Tichetele de vacanta pot aduce 161 milioane euro la buget - FPTS

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 23:15
2673 citiri
Tichetele de vacanta pot aduce 161 milioane euro la buget - FPTS
Foto: Arhiva

Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) sustine ca tichetele de vacanta au numeroase beneficii si ca pot atrage peste 160 milioane de euro la bugetul de stat.

"Turismul romanesc are nevoie de sistemul tichetelor de vacanta pentru a-si consolida cresterea din 2012 si a pune bazele unei dezvoltari durabile", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Potrivit FPTS, in situatia in care un milion de angajati din sistemul bugetar ar folosi tichetele de vacanta in unitati turistice din Romania, ar exista urmatoarele efecte economice:

1. Vor fi create 15.000 de noi locuri de munca;

2. Reducerea cheltuielilor bugetului de stat cu ajutorul de somaj;

3. Cresterea veniturilor la bugetul de stat prin eliminarea economiei subterane, impozite din crearea noilor locuri de munca, impozit din veniturile suplimentare ale societatilor;

4. Cresterea veniturilor nete ale angajatilor;

5. Cresterea profitabilitatii angajatorilor.

In consecinta, bugetul de stat ar fi suplimentat cu 161 milioane de euro, angajatorii ar obtine 231 milioane de euro, iar avantajele pentru salariati ar fi de 100 milioane de euro.

"Federatia Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS) recomanda de aceea relaxarea conditiilor de acordare a tichetelor de vacanta, precum si acordarea lor catre bugetari ceea ce ar determina cresterea accesului la aceste avantaje a unui numar cat mai mare de angajati romani. Astfel, consumul de produse turistice va creste cu un impact direct proportional asupra bugetului de stat si asupra dezvoltarii atat de importante a turismului si a domeniilor conexe", se mai arata in comunicat.

Ce masuri trebuie sa ia statul

FPTS recomanda doua masuri pentru relansarea sistemului tichetelor de vacanta:

1. Anularea conditiei de acordare prin care angajatorul trebuie sa fi avut profit sau venit in anul fiscal anterior. "Acesta masura este necesara pentru ca altfel este limitat numarul de angajatori care pot oferi tichete salariatilor", scrie in comunicat.

2. Obligativitatea pentru institutiile de stat sa acorde tichete de vacanta salariatilor.

Conform FPTS, acest lucru ar insemna o forma de bonus avantajoasa economic si pentru buget, dar care ar veni in sprijinul unei categorii sociale defavorizate de masurile economice anti-criza.

"Cum aceasta categorie se afla inca in procesul de recuperare a diminuarii anterioare a veniturilor, o recuperare de tipul tichetelor de vacanta ar fi binevenita si, alaturi de impactul asupra angajatilor, ar aduce o contributie majora la bugetul de stat si la dezvoltarea industriilor conexe", mai scrie in comunicat.

"Daca ne uitam la situatia actuala din turism, vedem ca 60% din veniturile realizate in turism sunt declarate, iar 40% din veniturile realizate reprezinta incasari la negru. Acest lucru este in masura sa ne arate cat de important este utilizarea tichetelor de vacanta pentru a fiscaliza veniturile din turism si pentru a-i incuraja pe cei corecti care isi platesc taxele si contributiile la buget si care au de suferit de multe ori din cauza concurentei incorecte a celor care practica turismul la negru", se mai arata in comunicat.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#tichete vacanta buget, #efecte tichete vacanta, #tichete vacanta angajati , #buget