Ce este si mai ales ce nu este Acordul CETA

Autor: Iuliu Winkler - europarlamentar
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 08:33
13868 citiri

CETA, Acordul Economic si Comercial Cuprinzator dintre UE si Canada, este subiectul fierbinte pe agenda institutiilor UE in toamna acestui an.

La fel, Acordul CETA este un subiect aprig dezbatut in multe dintre statele membre, mai cu seama in Germania, Franta si Olanda, toate trei aflate in perioada pre-electorala.

Asa se intampla si in Romania, unde opinia publica a fost mai degraba nepasatoare fata de acest subiect pana de curand, cand organizatii ale societatii civile, dar si organizatii profesionale si-au exprimat ingrijorarea fata de posibilele consecinte ale aplicarii CETA pentru economia noastra inca putin competitiva in context european.

Ce este si ce nu este Acordul CETA?

Vorbim despre cel mai ambitios acord incheiat vreodata de UE in domeniul serviciilor si investitiilor.

CETA nu este numai un acord de comert liber, desi, prin aplicarea acestuia, se vor elimina peste 99% din taxele vamale aplicate de cei doi parteneri si se vor crea oportunitati remarcabile de acces pe piata atat pentru comertul cu marfuri, cat si pentru cel cu servicii si investitii.

CETA este un acord mixt, continand prevederi din domeniul comertului, care sunt strict de competenta decizionala a UE, dar si prevederi din domeniul cooperarii economice si a investitiilor, care reprezinta competente ale statelor membre.

De aceea, Comisia Europeana (CE) a decis, in vara acestui an, ca ratificarea acordului se va face in Parlamentul European (PE), dar si in parlamentele nationale ale statelor membre.

Datorita acestei decizii, putem spune ca CETA marcheaza, in 2016, piatra de hotar intre vechea si noua lume a comertului global.

Acordul CETA reprezinta demarcatia si in ceea ce priveste filosofia noilor acorduri comerciale si economice pe care UE le promoveaza in secolul 21.

A trecut vremea in care ne puteam permite sa ne concentram doar pe micsorarea taxelor vamale si pe facilitarea fluxurilor comerciale, fara sa tinem cont de efectele comertului si ale activitatii economice asupra mediului, asupra sanatatii oamenilor si asupra sustenabilitatii dezvoltarii economice.

Comertul liber genereaza crestere economica si ajuta la crearea noilor locuri de munca. Comertul liber genereaza bunastare, dar de prea multe ori, in conditiile globalizarii, aceasta bunastare este distribuita inegal intre tari, regiuni si comunitati.

In noua lume a comertului, in secolul 21, atentia decidentilor politici trebuie sa se indrepte catre asigurarea echitatii in comert si a situatiilor de tip win-win, in care partenerii implicati in actul comercial sunt responsabili si respecta regulile impuse intr-un mod transparent si lesne de verificat.

Revenind la CETA, ma numar printre cei care sprijina incheierea acestui acord.

Negocierile intre UE si Canada au fost lansate in 2009, iar in vara anului 2014, negociatorii europeni si canadieni au finalizat textul acordului. Acesta a fost apoi revizuit juridic, inclusiv in ceea ce priveste capitolul legat de solutionarea diferendelor intre investitori si stat, iar textul final a fost publicat in februarie 2016.

CETA respecta astfel nevoia de transparenta pe care publicul european o exprima din ce in ce mai vocal.

CETA este un acord care respecta principiul controlului democratic, deoarece, alaturi de PE, in ratificarea lui sunt implicate cele 28 de parlamente nationale ale statelor membre.

Din textul publicat al acordului rezulta clar ca ambele parti, UE si Canada, vor avea beneficii mutuale relevante.

Un studiu intocmit de CE impreuna cu guvernul canadian estimeaza crearea de noi venituri de peste 19 miliarde de euro in cele doua economii.

Exporturile europene vor creste. Ca urmare, CETA inseamna dezvoltare economica si noi locuri de munca in Europa.

CETA creeaza un cadru juridic ambitios care va fi promovat ca un model in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) de catre partenerii semnatari. IMM-urile europene vor avea mult de castigat datorita asigurarii mai facile a accesului pe piata canadiana, atat la nivel federal, cat si la cel statal.

Bani si vize pentru romani

Venind acasa, in Romania, si facand o analiza a relatiei bilaterale intre Romania si Canada, constatam ca aceasta se afla in regres. In 2014, am inregistrat exporturi romanesti pe piata canadiana in valoare de 155 de milioane de euro, anul urmator a adus insa o scadere drastica pana la valoarea aproape simbolica de 75 de milioane de euro.

Suntem prezenti pe piata canadiana cu produse ale industriei constructoare de masini, produse siderurgice, chimice, farmaceutice si textile. Este putin. Pe langa domeniile amintite, potentialul din domeniile produselor agro-alimentare, al mobilei si produselor de lemn este insuficient exploatat. De asemenea, exista un potential important nevalorificat in domeniul serviciilor, in IT sau transporturi.

In acest context, CETA poate sa aduca o relansare dorita si necesara a relatiei comerciale bilaterale intre Romania si Canada. Bineinteles ca ar fi foarte buna ideea intocmirii unui studiu complet al impactului CETA asupra economiei romanesti. Acest impact nu poate fi dedus din studiul comun UE-Canada, de aceea, evaluarea lui intra in sarcina clara a Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

Desigur, toate bune si frumoase in relatia comerciala si economica, dar CETA se adreseaza si cetatenilor, avand capitole referitoare la intrarea si sederea temporara a persoanelor fizice in scop profesional si recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale printre altele.

In acest context, problema obligativitatii vizelor pentru doar doua state europene, Romania si Bulgaria, este delicata. Solutionarea ei este imperios necesara. Astept cu nerabdare comunicarea guvernului canadian asumata pentru inceputul toamnei cu privire la un calendar clar si transparent pentru eliminarea completa a vizelor de calatorie.

Revenind la ingrijorarile formulate de societatea civila si asociatii profesionale, din lectura textului public al Acordului CETA rezulta foarte clar ca acesta nu reduce nivelul de exigenta al legislatiei UE sau a statelor membre in domeniul sanatatii publice, al protectiei mediului sau al muncii.

CETA nu va duce la reducerea sau eliminarea standardelor UE

Nimeni nu se poate prevala de Acordul CETA pentru a obliga vreun guvern european sa dereglementeze serviciile publice precum aprovizionarea cu apa, sistemul sanitar, cel educational sau serviciile sociale. Guvernele nationale isi pastreaza suveranitatea deplina de reglementare in aceste domenii.

CETA nu va afecta nici standardele si reglementarile europene in materie de siguranta alimentara, protectia consumatorilor, protectia sociala, sanatate, munca si protectia mediului.

In final, in ceea ce priveste solutionarea diferendelor dintre investitori si stat, sistemul invechit si criticat pe buna dreptate - ISDS - este eliminat complet.

CE a elaborat un sistem nou si modern - ICS - Sistemul Curtii de Investitii. Vorbim despre o solutie moderna pentru protejarea investitiilor reciproce, acest sistem al curtii de investitii meritand sa fie inclus in viitor in cadrul multilateral global reprezentat de OMC.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#acord CETA Romania Canada , #comert