Veste importanta legata de bugetul Uniunii Europene

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 23:28
3277 citiri
Veste importanta legata de bugetul Uniunii Europene

Parlamentul European (PE) a aprobat, miercuri, propunerea de buget UE pentru 2015 si amendamentele la cel pentru anul acesta.

Bugetul prevede 145, 32 miliarde in angajamente si 141,21 miliarde in plati pentru 2015, precum si extra 4,25 miliarde pentru a plati facturile restante in 2014.

"Este clar ca sumele pe care trebuie sa le acceptam vor stabiliza cel mult nivelul datoriilor europene. Speranta vine de la planul de plati destinat sa micsoreze volumul facturilor neplatite", a spus presedintele comisiei pentru bugete, Jean Arthuis (ALDE, FR), in dezbaterea finala privind bugetele, care a avut loc marti.

"Guvernele au acceptat angajamentele politice, insa nu au mai platit ceea ce datorau. Trebuie sa amintim din nou ca platile sunt doar consecintele tehnice ale angajamentelor?", a intrebat acesta, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Prioritatile Parlamentului au fost:

  • sa asigure destui bani pentru a plati cele mai urgente facturi restante de la contractorii care au lucrat in statele membre la proiecte finantate de UE;
  • sa cada de acord asupra unui plan detaliat privind plata tuturor facturilor restante acumulate;
  • sa asigure finantari pentru investitii in arii prioritare pentru UE, conform angajamentelor politice.

Plati: 4,25 miliarde de euro mai mult pentru 2014, compromis pentru 2015

Negociatorii Parlamentului au obtinut resurse suplimentare pentru a plati facturile venite la contractorii UE, cum ar fi asociatii locale, organizatii non-guvernamentale si firme mici.

Compromisul pentru 2015 asigura platile catre beneficiari in domeniile cele mai afectate de plati intarziate

Planul de plati

La insistentele Parlamentului, Comisia Europeana va prezenta un plan pentru rezolvarea problemei facturilor neplatite, care au atins nivelul de 23,4 miliarde de euro la sfarsitul lui 2013 si probabil va ajunge la 25 miliarde la sfarsitul lui 2014, conform celor mai recente previziuni ale Comisiei.

Planul va defini un "nivel suportabil" pe care nivelul facturilor neplatite nu ar trebui sa il depaseasca.

Utilizarea veniturilor suplimentare pentru reducerea intarzierilor

Parlamentul a dorit ca cele 8,88 miliarde venituri suplimentare din amenzile aplicate companiilor care au incalcat legislatia UE privind competitia sa fie utilizare pentru reducerea intarzierilor la plata facturilor.

Statele membre au fost de acord sa utilizeze 3,53 miliarde de euro din aceasta suma pentru facturile neplatite, restul de bani urmand sa intre in bugetele lor.

Ceva mai mult pentru crestere economica si politica externa

Parlamentul a reintrodus 0,5 miliarde de euro din taierile cerute de Consiliu in angajamente, cele mai afectate fiind competitivitatea, cetatenia si actiunile externe.

Parlamentul a mai negociat si 45 milioane mai mult pentru plati in programul de cercetare si dezvoltare Orizont 2020 si 16 milioane de euro mai multe pentru programul de schimburi studentesti Erasmus+.

Pentru politica externa, bugetul de plati a fost crescut cu 32 milioane. Agentiile de supraveghere bancara si Frontex au primit mai multe fonduri.

Bani mai multi

Bugetul UE pentru 2015 acorda cu 2% mai multi bani pentru proiecte decat cel din 2014 si este suficient pentru a asigura 1% mai mult pentru plati.

Din aceasta suma, 88% se va cheltui in si de catre statele membre, 6% merge catre politica externa, iar 6% este folosit pentru administrarea UE. Intregul buget UE reprezinta putin mai mult de 1% din PIB-ul EU-28.

Propunerea de buget este prezentata de Comisie si modificata de Consiliu si de Parlament.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#buget UE aprobat, #noutati buget UE, #buget UE 2015, #buget Uniunea Europeana 2015 , #buget