Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:41
7670 citiri
Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia
Foto: Arhiva (Kremlin)

Companiile din Rusia incep sa boicoteze Turcia, ca urmare a tensiunilor ivite intre cele doua state dupa ce fortele turce au doborat un avion de razboi rusesc care ar fi violat spatiul aerian controlat de Ankara.

Operatori turistici importanti din Moscova, precum Pegas Touristik, Natalie Tours, Biblio Globus si Tez Tour, au anuntat ca nu mai ofera vacante in tara de la sud de Marea Neagra.

Potrivit Russia Today, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita in Istanbul si a recomandat populatiei sa evite aceasta tara in viitorul apropiat, ca urmare a incidentului aviatic.

Boicotul ar putea reprezenta o lovitura serioasa pentru turismul Turciei, care reprezinta una dintre cele mai importante destinatii de vacanta pentru rusi.

Mai mult de 3 milioane de rusi si-au petrecut concediul in acest stat, anul trecut, iar peste un milion au mers acolo in prima jumatate din 2015.

Activitatile din turism reprezinta 11% din produsul intern brut al Turciei, adica 170 de miliarde de dolari, iar boicotul rusilor ar putea aduce o lovitura de 30 de miliarde de dolari pe an in bugetul tarii conduse de Recep Tayyip Erdogan, arata analistii consultati de Russia Today.

Turcia da asigurari ca nu stia ca avionul pe care l-a doborat era al Rusiei

Consecinte economice

Presedintele rus Vladimir Putin a comentat amenintator doborarea avionului rusesc de catre fortele turce la granita dintre Siria si Turcia, spunand ca este vorba despre o "injunghiere pe la spate" pusa la cale de "complicii teroristilor".

"Aeronava noastra a fost doborata deasupra teritoriului Siriei, cu o racheta aer-aer trasa de un F-16 turcesc. A cazut pe teritoriul sirian, la patru kilometri de Turcia. Nici pilotii nostri, nici avionul nu au amenintat teritoriul Turciei. Este evident. (...) Incidentul tragic de astazi va avea consecinte grave, inclusiv in ceea ce priveste relatiile dintre Rusia si Turcia", a avertizat liderul de la Kremlin.

Avion rusesc doborat de Turcia - Putin ameninta cu "consecinte grave": Nu vom permite niciodata o crima ca asta!

In lumina acestei declaratii, analistii consultati de Russia Today sustin ca cele mai multe consecinte vor fi de ordin economic.

Escaladarea conflictului intre cele doua tari ar putea aduce pagube semnificative economiei Turciei, a transmis Dmitri Abzalov, vicepresedintele Centrului pentru Comunicatii Strategice.

"In acest moment, relatiile dintre Moscova si Ankara sunt tensionate. Principalele ingrijorari sunt legate de transportul de energie si de domeniul nuclear. Dar si alte sectoare vor fi afectate", a explicat Abzalov pentru Prime Agency.

Lovituri in sectorul energetic?

Constructia primei centrale nucleare din Turcia de catre compania ruseasca Rosatom se afla momentan in stand-by. Cele doua parti au semnat un memorandum ce priveste proiectul de 20 de miliarde de dolari, in urma cu patru ani.

Centrala nucleara ar avea o capacitate de 4.800 MW si ar putea reduce costurile legate de energie pentru turci. Insa acum viitorul sau e incert.

Un alt proiect major ce leaga cele doua tari este conducta de gaze Turkish Stream, care ar trebui sa transporte resursa naturala din Rusia in Turcia, pe sub Marea Neagra.

Constructia urma sa inceapa in iunie 2015, dar a fost amanata pentru ca cele doua state nu au reusit sa incheie un acord interguvernamental, insa expertii citati de Russia Today sustin ca negocierile vor fi sistate.

Rusia a facut lobby pentru acest proiect, deoarece are o importanta geostrategica pentru Vladimir Putin, care vrea sa boicoteze Ucraina si sa trimita gaze catre Europa pe o alta ruta.

Avion rusesc doborat de Turcia: Cum a fost influentat pretul petrolului

Rusia a inasprit controalele pentru produsele alimentare din Turcia

Autoritatea Federala Sanitar-Veterinara din Rusia - Rosselkhoznadzor - a oprit, miercuri, un transport de 162 de tone de pui din Turcia, pe motiv ca nu avea toate avizele necesare. In consecinta, a inasprit controalele asupra produselor agricole si alimentare importate din Turcia, pentru a vedea daca acestea incalca sau nu normele sanitare, transmite agentia TASS.

Comertul bilateral e o sursa importanta de venituri pentru cele doua state. La finalul anului trecut, acesta s-a cifrat la 30 de miliarde de dolari. In plus, luna trecuta, un oficial din Ministerul rus de Externe a spus ca suma ar putea ajunge in 2015 la 100 de miliarde de dolari, gratie proiectelor comune.

La randul sau, Turcia e una dintre sursele vitale de alimentare cu fructe si legume pentru Rusia, care a fost nevoita sa creasca importurile de mancare din alte regiuni, dupa ce SUA si UE au impus sanctiuni pentru interventia in Ucraina.

De asemenea, exista multe companii turcesti care opereaza in industria constructiilor in Rusia, astfel ca escaladarea conflictului ar putea afecta economiile celor doua tari.

Turcia vrea sa ingroape securea

In timp ce Vladimir Putin a avut o reactie furibunda in legatura cu incidentul cu aviatia turca, oficialii de la Ankara par mai temperati.

Avion rusesc doborat de Turcia: Moscova acuza Ankara ca face afaceri cu Statul Islamic

Turcia si Rusia nu isi permit "luxul" unor relatii neprietenoase, a declarat ministrul turc al afacerilor europene, Volkan Bozkir, transmite Reuters.

El se asteapta ca relatiile cu Moscova sa fie mentinute in ciuda incidentului cu avionul.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#relatii economice Rusia Turcia, #Rusia investitii Turcia, #Rusia relatii Turcia , #comert