Exclusiv Parlamentul European, bulversat de acordul cu SUA: Pericolul american, negocierile Ceciliei Malmstrom si precedentul Micula (Video)

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 07:56
9798 citiri
Exclusiv Parlamentul European, bulversat de acordul cu SUA: Pericolul american, negocierile Ceciliei Malmstrom si precedentul Micula (Video)
Foto: Ziare.com

Parlamentul European voteaza astazi TTIP, controversatul Acord comercial intre Europa si SUA, dar nu rezolutia care trebuie sa ajunga pe masa negociatorilor europeni, ci amanarea votului in plen pe acest dosar si retrimiterea lui la noi dezbateri in Comisia pentru Comert International.

Presedintele PE, Martin Schulz, speriat probabil de cat de divizati sunt fostii colegi socialisti si ingrijorat de perspectiva unui semnal negativ dat negociatorilor, a decis retragerea TTIP din plen, transmite corespondentul Ziare.com la Bruxelles, Dana Cotoara.

Dupa cateva balbe procedurale, europarlamentarii au fost convocati la ora 8:00, ora Strasbourg-ului, pentru votul de suspendare, iar acum este din nou treaba membrilor Comisiei de Comert sa gaseasca un compromis durabil pentru cele 200 de amendamente depuse dupa precedentul vot din comisie de acum 2 saptamani.

Pietrele dure din negocieri sunt statutul curtilor de arbitraj in litigiile investitor/stat si temerile europarlamentarilor legate de slabirea legislatiei europene considerata in multe domenii elitista pentru ca asigura o protectie sporita si standarde de viata mult mai inalte decat cele de peste ocean.

Mancam mai sanatos in Europa si nu vrem importuri de carne de vita cu hormoni sau de pui cu clor, nici de animale clonate sau organisme modificate genetic. Socialistii nu vor nicio privatizare masiva si fara discernamant in zona serviciilor publice.

De partea partizanilor, aceste argumente sunt mituri sau perspective care nu se vor regasi in TTIP. Se vor regasi in schimb oportunitati de afaceri pentru intreprinderile mici si mijlocii, noi locuri de munca si accesul pe o piata protectionista.

Votul de astazi ar fi trebuit sa fie fara miza legislativa, dar cu un puternic semnal politic in ceea ce priveste cursul negocierilor, in conditiile in care deja doua milioane de europeni au semnat o petitie impotriva TTIP!

Pana astazi, departe de a fi limpezi, lucrurile aratau asa: grupurile PPE, ALDE si ECR sunt puternic aliate in favoarea acordului, grupul socialistilor si Verzii se opun unor parti din capitolele de negociere, iar comunistii si euroscepticii (EFDD) anunta vot impotriva.

Noua legislatie a litigiilor comerciale internationale ar putea falimenta tarile UE

Cea mai simpla si foarte putin tehnica prezentare a TTIP este aceea ca acordul isi propune sa ofere un cadru legislativ generos pentru a incuraja liberul schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite in toate sectoarele, incurajand mai ales intreprinderile mici si mijlocii sa acceada pe piete care le sunt aproape inaccesibile in acest moment.

Foto: Comisia Europeana/Twitter Lucian Cernat - Chief Trader Economist

Obiectiile scepticilor: OMG si puterea americanilor la noi acasa

Adversarii TTIP, pe de alta parte, se opun sustinand ca, odata semnat un astfel de acord, ar bloca propriu-zis orice noua initiativa legislativa birocratizand-o la nesfarsit.

In plus, spun ei, le-ar permite americanilor sa intre in procesul decizional european din moment ce orice nou act legislativ trebuie supervizat in cadrul TTIP pentru a se stabili daca este convenabil ambelor parti.

Un domeniu vulnerabil in opinia europarlamentarilor socialisti ar fi accesul pe piata europeana al unor produse care nu ar fi conforme standardelor deja impuse in ceea ce priveste siguranta alimentara. Se stie ca multe din substantele interzise in UE sunt prezente in produsele comercializate peste ocean, iar vocile care se opun tratatului spun ca in cadrul TTIP acestea ar avea acces liber in Europa.

Acord comercial intre SUA si UE: Ce ar castiga si ce ar pierde Romania

Iar exemplele cele mai frecvente sunt cele ale carnii de vita cu hormoni, ale alimentelor cu continut ridicat de clor, animalelor clonate sau organismelor modificate genetic.

Opozantii se mai tem ca, odata intrat in vigoare, TTIP va diminua protectia pe care legislatia europeana o ofera muncitorilor, ridicand neloial concurenta pe piata. Exista de asemenea temerea ca o privatizare galopanta a serviciilor ar duce la scaderea calitatii intr-o serie de sectoare cheie cum ar fi serviciile publice, cele culturale, inclusiv cele medicale sau cele privind alimentarea cu apa.

Aparatorii acordului observa, pe de alta parte, avantajele pe care le-ar avea investitorii europeni care patrund pe piata americana, crearea de noi locuri de munca, posibilitstea extinderii productiei, gasirea de noi zone de investitie si cercetare.

Foto: Comisia Europeana/Twitter Lucian Cernat - Chief Trader Economist

Alt mar al discordiei: Litigiile investitor/stat

Un alt mar al discordiei este introducerea unui mecanism reformat privind statutul curtilor de arbitraj in litigiile investitor/stat (ISDS).

Comisia Europeana a lansat un document de lucru in acest sens, care prevede reguli si conditii clare privind functionarea acestor curti de arbitraj.

