Romania primeste despaguburi pentru seceta si incendiile din 2012

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 14:34
1425 citiri
Romania primeste despaguburi pentru seceta si incendiile din 2012

Romania va primi despagubirile stabilite pentru seceta si incendiile de padure de anul trecut, dupa ce Parlamentul European a adoptat joi o rectificare bugetara pe 2013.

A fost eliminat, astfel, riscul ca Executivul european sa nu poata efectua o serie de plati pana la sfarsitul anului, fondurile Uniunii Europene fiind suplimentate cu 2,7 miliarde de euro pentru 2013, informeaza Mediafax.

Contributia statelor membre la bugetul UE va creste anul acesta, ca urmare a suplimentarii bugetare. Aceasta a fost necesara pentru ca sumele la buget provenite din taxele vamale aplicate la frontierele externe ale UE au fost mai mici decat estimarile Eurostat.

Astfel, contributiile bazate pe venitul national brut din partea statelor membre vor creste cu suma de 3.110 milioane de euro, crestere neta a contributiilor nationale (inclusiv TVA) fiind de 2.736 de milioane de euro.

Rectificarea bugetara a primit, luni, un vot favorabil in cadrul Comisiei de Buget, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat, in aceeasi zi, ca Executivul european nu va mai putea efectua plati incepand cu mijlocul lunii noiembrie, daca nu se aproba o o crestere a bugetului pe anul in curs.

Comisia Europeana va aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei, ca urmare a inundatiilor grave suferite de aceasta in lunile mai si iunie 2013. Tarile invecinate, Austria si Cehia, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundatiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro.

Romania va primi despagubiri in valoare de peste 2,4 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta si de incendiile de paduri din vara anului 2012.

Comisia Europeana a motivat ajutorul acordat Romaniei prin faptul ca, in vara anului 2012, mai multe zone din tara au avut "de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat seceta". "Aceasta a avut drept consecinte pierderea unei parti semnificative a recoltelor, numeroase incendii de padure si de vegetatie si grave penurii de apa la nivelul populatiei", se arata intr-un comunicat al CE.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#UE despagubiri Romania seceta 2012, #bani UE despagubiri , #buget