Europa are motive de ingrijorare si sunt legate de Germania

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 08:19
4060 citiri
Europa are motive de ingrijorare si sunt legate de Germania

O incetinire a ritmului cresterii economice in Germania poate avea consecinte negative asupra tarilor din estul Europei.

Productia industriala a scazut in cea mai mare economie europeana cu 1,8% in perioada mai-aprilie, conform datelor oficiale publicate la inceputul saptamanii, declinul fiind mult mai accentuat decat anticipau analistii, scrie CNBC.

De asemenea, in urma revizuirii datelor pentru aprilie s-a constatat ca productia a scazut in Germania cu 0,3% in acea luna.

Aceste date vin la scurt timp dupa rezultatele unor sondaje care indica o inrautatire a increderii mediului de afaceri din Germania. In acest context, economiile europene emergente pentru care Germania este principalul partener comercial au motive de ingrijorare.

Printre aceste tari se numara Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia si Turcia. Germania este o piata foarte importanta si pentru exporturile Romaniei.

Unele guverne incep sa constientizeze riscurile acestei dependente.

"Este nevoie, cu certitudine, sa ne concentram pe acele parti ale lumii care cunosc o crestere rapida. Economia noastra este conectata foarte puternic la cea a Germaniei, nu este niciun secret", a afirmat Robert Simoncic, seful Agentiei de Dezvoltare a Investitiilor si Comertului din Slovacia.

Intre timp, guvernul polonez incurajeaza firmele sa valorifice oportunitatile din afara Europei, oferind, pe site-urile oficiale, informatii despre pietele din China si Africa. De asemenea, a organizat misiuni comerciale in India si Turcia.

Exista deja semne ca situatia economica din Germania afecteaza regiunea est-europeana. De exemplu, date publicate recent pentru luna mai au aratat ca productia industriala a scazut in Ungaria si Cehia, in timp in Polonia activitatea in sectorul manufacturier a avut o crestere foarte usoara, potrivit economistilor HSBC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#economie Germania Europa, #economie Germania Romania, #stagnare Germania , #comert