Mihai Ghimpu: Boicotarea produselor moldovenesti, "o prostie"

Duminica, 04 Iulie 2010, ora 11:18
1922 citiri
Mihai Ghimpu: Boicotarea produselor moldovenesti, "o prostie"

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a criticat apelul primarului Moscovei, Iuri Lujkov, privind boicotarea produselor moldovenesti, afirmand ca acesta "este o prostie", iar piata decide ce se vinde si ce se cumpara.

"Nu vreau sa ma cobor la nivelul lui Lujkov, sa-l supar sau sa-l jignesc. E o prostie ce a spus. Piata decide ce se vinde si ce se cumpara. Acum, ce sa fac? Sa le interzic cetatenilor moldovceni sa nu sa citeasca Tolstoi sau Dostoievski?

Eu asa prostii nu o sa fac. Am trait in mediul culturii ruse si asta este mai presus decat declaratiile primarului Moscovei, a afirmat Mihai Ghimpu la o intalnire cu tinerii, organizata de Think Moldova, ca reactie la un apel al primarului Moscovei Iuri Lujkov catre cetatenii rusi de a boicota produsele moldovenesti.

"Ce s-ar intampla daca presedintele rus, Dmitri Medvedev, ar da un decret, iar primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, l-ar comenta? Nu pot sa-mi inchipui cum ar reactiona", a mai adaugat Ghimpu, potrivit Unimedia.

"Nu este prima data cand Lujkov are asa reactii bolnavicioase. Cunosc pozitia sa si in problema transnistreana. Sa fie clar: eu sunt presedinte, nu Lujkov. Mai mult, rusii nu au acceptat sa traiasca sub ocupatie si trebuie sa inteleaga ca si noi vrem sa traim liberi", a mai declarat presedintele interimar al Republicii Moldova.

Ghimpu a afrmat ca declaratia Dumei de Stat a Rusiei referitoare la decretul privind ziua ocupatiei sovietice "o sa ramana declaratie".

"R. Moldova are un respect fata de vorbitorii de limba rusa care locuiesc la noi. Conducerea Rusiei trebuie sa inteleaga ca in urma acestei ocupatii noi am suferit foarte mult. Vorbim de un regim sovietic, nu de Moscova sau poporul rus. Rusia o sa castige daca o sa-si schimbe politica. Ei se pot mandri cu cultura sa, recunoscuta la nivel mondial - aceasta este bogatia Federatiei Ruse. Iar Pactul Ribentrop - Molotov, rezultatul caruia este ocuparea Basarabiei, a fost condamnat si de Sovietul Suprem al Uniuni Sovietice", a mentionat Ghimpu.

Cu carul de minciuni in UE

Presedintele Parlamentului le-a mai spus tinerilor ca "in UE nu ne putem duce cu carul de minciuni", deoarece "acolo sunt alte principii".

"Nu fac politica reiesind din mentalitatea majoritatii. Noi trebuie sa schimbam mentalitatea, deoarece majoritatea societatii este crescuta in stil sovietic. Eu am principii dupa care ma conduc. Ocupatia sovietica imi aminteste de faptul ca tatal meu de la invatator a devenit paznic, un unchi a fost deportat in Siberia, fratele Gheorghe Ghimpu a ajuns in inchisoare, iar un alt frate a murit... Ce si-au imaginat unii ca voi face la 28 iunie?", s-a intrebat retoric Ghimpu

Presedintele interimar al Republicii Moldova a decretat ziua de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist, cerand Rusiei sa-si retraga urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Decretul a provocat critici la Moscova.

Deputatii rusi au votat miercuri in unanimitate o declaratie de condamnare a decretului semnat de Mihai Ghimpu. Initiativa a aprtinut sefului Comitetului Dumei pentru relatiile cu tarile CSI, Aleksei Ostrovski, care a apreciat ca Parlamentul rus "nu poate trece cu vederea decizia criminala, luata nu numai impotriva Rusiei si a R. Moldova, dar si impotriva comunitatii internationale".

Ulterior, primarul Moscovei, Iuri Lujkov, le-a cerut joi cetatenilor sa boicoteze produsele moldovenesti si a solicitat autoritatilor de la Chisinau sa anuleze decretul emis de presedintele interimar Mihai Ghimpu privind ziua coupatiei sovietice si sa-si ceara scuze de la Rusia. Oficialul rus a catalogat decretul lui Ghimpu ca fiind "o dusmanie deschisa cu Rusia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#boicot produse moldovenesti, #Mihai Ghimpu boicot , #comert