Tabelul unui cincinal: Cu cat creste economia, cu atat scade dezvoltarea Romaniei

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 08:14
2734 citiri
Tabelul unui cincinal: Cu cat creste economia, cu atat scade dezvoltarea Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania, statul european care in trimestrul III din 2015 a inregistrat cea mai accentuata crestere economica din UE fata de trimestrul anterior, tara care anul viitor va avea, potrivit prognozelor oficiale, a doua cea mai mare crestere economica de la nivel european, "defileaza" la ora actuala cu un proiect de buget pe 2016 ce prevede o scadere a veniturilor de circa 2,6 miliarde de lei.

Pentru a reliefa raportul invers dintre cea mai mare crestere economica din UE si una din cele mai scazute alocari pentru dezvoltare, cursdeguvernare.ro a intocmit un tabel al ultimilor ani.

In paralel cu cresterea PIB, se pot observa cum scad: alocarile pentru investitii, alocarile pentru Cercetare, precum si rata de atingere a tintelor de venituri bugetare. Asa se explica stagnarea sau chiar regresul unor intregi sectoare din societate. Constant, fara exceptie, an de an.

Este pentru prima data in ultimul deceniu cand intr-un an cu expansiune economica, veniturile bugetare sunt estimate sa scada atat ca procent din PIB, cat si raportate la anul precedent.

Ultima data cand veniturile bugetare au fost mai mici decat cele din anul anterior a fost in criza, respectiv in 2009, cand acestea au scazut cu 7,8 miliarde de lei fata de 2008, in contextul in care, in acelasi an, PIB-ul s-a contractat cu 7,1%.

Masurile care au determinat diminuarea veniturilor si cresterea semnificativa a deficitului, respectiv majorarile de salarii si masurile de relaxare fiscala prevazute de noul Cod Fiscal, vor fi mentinute, au precizat reprezentantii noului Executiv.

Citeste mai departe despre Tabelul unui "cincinal": Cu cat creste economia, cu atat scade dezvoltarea Romaniei. Cresc, in schimb, deficitele

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#scadere venituri bugetare 2016, #buget 2016 , #buget
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Tabelul unui cincinal: Cu cat creste economia, cu atat scade