Rusia intoarce spatele Europei si priveste spre Asia

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 12:23
4417 citiri
Rusia intoarce spatele Europei si priveste spre Asia
Foto: Daylife

Rusia, care trebuie sa faca fata la problemele legate de datorii ale principalului sau partener de comert, Uniunea Europeana, se reorienteaza spre est, astfel incat Vladimir Putin sa-si poata atinge tintele economice pe care le-a promis pentru cel de-al treilea mandat.

Cel mai mare exportator de energie din lume intentioneaza sa construiasca o rafinarie pe coasta Pacificului si ar putea exporta cereale si spre est. In acelasi timp, companiile Toyota Motor si Mazda Motor iau in considerare construirea unor fabrici in Rusia.

"Peisajul economic se schimba in fata noastra. In urmatoarele doua decenii, tarile in curs de dezvoltare vor fi motorul cresterii economice si vor intrece expansiunea economica din tarile dezvoltate, ceea ce va duce la o schimbare inevitabila a fluxului comercial si financiar", a spus Putin.

Astfel, Rusia isi indreapta privirile spre Asia, pe masura ce Uniunea Europeana, care reprezinta aproximativ jumatate din afacerile comerciale ale Rusiei, se afunda in criza datoriilor.

Potrivit lui Putin, cele 21 de state din cadrul organizatiei APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) reprezinta "cel mai bun pariu" in vederea stimularii cresterii economice globale, spre deosebire de pietele traditionale, gen SUA si Europa.

"Rusia a facut parte din regiunea Asia-Pacific de mult timp. Aceasta regiune dinamica este cel mai important factor pentru viitorul tarii, precum si pentru dezvoltarea Sibieriei si a Orientului indepartat", a spus Putin, citat de Bloomberg.

In al doilea trimestru din acest an, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu 4 la suta comparativ cu perioada similara din 2011. Presedintele, reales in luna martie, dupa patru ani in functia de prim-minstru, a cerut guvernului sa majoreze investitiile cu 25 la suta din PIB pana in 2015 si cu 27% pana in 2018, fata de nivelul de 21% anul trecut.

"Daca va exista o crestere rapida oriunde in lume, acesta va fi locul", a spus Putin, referindu-se la regiunea Asia-Pacific. Aceasta a inregistrat o crestere de 4,1% in 2011, depasind rata de crestere de 3,9% la nivel global.

In schimb, bursa din Rusia a mers mai bine decat cele din Asia. Indicele RTS a avansat cu 3,9 procente, in acest an, comparativ cu perioada similara din 2011, fata de 1,83% pentru indicele MSCI AC Asia Pacific. De asemenea, rubla s-a apreciat cu 0,6% fata de dolarul american, in 2012.

Tintele declarate ale Rusiei in cadrul APEC sunt liberalizarea comertului, integrarea regionala, siguranta alimentara, transporturile, inovarea, piata financiara si piata muncii.

In plus, Putin a cerut liderilor mondiali sa stabileasca reguli pentru protejarea industriilor vulnerabile in fata socurilor globale. "Trebuie sa exista reguli transparente si clare pentru luarea deciziilor", a comentat presedintele rus.

Tarile APEC ar putea reprezenta o treime din comertul Rusiei, pana in 2025, potrivit lui Andrey Kostin, director executiv al VTB Group, al doilea creditor ca marime din Rusia.

In schimb, comertul Rusiei cu Uniunea Europeana a scazut incontinuu, din 2006 pana in prezent, ajungand la 46 la suta, de la 56%. In acelasi timp, comertul cu zona Pacificului a ajuns sa reprezinte 23%, comparativ cu 15%, in aceeasi perioada.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#comert Rusia Asia Pacific, #comert Rusia Uniunea Europeana, #crestere economica Rusia , #comert