Teodorovici lasa mostenire proiectul de buget pe 2016: Deficit aproape la limita, se mentin toate majorarile salariale

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 15:11
4652 citiri
Teodorovici lasa mostenire proiectul de buget pe 2016: Deficit aproape la limita, se mentin toate majorarile salariale
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru de Finante, Eugen Orlando Teodorovici, a pregatit proiectul de buget pentru anul viitor, care cuprinde toate majorarile salariale anuntate, insa ramane de vazut daca va fi aprobat si de actualul ministru, Anca Paliu Dragu.

Astfel, bugetul pentru anul viitor a fost construit pe un deficit ESA de 2,95% din PIB (deficit structural, care tine seama de angajamentele de plata ale Guvernului si de termenele la care se fac aceste plati), si de 2,8% pe cash (care tine cont de platile efective pe care le face Guvernul), raportat la o crestere economica de 4,1%, stimulata de consum si investitii.

Totodata, produsul intern brut (PIB) a fost estimat la 746,6 miliarde lei.

Proiectul cuprinde toate majorarile salariale aprobate, respectiv cu 25% pentru personalul din unitatile sanitare si din sistemul de asistenta sociala, inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap, cu 15% a celor din invatamant, din decembrie, si cu 10% pentru restul bugetarilor.

"Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada, de Guvern sau de catre Parlament", a declarat Teodorovici, miercuri, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului mandatului.

Totodata, inflatia medie anuala este prognozata la 0,5%, iar cursul mediu la 4,44 lei/euro.

Venituri si cheltuieli

Veniturile bugetului general consolidat au fost estimate la 227,3 miliarde lei, reprezentand 30,4% din PIB, iar cheltuielile ajung la 248,2 miliarde lei, cu o pondere de 33,2% din PIB.

Masurile adoptate de Guvern si Parlament au ca efect majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde lei, care cuprind si majorarea pensiilor cu 5% si modificarea legii privind fondurile de pensii adminstrate privat, astfel incat cota de contributie sa creasca la 5,5% anul viitor si la 6% in 2017.

Cheltuielile de investitii se vor reduce anul viitor la 4,5% din PIB, de la 6,4% in acest an, iar pentru anii urmatori sunt prevazute niveluri de 4,3% in 2017, 4,9% in 2018 si 4,7% in 2019.

Datoria guvernamentala bruta, care se situa la 37,8% din PIB la finele lunii septembrie, va urca anul urmator la 39,8% din PIB, pastrandu-se mult sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

Constructia bugetara a avut in vedere mentinerea si anul viitor a unor masuri adoptate anii anteriori, precum neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masa (1,5 miliarde lei), tichete/vouchere de vacanta (8,5 miliarde lei), premii si ore suplimentare (1,5 miliarde lei), tichete cadou (2,9 miliarde lei) si indemnizatii la iesirea la pensie/trecere in rezerva (0,2 miliarde lei).

Ce alte masuri sunt cuprinse

Totodata, a inclus prorogarea unor termene din legea Educatiei Nationale, precum asigurarea a 6% din PIB pentru invatamant, acordarea de cupoane sociale pentru educatie timpurie, acordarea sumei de 500 de euro la nasterea copilului.

Veniturile includ mentinerea si in 2016 a masurilor de impozitare a resurselor naturale aplicate in 2014-2015.

"Alocarile pe ordonatorii de credite sunt impartite, dar noul ministru de Finante va decide care vor fi sumele alocate fiecarui ordonator. Marea majoritate au primit fata de bugetul pe 2015 in crestere, dar unde sunt alte situatii, unde veti observa in minus, motivele principale sunt ca nu mai exista la acele institutii fonduri europene. De asemenea, pe fondul titlurilor executorii care au fost platite in 2015, pare ca in anumite zone sumele sunt diminuate", a precizat Teodorovici.

Va mentine noul ministru de Finante masurile fiscale si cresterile salariale din era Ponta?

Teodorovici: Toate majorarile salariale aprobate in acest an au fost incluse in bugetul pe 2016

Masurile aprobate de Parlament si Guvern in acest an au ca efect anul viitor majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 12,6 miliarde lei, cheltuieli incluse in constructia bugetului pe 2016.

Printre acestea se numara dublarea alocatiei de stat pentru copii, din luna iunie a acestui an, de la 42 de lei la 84 de lei, cu un impact de 1,8 miliarde lei, si majorarea indemnizatiilor veteranilor de razboi si ale persoanelor persecutate din motive etnice si politice, care au un impact de 0,6 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului de mandat.

Totodata, sunt incluse majorarile salariale cu 25% pentru personalul din unitatile sanitare (impact de 1,8 miliarde lei), cu 15% pentru personalul din sistemul de invatamant incepand din decembrie (1,7 miliarde lei), dupa ce salariile acestora au crescut cu 5% de la 1 martie si cu inca 5% de la 1 septembrie.

Cheltuielile bugetului general consolidat, prevazute la 248,2 miliarde lei (33,2% din PIB), mai cuprind cresterea salariilor cu 12% pentru personalul din institutiile publice de subordonare locala (cu un impact bugetar de 1,3 miliarde lei), majorarea cu 25% a salariilor pentru personalul din sistemul de asistenta sociala (556 milioane lei), inclusiv a indemnizatiilor persoanelor cu handicap (240,6 milioane lei), precum si cresterea salariilor cu 10% pentru restul personalului bugetar (3,026 miliarde lei).

De asemenea, au fost prevazute actualizarea normei de hrana si echipament pentru militari si politisti (1 miliard lei), instituirea pensiilor de serviciu pentru grefieri, personal navigant, personal diplomatic si consular, functionari publici parlamentari (0,3 miliarde lei).

Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis

La estimarea cheltuielilor bugetare s-a mai avut in vedere majorarea pensiilor cu 5%.

Cateva lucruri despre cheltuieli

Bugetul general consolidat prevede cheltuieli pentru sanatate de 30,4 miliarde lei, reprezentand 4,1% din PIB, cu 2,3 miliarde lei mai mult decat in acest an si cu 3,7 miliarde lei peste nivelul de anul trecut.

Pentru invatamant, cheltuielile sunt de 23,7 miliarde lei, cu o pondere de 3,2% din PIB, in urcare cu 1,6 miliarde lei fata de acest an (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii) si cu 5,5 miliarde lei fata de anul trecut (exclusiv sumele aferente titlurilor executorii).

La asigurari si asistenta sociala au fost cuprinse cheltuieli de 83,3 miliarde lei, reprezentand 11,2% din PIB, cu 3,5 miliarde lei mai mult decat in 2015 si cu 8,3 miliarde lei fata de 2014.

Cheltuielile cu investitii cuprinse in bugetul general consolidat sunt in suma de 32,9 miliarde lei, reprezentand 4,4% din PIB.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Teodorovici proiect buget 2016, #proiect buget 2016, #buget 2016, #masuri buget 2016 , #buget