Vot crucial pentru bugetul pe 2016 dat in Parlament

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 07:31
2439 citiri
Vot crucial pentru bugetul pe 2016 dat in Parlament
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, marti, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, intr-un ritm accelerat, precum si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale pe 2016, pe articole si anexe, fara amendamente aduse, votul final fiind programat miercuri, pentru ambele legi.

Proiectele au trecut prin Parlament fara comentarii sau voturi impotriva, dupa ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurarilor sociale.

Buget 2016: Proiectul, retrimis la Comisiile de buget inainte de votul final

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.

Bugetul asigurarilor pentru somaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj si 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si 1,6% pentru plata creantelor salariale.

Buget 2016: Cum vor vota PSD, PNL, ALDE si minoritatile

Comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au dat raport de admitere, cu unanimitate de voturi, fara amendamente. Votul final in Parlament pentru bugetul de stat si al asigurarilor sociale este programat pentru miercuri.

Deputatii si-au suplimentat bugetul cu 18 milioane de lei peste suma de care spuneau ca au nevoie

Camera Deputatilor si-a aprobat, luni seara, un buget de 358,7 de milioane de lei, luand sume de la Ministerul de Finante, acesta fiind cu 18 milioane de lei mai mare decat cel votat de deputati in plen si anuntat ca fiind bugetul de care forul are nevoie in 2016.

Astfel, Guvernul a transmis Camerei Deputatilor un buget total de 313,7 milioane de lei, din care 295,7 milioane erau credite bugetare, diferenta fiind fondurile din surse proprii (inchirieri de sali, evenimente, etc).

In plenul Camerei Deputatilor, luni, a fost votat, insa, un buget de aproximativ 340,7 de milioane de lei, deputatii afirmand ca aceasta este suma de care au nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile cu salarizarea personalului, in urma majorarilor decise de Guvern. Aceasta propunere a Camerei Deputatilor a fost respinsa de Ministerul de Finante, care a anuntat ca sumele de care deputatii au nevoie - in special pentru plata functionarilor care lucreaza in institutie - vor fi alocate forului la rectificarea bugetara din vara.

Bugetele Senatului si Camerei Deputatilor pe anul 2016, majorate

Camera Deputatilor a solicitat insa retrimiterea proiectului de buget pe anul 2016 la comisiile de specialitate, majorandu-si, prin vot, bugetul, in ciuda opozitiei Ministerului de Finante. Deputatii au luat sumele de care aveau nevoie din bugetul Ministerului de Finante, de la capitolul "actiuni generale". Amendamentul adoptat a fost de suplimentare a bugetului cu suma de 45 de milioane de lei, insa aceasta suma depaseste pragul de circa 340,7 de milioane de lei - buget total - de care deputatii spuneau ca au nevoie.

Mai mult, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a anuntat ca suplimentarea se va face cu 45 de milioane de lei la bugetul format doar din bani publici, fara sa anunte si sumele de care Camera Deputatilor dispune prin venituri proprii. Astfel, luni, Viorel Stefan a anuntat ca bugetul Camerei Deputatilor va fi de aproximativ 340,7 de milioane de lei - asa cum a fost votat in plen - fara sa mentioneze cele 18 milioane de lei, venituri proprii.

Bugetul pe 2016, dezbatut in Parlament: Ciolos isi asuma masurile "in cunostinta de cauza"

In aceste conditii, luand in calcul banii de la buget, precum si banii din surse proprii, bugetul total al Camerei Deputatilor ajunge la 358,7 de milioane de lei, cu 18 milioane in plus fata de necesar.

Acest buget, marit considerabil fata de propunerea Guvernului, de numai 313,7 milioane de lei, va fi aprobat, cel mai probabil marti, in cadrul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Parlament buget 2016, #Parlament votat buget 2016, #buget 2016 , #buget