Comertul mondial, la pamant din cauza norului de cenusa

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:04
2486 citiri
Comertul mondial, la pamant din cauza norului de cenusa
Foto: Daylife

Norul de cenusa vulcanica din Islanda, care a paralizat traficul aerian in intreaga Europa si nu numai, a adus pierderi imense la nivelul comertului mondial.

Somonul norvegian, trandafirii din Kenya si telefoanele mobile coreene sunt doar cateva din produsele blocate in tarile de origine, din cauza faptului ca transportul acestora catre tarile importatoare se facea pe cale aeriana.

Piata florilor din Tarile de Jos a scazut cu 20%, in conditiile in care florile provin mai ales din Kenya, Etiopia sau Israel, iar exportul lor nu a mai fost posibil.

Probleme sunt si pe piata fructelor si a legumelor, caci 10% din aceste alimente vin, in acest anotimp, in Europa, pe calea aerului. Din cauza restrictiilor aeriene, fasolea verde din Kenya nu a mai putut fi exportata, dar va fi inlocuita cu cea din Maroc, ce se poate transporta cu vaporul si trenul, potrivit Le Figaro.

Din fericire, fiind primavara, o perioada buna pentru productia de fructe si legume in Europa, cifra este mai mica decat daca acesta problema s-ar fi inregistrat in alt sezon. Restul de cantitate necesara este produsa in Europa sau vine pe vapor, tren sau in camioane.

Globalizarea este de vina?

Lista poate continua si cu transporturile de textile, care sunt blocate in Bangladesh, sau cu telefoanele mobile blocate la Seul. Daca, pana acum, globalizarea a adus doar beneficii, in prezent, intreaga Europa si nu numai resimte consecintele negative ale acesteia.

Economia globala se lupta pentru a raspunde rapid la imposibilitatea de a folosi transportul aerian, insa alternativele par a fi putine si vin cu intarziere. In Coreea de Sud, Samsung si LG au blocat transportul a aproximativ 200.000 de telefoane mobile, in valoare de 30 de milioane dolari.

Iubitorii japonezi de sushi resimt si ei efectele norului de cenusa, fiind privati de somonul din Norvegia. Din cauza codului rosu privind traficul aerian, industria alimentara din Asia incepe sa sufere.

Aproximativ 90% din somonul proaspat consumat in Japonia este importat din Norvegia, iar cea mai mare parte a acestuia ajunge in tara cu ajutorul transportului aerian. Cum spatiul aerian din Norvegia este inca inchis din cauza norului de cenusa, acest lucru inseamna ca situatia devine alarmanta, caci aceasta tara si-ar putea pierde principalii clienti, SUA si Japonia.

Industria auto sufera si ea din aceleasi motive, producatorul japonez Nissan anuntand ca suspenda trei linii de productie in Japonia, aflandu-se in imposibilitatea de a importa anumite componente.

Aceleasi cauze produc acelasi efect: producatorul german BMW a anuntat ca suspenda partial productia in trei uzine din Germania pana joi, decizia afectand productia a 7.000 de vehicule, care sunt echipate cu sisteme de aer comprimat care sunt importate.

Comertul in SUA, afectat de norul de cenusa vulcanica

Pierderi substantiale inregistreaza si comertul american, din cauza imposibilitatii de a face tranzactii pe cale aeriana. Cifrele ajung la cateva sute de mii de dolari pe companie, intr-o singura zi.

Pana acum, economia americana a pierdut 650 de milioane de dolari din cauza norului de cenusa care a provocat restrictii ale traficului aerian in Europa, adica circa 130 de milioane de dolari pe zi.

Sambata, compania Black Pearl Seafood ar fi trebuit sa importe 25 de tone de peste proaspat de la un depozit din Londra, peste cu o valoare de 320.000 de dolari. Din fericire, compania britanica, cea care trebuia sa se ocupe de export, a reusit sa inghete pestele si sa il transfere pe o alta piata, conform CNN.

In California de Sud, compania Paramount Export Co nu a fost la fel de norocoasa, incercand acum din rasputeri sa-si vanda fructe si legume in valoare de 400.000 dolari pe piata locala, in conditiile in care acestea erau destinate exportului catre Orientul Mijlociu.

Si in tot acest haos, cenusa vulcanica din Islanda costa companiile aeriene din SUA 20 milioane dolari pe zi. Marea intrebare vine acum: cat va mai dura eruptia vulcanului si cat de mult va mai afecta economia mondiala, comertul global si companiile aeriene?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#cenusa vulcanica comert mondial, #comert export, #export nor cenusa , #comert