Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 08:52
15831 citiri
Rusia, pe butuci? De ce se va intoarce Putin cu coada intre picioare la Occident
Foto: Kremlin.ru/Arhiva

In urma cu mai bine de un an, dupa ce SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni economice Rusiei pentru implicarea in conflictul din Ucraina, presedintele Vladimir Putin s-a gandit sa se reorienteze catre alte regiuni, care au fost oarecum neglijate dupa prabusirea URSS.

Kremlinul a cautat noi aliati in est, in ideea de a inlocui comertul si investitiile in Occident. Insa planul lui stagneaza.

Iar momentan nu exista niciun semn ca petrolul, cea mai importanta sursa de venituri pentru bugetul Rusiei, ii va veni prea curand in ajutor, se arata intr-un editoral Bloomberg.

Pretul petrolului s-a prabusit in aceasta saptamana sub pragul psihologic de 40 de dolari/baril si a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani. Iar tendinta e de scadere.

Vineri, cotatia titeiului tranzactionat pe bursa din Londra, etalon pentru Europa, a ajuns pana la 38,96 dolari pe baril. La randul sau, cotatia WTI, de referinta pe piata americana, s-a indreaptat spre 36 de dolari pe baril.

Deci ce va face Rusia in continuare, avand in vedere ca nu-si poate asigura o crestere a veniturilor, in special din tranzactiile cu petrol, asa cum a facut in anii precedenti? Aceasta e intrebarea de un milion de dolari.

Rusia nu e singura, dar nici bine nu o duce

Intr-adevar, Rusia nu se afla intr-o oaza de singuratate. De la momentul impunerii sanctiunilor, a curtat China pentru niste proiecte-gigant. Insa intelegerea pentru realizarea unei conducte de gaze, anuntata cu mare tam-tam in martie 2014, nu pare ca se va materializa prea curand.

Nici proiectul de pe piata obligatiunilor (Rusia emite obligatiuni in yuani) nu e atat de spectaculos pe cat si-ar fi dorit liderii de la Kremlin, arata Bloomberg.

Cu toate ca schimburile comerciale bilaterale au crescut cu 3,4% in prima jumatate a anului trecut, ele nu compenseaza pentru declinul in zona comertului cu UE si partenerii sai. Si in niciun caz nu poate umple golul lasat de petrolul ieftin.

Sursa: Bloomberg View

Usi inchise, oportunitati ratate

Intre timp, politica externa agresiva dusa de Putin a inchis usa altor oportunitati de crestere, sustine sursa citata.

De exemplu, Bulgaria - stat membru UE, cunoscut pentru relatiile stranse cu Kremlinul in anii '90 si 2000 - planuia sa devina tara-gazda pentru proiectul South Stream, conducta care ar fi transportat gazul din Rusia in Europa, boicotand Ucraina. Insa dupa escaladarea conflictului din Ucraina, aceasta idee a picat.

Putin s-a reorientat catre Turcia, careia i-a promis un proiect similar. Ba mai mult, rusii au inceput constructia unei centrale nucleare acolo. Dar doborarea avionului rus de catre fortele armate turce la granita cu Siria a condus la inghetarea relatiilor bilaterale.

Astfel, gazoductul de aproape 2 miliarde de dolari e in stand-by, iar lucrarile la centrala nucleara au fost sistate. In plus, rusii nu mai au voie sa mearga in vacanta acolo.

Oficialii rusi se bat cu caramida in piept ca nu e nicio problema: oricum vacantele pe plajele minunate din Turcia erau doar un moft. Pot trai si fara ele.

Si pe buna dreptate. Realitatea e ca economia Rusiei supravietuieste, iar popularitatea lui Putin e la cote mari. Problema este ca masurile luate de Kremlin nu sunt sustenabile pe termen lung, iar economia va ajunge sa fie pe butuci, daca nu va primi un restart curand.

Iar cand va veni momentul platii facturilor pentru deciziile sale, Putin va intelege ca trebuie sa faca pace cu fostii sai parteneri, pentru ca Rusia are nevoie de ei, asa cum si acestia au nevoie de Rusia, conchide Bloomberg.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Putin afaceri China, #Rusia afaceri China, #Rusia afaceri Turcia, #Rusia gaze China, #Rusia gaze Turcia , #comert