Super comisia ce trebuia sa rezolve problema datoriilor SUA a esuat

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 08:42
1644 citiri
Super comisia ce trebuia sa rezolve problema datoriilor SUA a esuat
Foto: Daylife

Cel mai ambitios proiect al Washington-ului din ultimii ani, in incercarea de a gasi o solutie pentru imensa datorie a Statelor Unite, a esuat, asa-numita "super comisie", formata atat din democrati, cat si din republicani, nereusind sa ajunga la o concluzie.

Dupa trei luni de negocieri pe baza taxelor si impozitelor si a cheltuielilor, liderii super comisiei, formata din 12 membri din ambele partide, au hotarat ca, desi vor continua discutiile, nu au speranta sa ajunga si la o concluzie comuna, relateaza Reuters.

Esecul super comisiei este inca un semn ca politicienii americani nu sunt dispusi sa majoreze taxele si sa taie cheltuielile, masuri despre care expertii sustin ca ar putea readuce bugetul SUA pe o cale sustenabila, desi tara de abia a scapat de intrarea in incapacitate de plata in luna august a acestui an, tot din cauza neintelegerii dintre cele doua partide privind ridicarea plafonului de creditare.

Avand in vedere ca 2012 este an electoral, politicienii nu-si vor mai indrepta atentia spre acest subiect pana in 2013, cel mai devreme, potrivit analistilor.

Intre timp, democratii vor incerca sa extinda masurile pe termen scurt de stimulare economica, printre care se numara ajutoarele de somaj si o reducere a taxelor pe forta de munca, mai ales ca analistii sunt de parere ca economia ar putea ajunge, din nou, in recesiune, daca aceste masuri sunt incetate.

De cealalta parte, republicanii vor incerca sa impiedice reducerea bugetului pentru armata, de 600 de miliarde de dolari, planificate incepand cu anul 2013.

"Dupa cum se intampla si in Europa, si in SUA politicienii trebuie sa faca mai mult decat se asteapta investitorii, nu mai putin", a comentat Michael Gapen, economist la Barclays Capital.

Presedintele Barack Obama a reusit sa se mentina departe de aceste discutii, alegand sa puna accentul pe blocarea programului de creare de locuri de munca in Congres, de catre Partidul Republican. De altfel, analistii politici sunt de parere ca el s-ar putea folosi de esecul super comisiei in campania prezidentiala de anul viitor, mizand pe faptul ca alegatorii vor percepe republicanii drept o piedica in calea implementarii masurilor necesare salvarii economiei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#buget SUA, #deficit bugetar SUA, #datorii SUA , #buget