China ia cu asalt Balcanii - Romania, in fruntea listei investitorilor

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 08:42
6284 citiri
China ia cu asalt Balcanii - Romania, in fruntea listei investitorilor
Foto: DW

China investeste masiv in Balcani. Tara asiatica a trecut de la stadiul micului investitor in restaurante sau comert cu amanuntul la cel al gigantilor care invart sume mari de cash. Bulgaria, Romania, Serbia, Grecia, Macedonia sau Slovenia sunt tarile unde chinezii investesc din ce in ce mai mult.

Deutsche Welle scrie ca in Bulgaria, de pilda, investitiile chineze in 2011 au crescut de peste patru ori, comparativ cu anul 2010. Pana in 2010, investitiile Chinei in Bulgaria s-au concretizat intr-o fabrica de sticla, un parc care produce energie solara si fabrici producatoare de aparatura electrica si electrocasnica.

Intre 1996-2010, investitiile directe ale Chinei in Bulgaria au totalizat de abia 17,5 milioane de dolari. In 2011, investitiile tarii asiatice in Bulgaria au cunoscut un boom spectaculos, sarind de 70 milioane dolari, dupa ce chinezi au investit masiv in agricultura si industria constructoare de automobile.

Printre cele mai vanate tari de catre investitorii chinezi sunt Grecia, Bulgaria si Romania.

In acest context, tot mai multe publicatii de profil scriu despre investitiile masive ale Chinei in tari din sud-estul Europei. Grecia, care a incheiat un parteneriat strategic cu China, este un prim exemplu in acest sens.

Interesele Beijingului sunt legate de porturile Pireu si Salonic precum si de contructia unui complex de centarale eoliene, cu puteri de 200-300 megawatti.

In Romania, China intentioneaza sa finanteze cu peste un miliard de euro constructia unei termocentrale de mare putere si a unei hidrocentrale, mizand si pe investitii in parcuri eoliene, infrastructura, agricultura si minerit.

Serbia a primit recent de la Exim Bank China un credit de 1 miliard euro, pentru modernizarea a doua electrocentrale si constructia unui pod peste Dunare. Un concern din China este implicat, de asemenea, si in constructia unei termocentrale, cu o valoare a investitiei de 2 miliarde de euro.

Macedonia, in schimb, importa autobuze din China iar, de-a lungul raului Vardar, Banca Chineza pentru Dezvoltare va investi 1,5 miliarde euro in constructia a 12 hidrocentrale. Chinezii iau cu asalt Slovenia si Croatia, unde vor participa la refacerea infrastructurii, prin constructia de drumuri noi, cai ferate, aeroporturi si porturi maritime.

In Bulgaria, China investeste masiv in agricultura, profitand si de pretul scazut al terenurilor de aici. In tara vecina, terenurile sunt printre cele mai ieftine din Europa, un hectar vanzandu-se cu 1.500 de euro, comparativ cu 12.000 de euro in Grecia sau 41.000 in Olanda. In Romania, pretul unui hectar de teren arabil este apropiat celui din Bulgaria, de aceea specialistii se asteapta ca agricultura autohtona sa devina o tinta primordiala pentru tara asiatica.

Cu alte cuvinte, in timp ce Bruxelles-ul urmareste pasiv cum evolueaza dezvoltarea noilor tari membre, Beijingul investeste masiv in economiile acestora. Intrebat de ce China investeste in Balcani, ambasadorul chinez la Sofia a raspuns franc: "China are nevoie de toti cei care o pot ajuta sa cucereasca noi piete".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#China investitii Balcani, #China investitii Romania, #investitii China Bulgaria Romania , #comert