UE cere reducerea deficitelor bugetare, Germania nu asculta

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 18:12
1800 citiri
UE cere reducerea deficitelor bugetare, Germania nu asculta
Foto: Daylife

In timp ce ministrii Finantelor din Uniunea Europeana au promis ca vor incepe reducerea deficitelor bugetare pana in 2011, cea mai mare economie din regiune, Germania, planuieste reducerea taxelor, punand cresterea economica in prim plan, in defavoarea consolidarii fiscale.

In total, datoriile guvernamentale ale celor 27 de tari din Uniunea Europeana vor ajunge la 79% din produsul intern brut, in 2010, la mai mult de 83% in 2011, iar, potrivit estimarilor Comisiei Europene, ar putea ajunge la 100% pana in 2014, daca se mentine trendul actual.

"Restaurarea finantelor publice si rezolvarea problemei somajului crescut vor fi prioritatile pentru urmatoarea perioada", a declarat Elena Salgado, ministrul Economiei din Spania, citata de Bloomberg.

Guvernele europene au injectat miliarde de euro in redresarea economiei si salvarea locurilor de munca. Anul viitor, deficitul bugetar mediu din zona euro va ajunge la 6,9 procente din produsul intern brut, cu mult peste limita de 3% impusa de UE.

In acelasi timp, somajul va ajunge la 10,9 procente in 2011, potrivit estimarilor, fiind cea mai mare rata din 1995.

"O scadere pe termen lung a ratei somajului ar avea un efect pozitiv asupra bugetelor si asupra productiei potentiale", se arata intr-o declaratie comuna a ministrilor Finantelor din UE.

"Trebuie sa stabilim niste termene limita si niste cai adecvate pentru corectia acestor deficite excesive. Este o problema importanta, pe care trebuie sa o combinam cu stimulii fiscali pe termen scurt, pentru ca inca este nevoie de asa ceva", a spus Joaquin Almunia, comisarul european pe probleme economice si monetare.

Germania ignora deficitul si se gandeste doar la crestere

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, marti, ca va continua masurile de reducere a taxelor pentru consumatori si mediul de afaceri, in ciuda criticilor primite atat din propria tara, cat si din restul UE, avand in vedere ca deficitul bugetar al Germaniei va ajunge la 90 de miliarde de euro, peste dublul recordului anterior, inregistrat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Astfel, potrivit spuselor sale, va asigura iesirea rapida a Germaniei din criza economica din ultimii doi ani. "Fara crestere, nu putem discuta de investitii, de noi locuri de munca, de bani alocati educatiei sau de asistenta sociala pentru cei care au nevoie. Vreau ca Guvernul nostru sa creeze conditiile pentru o reintoarcere rapida si sustenabila la crestere", a spus Merkel, citata de Financial Times.

Cancelarul german a anuntat ca va prelungi un program guvernamental de sprijin financiar pentru companiile care nu recurg la disponibilizari in perioada crizei. Acest program, introdus de Germania in luna ianuarie, a fost copiat in intreaga lume si a prevenit o crestere si mai abrupta a numarului somerilor.

De asemenea, Merkel a avut cuvinte dure la adresa bancilor, pe care le-a acuzat ca refuza sa acorde imprumuturi pentru a-si majora capitalizarea. "Bancile trebuie sa joace rolul pentru care au fost create, acela de a oferi credite economiei", a spus ea.

In acelasi timp, a reluat ideea impunerii unei taxe pentru tranzactiile financiare internationale, o pozitie impartasita de Franta si Marea Britanie, dar care intampina opozitie masiva din partea presedintelui american, Barack Obama.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#deficite bugetare UE, #Angela Merkel deficit, #reducere taxe Germania , #buget