat premierul Emil Boc, dupa sedinta de Guvern.

Totodata, Ministerul Agriculturii va primi "fondurile necesare, pentru derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile postaderare" - 502 de milioane de lei. Si Ministerul Sanatatii va primi bani in plus - 256 de milioane de lei -, reprezentand transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Ministerul Administratiei si Internelor va primi si el 52,6 de milioane de lei pentru achitarea obligatiilor restante ale centralelor electrice de termoficare, Ministerul Culturii primeste 25 milioane de lei pentru achizitii imobil pentru institutii culturale, Ministerul Mediului primeste 11,8 milioane de lei pentru plata materialelor folosite la prevenirea inundatiilor si ingheturilor, precum si pentru obligatiile rezultate din aderarea Romaniei la Conventia privind crearea unei Organizatii Europene pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici.

Si, avand in vedere ca iarna incepe sa se instaleze, Ministerul Transporturilor va primi si el 5,9 milioane de lei pentru asigurarea de catre CNADNR a conditiilor de desfasurare a traficului rutier in conditii de siguranta.

Si, nu in ultimul rand, s-a realizat o redistribuire a banilor catre primarii, pentru a putea fi facute platile drepturilor sociale pentru persoanele cu handicap.

"Am avut sesizari din tara ca unele primarii nu au achitat aceste drepturi soaciale pana la sfarsitul anului pentru persoanele cu handicap", a mai spus premierul.

16 institutii au ramas cu bani mai putini

Bugetele a 16 institutii publice vor fi reduse in urma rectificarii bugetare, iar cea mai mare diminuare, de 334,5 milioane lei, va fi operata la Ministerul Finantelor Publice.

De pe urma rectificarii bugetare vor avea de suferit si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Secretariatul General al Guvernului, ale caror bugete vor fi reduse cu 75,4 milioane lei, respectiv 42,6 milioane lei.

Diminuari ale bugetelor alocate vor mai fi operate la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, de 40 milioane lei, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, de 27,4 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, de 12,1 milioane lei si Ministerul Public, de 12,1 milioane lei.

De asemenea, se vor aplica reduceri si la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului - 10,3 milioane lei, Inalta Curte de Casatie si Justitie - 5,5 milioane lei, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - 4,6 milioane lei, Curtea de Conturi - 3,5 milioane lei, Consiliul Concurentei - 2,3 milioane lei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale - 2,1 milioane lei, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania - 1,8 milioane lei, Institutul Cultural Roman - 1,5 milioane lei si Ministerul Justitiei - 1,3 milioane lei.

In luna august a fost efectuata prima rectificare bugetara din acest an.

Principalele modificari aduse de rectificarea bugetara

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a prezentat principalele modificari aduse de rectificarea bugetara.

Astfel, veniturile bugetului de stat estimate pentru anul in curs au fost majorate cu suma de 1,2 miliarde de lei. Impozitul pe profit estimat pentru 2010 a scazut cu 770 de milioane de lei, iar impozitul pe venit prognozat a fost redus cu 105 milioane de lei.

Totodata, se estimeaza ca incasarile din TVA pana la sfarsitul anului sa fie mai mari cu aproximativ 2 miliarde de lei, incasarile din accize estimate au crescut cu 910 milioane de lei.

Tot ca urmare a rectioficarii bugetare, incasarile din veniturile nefiscale prognozate au scazut cu 780 de milioane de lei, iar incasarile din venituri din capital prognozate au crescut cu 224 de milioane de lei.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Guvern rectificare buget, #plata pensii 2010 Guvern , #buget