Intr-o declaratie in exclusivitate pentru Ziare.com, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comert, afirma ca executivul european incearca sa stranga puncte de vedere de la statele membre pentru a putea lansa pana la finalul lunii iulie o propunere concreta privind statutul curtilor de arbitraj.

"Vrem sa reformam sistemul pentru ca, pe de-o parte, investitorii trebuie sa fie protejati in eventuale cazuri de discriminare sau expropriere sau orice alt caz in care investitorii ar putea avea de suferit. Pe de alta parte, trebuie sa ne asiguram ca statul are la dispozitie mecanismele pentru a proteja cetatenii, iar actualul statut este putin demodat.

Din acest motiv vrem sa-l modernizam, sa-l facem mai transparent, dar si mai limitat ca arie de actiune, sa avem judecatori permanenti pentru curtile de arbitraj desemnati din timp, sa ne asiguram ca firmele nu pot sari intre curtile de arbitraj si legislatia nationala.

Sigur ca in cazul noului sistem tratatele bilaterale pe care anumite state membre le au cu Statele Unite isi vor inceta legalitatea.

Suntem in faza de consultare cu statele membre si cu Parlamentul European, iar vara aceasta Comisia Europeana va face o propunere care se va aplica nu numai in cadrul TTIP, ci in cadrul tuturor acordurilor de acest tip si toate negocierile pe care le vom avea pe viitor", ne-a declarat comisarul european.

Foto: Comisia Europeana/Twitter Lucian Cernat - Chief Trader Economist

Asadar, piatra de incercare pare sa fie statutul acestor curti de arbitraj in cadrul litigiilor investitor/stat. Cei care se opun TTIP spun ca un astfel de mecanism ar incuraja investitorul sa dea statul in judecata ori de cate ori nu i-ar conveni conditiile de pe piata.

Fapt periculos, in opinia lor, pentru ca statul ar pierde bani in procese si ar fi blocat in activitatea legislativa tocmai de frica investitorului.

Socialistii din Parlamentul European propun introducerea litigiilor de tip stat/stat, propunere care din punctul lor de vedere ar rezolva dilema curtilor de arbitraj, dar care din perspectiva popularilor si liberalilor ar ingheta intreg procesul comercial pentru ca ar lasa la alegerea autoritatilor sa decida daca se implica intr-un caz sau in altul.

Ce inseamna litigiul stat/stat? Inseamna ca investitorul roman, de exemplu, aflat intr-o situatie discriminatorie atunci cand investeste in strainatate, le-ar cere autoritatilor romane sa deschida proces impotriva statului respectiv pentru a-i apara interesele. Numai ca, intervin PPE, ALDE si Conservatorii (ECR), acest lucru i-ar permite statului sa abuzeze de pozitia sa in favoarea unuia sau altuia dintre investitorii de pe piata - in cazul unui stat mare si ar bloca complet orice procedura juridica in cazul statelor mici, care nu vor indrazni niciodata sa dea in judecata un stat mare.

Foto: Comisia Europeana/Twitter Lucian Cernat - Chief Trader Economist

Comisia Europeana, pe de alta parte, spune ca acest blocaj exista deja si ca sunt multe state europene care pierd milioane de euro in procese cu investitorii tocmai pentru ca investitorului i se permite sa actioneze pe mai multe fronturi.

Litigiul fratilor Micula, studiu de caz pentru Comisia Europeana

Un exemplu, studiu de caz pentru Comisia Europeana, este litigiul Micula vs Romania. Desi nu a fost niciodata mentionat in vreun document oficial, ori recunoscut de vreun demnitar european in discurs public, litigiul dintre fratii Ioan si Viorel Micula este un punct de reper pentru Comisia Europeana, care incearca sa convinga statele membre sa accepte reglementarea statutului curtilor de arbitraj comercial.

Mai precis, in planul de actiune lansat luna trecuta de Cecilia Malmstrom, executivul european subliniaza ca litigiile privind ajutorul de stat ridica probleme specifice.

Negocierile UE - SUA: Miza, dosarele cu probleme si interesele Romaniei

Documentul face referire directa la dosarul Micula, fara a-i preciza numele:

"intr-un caz aflat sub incidenta legislatiei europene privind comertul bilateral international, tribunalul a conchis ca decizia unui stat membru pe a intrerupe acordarea unor facilitati care reprezinta ajutor de stat ilegal este o incalcare a clauzei privind tratamentul corect si echitabil (fair and equitable treatment FET clause) ".

Comisia vede aceasta decizie ca pe o aplicare incorecta a respectivei clauze de vreme ce legislatia europeana este extrem de precisa in ceea ce priveste asteptarile investitorilor privind ajutorul de stat.

Comisia mai spune in documentul sau ca nivelul compensatiei decise de tribunal inseamna de fapt revenirea la plata ajutorului de stat considerat ilegal de executivul comunitar.

"Pentru a preveni aparitia unor situatii similare, trebuie clar specificat ca protectia standard a investitiilor nu trebuie interpretata in sensul sa previna incetarea acordarii ajutorului de stat sau cererea de rambursare a acestuia deja platit, atunci cand ajutorul de stat a fost declarat ilegal de catre autoritatile competente."

Or, aceasta este descrierea exacta a contradictiei nascute in urma deciziei Comisiei Europene de a cere Romaniei sa inceteze imediat plata compensatiilor acordate de Curtea de Arbitraj de la Washington in cazul Micula in octombrie 2014.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#TTIP vot Parlament European, #acord UE SUA caz Micula, #TTIP acord UE SUA , #comert