Argentina joaca la doua capete, ca sa-si protejeze valuta

Sambata, 25 August 2012, ora 19:08
4295 citiri
Argentina joaca la doua capete, ca sa-si protejeze valuta

Argentina s-a dovedit a fi o tara prospera, in ultimii ani. In aceste conditii, comertul cu articole de lux a ajuns sa fie unul dintre cele mai dinamice sectoare economice ale tarii, aducand statului venituri substantiale, de pe urma impozitelor incasate.

Pe de alta parte, factorii de decizie ai tarii au observat ca principalele branduri producatoare ale articolelor de lux apartin unor societati straine care, cum este si normal, exporta profitul convertit in valuta, reprezentand sume importanate, scrie La Tribune.

Atacul contra marilor branduri

Pentru a opri acest flux de capital, cu un timp in urma, Argentina a adoptat masura de nationalizare a companiei petroliere spaniole Repsol, una dintre cele mai prospere din tara.

Efectele au fost, fireste, spactaculoase intrucat retinerea in tara a profitului rezultat dintr-o societate petroliera se transpun in cresterea permanenta a rezervelor valutare, adica exact scopul urmarit de guvenrul argentinian.

Intrucat o buna parte a valutei exportate provine de la brandurile straine, pe care autoritatile argentiniene nu le pot interzice ca atare, s-a hotarat inchiderea marilor magazine de lux din centrul marilor orase argentiniene, sub diverse pretexte.

Actiunea are loc la putin timp dupa ce, cu cateva saptamani in urma, aceleasi autoritati promisesera respectivelor branduri ca nu vor fi restrictionate sa-si promveze produsele in tara.

Nici nu sunt, dar inchiderea marilor magazine echivaleaza cu o restrictionare, intrucat comercializarea unor asemenea produse in magazine mici si obscure este nu numai imposibila, dar chiar daunatoare pentru prestigiul firmei.

Ca urmare au inceput sa renunte la comertul cu Argentina branduri de renume mondial, ca: Ralph Lauren sau Yves Saint Laurent, iar mai recent Armani si Calvin Klein. Alte societati intentioneaza sa faca acelasi lucru in octombrie.

Otrava comertului: autorizatia de import

Conform unor reglementari introduse de presedintele tarii, Cristina Kirchner, s-a stabilit ca toate importurle sa fie supuse unor aprobari speciale, cu acelasi scop, de a restrange gama produselor de lux, datorita carora autoritatile considedra ca finantele tarii au de pierdut, prin exportul de valuta.

Totusi, viata arata ca nu exista masuri, oricat de severe ar fi, care sa nu permita gasirea de portite pentru investitorii inteligenti. Astfel, firma italiana Ermenegildo Zegna a reusit sa-si redeschida magazinele in conditiile neconvertirii monedei interne in valuta.

Conversia se face in produse. Profitul realizat de firma in moneda interna se foloseste pentru a cumpara lana direct de la producatorii din Patagonia si a o exporta in Elvetia si Italia, unde, bineinteles, se valorifica in moneda de acolo, fara a afecta rezervele valutare ale Argentinei.

La randul sau, firma Porsche se pregateste sa cumpere vin si ulei de masline virgin de la producatorii argentinieni, pentru a-si crea peste hotare fonduri valutare, cu care spera sa aduca in Argentina cel putin o suta de vehicule - pentru inceput.

In principiu, se poate spune ca Argentina a gasit o cale inteligenta spre a-si ajuta valuta prin masuri protectioniste, la fel cum investitorii au luat, la randul lor, contramasuri convenabile ambelor parti.

Au incercat si altii

Daca partenerii Argentinei vor reusi sa continue acest sistem economic de a face comert pe baza produselor exportate, nu pe baza valutei transferate, s-ar putea sa dea multora exemplu despre modul cum poate fi protejata rezerva valutara, prin comertul in contrapartida.

Experienta altor state arata insa ca, de obicei, acest mod de a juca la doua capete esueaza rapid. Pe parcurs, statului gazda ii vine usor ideea sa faca el insusi (prin producatorii locali) exportul propriilor produse - respectiv vin, lana sau ulei de masline.

Teoretic ar fi perfect. Practic, insa, s-ar izbi inevitabil de acelasi zid de nepatruns, pe care il intalnea si Romania, inainte de '90, cand statul incerca sa exporte totul cu fortele sale. O firma straina este mult mai dibace in a gasi clienti pe mapamond, in a trata cu ei si chiar in a-i atrage, decat un stat protectionist.

Sub acest aspect, n-ar fi exclus ca Argentina sa fi pornit pe o carare deja demult batatorita.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Argentina climat economic, #branduri Argentina, #masuri economice Argentina , #comert