Ziare.com

Romania are cel mai mic buget din UE

Joi, 12 August 2010, ora 09:40

   

Romania are cel mai mic buget din UE
Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana la veniturile totale pe care le are bugetul ca procent din PIB.

Cu o cota de 32,1% din PIB, bugetul romanesc are la dispozitie cei mai putini bani dintre bugetele statelor europene, media UE fiind de 42,2%. In topul celor mai bogate state conduce Suedia cu 55,7% din PIB, urmata de Danemarca (55,4%) si Finlanda (53,2%).

La prima intrunire a Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, presedintele acestui for si economistul-sef al Raiffeisen Bank, a prezentat o analiza a economiei care puncteaza principalele probleme fiscale ale tarii.

Concluzia este ca suntem saraci nu numai ca urmare a crizei, ci pentru ca avem probleme in structura economiei, pentru ca avem cel mai mic procent de colectare a taxelor si impozitelor din UE, cel mai mare nivel al economiei subterane etc. Suntem saraci, pentru ca nota de plata a cheltuielilor sociale care vine luna de luna la Finante este enorma in comparatie cu veniturile.

"Problemele economiei romanesti sunt structurale si degeaba obtinem o crestere economica daca nu le corectam. Dupa ce am turat masina economica peste potential si am bagat-o in gard, a o lua din nou la drum cu aceeasi masina, fara a o repara, poate fi fatal pentru economie", a declarat, miercuri, Ionut Dumitru, citat de Jurnalul National.

Statul roman ocupa ultima pozitie in UE si in ceea ce priveste rata de colectare efectiva a veniturilor din gospodarii. Aceasta se calculeaza ca raport intre incasarile din impozitul pe venitul gospodariilor si remunerarea salariatilor. Calculul arata ca rata efectiva de colectare in Romania este de numai 6%, desi rata de taxare este de 16%.

Este grav ca Romania are cea mai mica rata de colectare dintre toate tarile, pentru ca Bulgaria si Cehia au rate legale mai mici decat Romania si tot reusesc sa adune mai multi bani la buget. In conditiile in care media celor 27 de tari ale UE este 15,3%, Romania colecteaza numai 6%, la impozitul pe profit colectam 5% din cele 16% procente stabilite de lege.

Nici in ceea ce priveste TVA, Romania nu sta mai bine. Desi cota legala in 2009 a fost de 19%, rata implicita (calculata ca raport intre incasarile din TVA si consumul privat) a fost de numai 10,8%, una dintre cele mai reduse din Europa. "La aceeasi rata, Cehia colecteaza aproape tot, iar Bulgaria, cu TVA mai ridicata, colecteaza si ea mai mult", a mai explicat Dumitru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1486 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se uita sa se spuna....

....ca in Suedia, Danemarca si Finlanda nu exista cota unica ci impozit progresiv....asta-i secretul...cistiguri mari-impozite mai mari, cistiguri mici-impozite mai mici.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor