Vasilescu (BNR): Bugetul nu poate suporta 2 socuri: majorarea salariilor si reducerea CAS

Joi, 15 Martie 2012, ora 13:17
1436 citiri
Vasilescu (BNR): Bugetul nu poate suporta 2 socuri: majorarea salariilor si reducerea CAS
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, considera ca este imposibil sa se apese ambele pedale in 2012: si majorarea salariilor si reducerea CAS.

Vasilescu a precizat, la RFI Romania, ca "mai simplu este sa se apese pe pedala salariilor, dar trebuie gasite resurse. E mai complicat cu CAS-ul".

Banca Nationala, potrivit legii, "este neutra in aceasta chestiune, nu are nicio legatura cu salariile bugetarilor", precizeaza Adrian Vasilescu. "Pot sa va spun un punct de vedere al meu si al colegilor mei cu care dialoghez zilnic aici, la Banca Nationala", mentioneaza consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Adrian Vasilescu e de parere ca nu pot avea loc in acelasi timp in 2012 si majorarea salariilor, si reducerea contributiilor de asigurari sociale. "Cred ca nu ar putea bugetul tarii dintr-odata sa suporte doua socuri. Cat priveste un singur soc, cel al reintregirii salariilor pentru bugetari, inteleg de la autoritatile care au prerogative in aceasta privinta ca ar exista resurse", spune oficialul BNR.

Adrian Vasilescu adauga ca "e necesar sa fie gasite resurse si asta-i o fata care va suferi socul. Dar mai este o fata: noi vorbim despre PIB, toata lumea asta din America pana in Japonia e cu ochii pe PIB".

"Or se stie ca la nivel bugetar, PIB-ul se realizeaza prin salariul bugetarului. Daca salariul bugetarului e mai mare, contributia lui la PIB e mai mare. Daca e mai mic, contributia lui la PIB e mai mica. Foarte multe tari, n-o sa dau exemplul Greciei, dar o sa-l dau pe-al Frantei fac o buna parte din PIB prin salarii mari date bugetarilor. Sigur ca aceste salarii mari trebuie sa fie sustinute de economie, dar asa e jocul in aceasta lume, cu cat e salariul bugetarului mai mare, cu atat contributia la valoarea adaugata a celor 1,3 milioane de oameni care lucreaza in sistemul bugetar va fi mai mare", completeaza Vasilescu.

Romania va intra in recesiune statistica in martie-aprilie

In opinia lui Adrian Vasilescu, "Romania nu are cum sa nu intre intr-o recesiune statistica, declarata la 31 martie, adica peste cateva zile. De fapt, nu chiar peste cateva zile, ca asa e in jocul statisticii, cifrele vin mai tarziu. Probabil ca in aprilie, pe la jumatatea lunii aprilie, o sa stim exact daca la 31 martie Romania a intrat in recesiune sau nu. Dar, atentie, va fi o recesiune statistica!".

Oficialul BNR a explicat si ce inseamna relatie statica.

"In trimestrul trei din anul trecut, am avut o crestere cu mult peste medie, care a determinat minusul din trimestrul patru, printr-un calcul statistic, pentru ca la nivelul anului, pe toate cele patru trimestre de anul trecut, noi am iesit cu o crestere de 2,5.

Este una dintre cele mai mari din Europa. Speram sa iesim si anul acesta cu o crestere nu chiar de 2,5%, dar poate 1%, poate 1,5%, poate 1,8% si asta inseamna ca iar la nivelul anului nu vom avea recesiune, dar avand recesiune prin doua minusuri, un trimestru langa un trimestru, nu avem cum sa scapam, vom fi in recesiune la 31 martie, asa cred eu", a comentat Vasilescu.

Citeste mai multe despre Vasilescu (BNR): Bugetul nu poate suporta doua socuri: majorarea salariilor si reducerea CAS pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Vasilescu majorare salarii CAS, #reducere CAS majorare salarii, #Vasilescu BNR Romania recesiune , #buget