SUA risca sa-si piarda influenta in institutiile internationale - Presa internationala

Vineri, 11 Martie 2011, ora 13:08
1315 citiri
SUA risca sa-si piarda influenta in institutiile internationale - Presa internationala

SUA ar putea sa-si piarda din influenta pe care o au in forurile internationale daca implementeaza reducerile bugetare, nemaiputand astfel sa-si cumpere influenta; inflatia din China ameninta atat stabilitatea economica interna, cat si stabilitatea pietelor internationale, iar tensiunile din Arabia Saudita ameninta sa creasca si mai mult pretul petrolului - cam astea ar fi subiectele presei internationale de business de vineri.

Statele Unite risca o scadere considerabila a influentei in institutii precum Banca Mondiala, daca Congresul american nu aproba contributiile stabilite, avertizeaza oficialii.

"Daca nu vom finanta marirea capitalului la Banca Mondiala, va scadea in mod considerabil puterea SUA de vot si capacitatea de a se opune prin veto oricarei rezolutii", a explicat Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, citat de Financial Times.

Conform strategiei politice a republicanilor, SUA nu vor contribui cu suma de 106,6 milioane de dolari sub forma de refinantare a Bancii pentru Dezvoltare in Asia, anul acesta si, de asemenea, nu-si vor onora niciunul dintre angajamentele financiare facute catre ONU sau Banca Mondiala, in cadrul unor fonduri pentru mediu sau securitate alimentara.

Oficialii institutiilor potential afectate au declarat ca impactul va fi slab asupra economiilor in dezvoltare care beneficiaza de aceste fonduri, cata vreme donatiile alternative continua. Insa au precizat ca SUA vor plati pretul pierderii de influenta in deciziile acestor institutii.

Inflatia in China, peste asteptari

Inflatia din China a depasit asteptarile in februarie, ridicandu-se pana la 4,9% si pare a continua trendul ascendent in lunile urmatoare, marind astfel presiunile pentru o alta restrangere monetara venita dinspre banca centrala.

Insa informatiile publicate vineri ofera, de asemenea, semne ca Guvernul a inceput deja sa ia masuri pentru calmarea preturilor care continua sa creasca, masuri care insa nu vor afecta cresterea economica a celei de-a doua economii a lumii, informeaza Reuters.

Inflatia la nivelul consumatorilor s-a mentinut la acelasi nivel ca in ianuarie. Inflatia la nivelul preturilor volatile ale alimentelor nu a continuat sa creasca, ceea ce sugereaza faptul ca autoritatile centrale au reusit o victorie partiala impotriva transferului inflatiei direct in buzunarul consumatorului.

Pe de alta parte, ingrijorarile cu privire la masurile pe care banca centrala chineza le-ar putea adopta pentru a limita cantitatea de lichiditati de pe piata sunt in continuare sporite. Inflatia afecteaza preturile imobiliarelor si ale actiunilor bursiere. Masuri precum cresterea dobanzilor la facilitatea de creditare sau cresterea rezervelor minime obligatorii, desi ar putea calma crestereile de preturi din imobiliarele chineze, ar afecta si cresterea economica globala.

Pietele internationale sunt deja afectate in mod simtitor de datele slabe ale economiei americane, dar si extinderea crizei din Orientul Mijlociu si efectele pe care aceasta o are asupra preturilor combustibililor.

Instabilitatea Arabiei Saudite ameninta pretul petrolului

Pe masura ce tensiunile continua sa creasca in Orientul Mijlociu, extinzandu-se si in Arabia Saudita, autoritatile saudite fac eforturi pentru a calma pietele internationale ingrijorate cu privire la iminenta unei crize a furnizarii de petrol.

Ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali Ibrahim Al-Naimi, a declarat ca regatul poate acoperi orice crestere a cererii de petrol, explicand ca exista un exces de 3,5 milioane de barili, care ar putea acoperi lipsa de productie din Libia, informeaza Bloomberg.

Pe de alta parte, insa, "daca stirile interne din regatul saudit vor continua sa se deterioreze, iar oficialii nu vor putea demonstra ca pot livra mai mult petrol, preturile vor continua sa creasca", a explicat Juerg Kiener, analist la Swiss Asia Capital din Singapore.

Arabia Saudita trebuie sa genereze 5 milioane de locuri de munca pana in 2030. Rata somajului este 43% la tinerii intre 20 si 24 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#influenta SUA, #reduceri bugetare SUA, #inflatie China, #criza Orient Mijlociu , #buget