Deficitul comercial la produse agroalimentare a crescut cu 60%. Principalul produs importat: carnea de porc

Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 14:45
4851 citiri
Deficitul comercial la produse agroalimentare a crescut cu 60%. Principalul produs importat: carnea de porc

Deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare a ajuns la 916 milioane de euro pana la finele lunii mai, in crestere cu 60,8% fata de valoarea inregistrata in perioada similara din 2016, in conditiile in care importurile au urcat cu 19,3%, iar exporturile s-au majorat cu doar 6,9 procente, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Datele Institutului National de Statistica arata insa un sold deficitar mai mare in comertul agroalimentar al Romaniei pe primele cinci luni ale anului din 2017, de circa 989,3 milioane euro.

Potrivit statisticii MADR, exporturile au crescut in primele cinci luni ale anului cu 6,9%, pana la valoarea de 2,046 miliarde de euro, in timp ce importurile s-au majorat cu 19,3%, totalizand 2,962 de miliarde de euro.

Graul ramane principalul produs exportat, cu un total de 354 de milioane de euro pentru doua milioane de tone, si o crestere valorica de 8,8 milioane de euro in primele cinci luni le anului fata de perioada similara din 2016.

Fata de perioada corespunzatoare din 2016, exporturile au crescut, in principal, la seminte de floarea-soarelui (+59,7 milioane de euro), porumb (+21,9 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+17,3 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+16,1 milioane de euro), boabe de soia (+12,0 milioane de euro), orz (+10,9 milioane de euro), carne de porc (+10 milioane de euro), preparate alimentare (+9,2 milioane de euro), turte din extractia grasimilor vegetale (+7,9 milioane euro), produse de brutarie, patiserie si biscuiti (+7,1 milioane de euro) si ciocolata (+6,8 milioane de euro).

Pe de alta parte, exportul de tigarete si-a continuat trendul descendent, pierzand 72,1 milioane de euro comparativ cu ceea ce s-a obtinut in perioada similara din 2016. De asemenea, au mai scazut din punct de vedere valoric si exporturile de carne de pasare, cu 6,7 milioane de euro, cele de turte de soia, cu 6,2 milioane de euro si de seminte de rapita (minus 3,2 milioane de euro).

In privinta importurilor, datele MADR arata ca a fost inregistrata o crestere semnificativa in perioada ianuarie-mai la carnea de porc, respectiv un plus de 57,9 milioane euro, care ramane principalul produs importat, cu un total de 153,9 milioane de euro pentru 77.600 tone. Alte importuri semnificative au mai fost la grau (+50,8 milioane de euro), porumb (+49,1 milioane de euro), boabe de soia (+31,8 milioane de euro), turte de soia (+23,5 milioane de euro), zahar (+21,6 milioane de euro), branzeturi (+16,9 milioane de euro), preparate alimentare (+14,6 milioane de euro), seminte de floarea-soarelui (+14 milioane de euro), tutun brut (+13,8 milioane de euro), produse de brutarie, patiserie si biscuiti (+10,7 milioane de euro), preparate pentru hrana animalelor (+10,7 milioane de euro), banane (+10,2 milioane de euro), tomate (+9,7 milioane de euro).

Potrivit statisticii MADR, in primele cinci luni ale anului au fost consemnate usoare scaderi cantitative, insa nu si valorice, la importul de citrice, animale vii din specia porcine, tomate si cafea.

UE a fost principalul partener in comertul agroalimentar al Romaniei, livrarile catre aceasta destinatie avand o pondere valorica de 58,6% din total exporturi, iar achizitiile de produse agroalimentare din statele membre au detinut o pondere de 80,1% din total importuri.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#deficit comercial produse agroalimentare, #import carne porc , #comert