Studiu CCIR: Ce cred firmele despre mersul economiei si despre DNA

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 12:49
3981 citiri
Studiu CCIR: Ce cred firmele despre mersul economiei si despre DNA

Principalele probleme cu care se confrunta antreprenorii romani sunt legate de fiscalitatea ridicata, legislatia complicata, absenta infrastructurii, coruptia din administratie si criza fortei de munca, rezulta dintr-un studiu privind perceptia mediului de afaceri asupra economiei nationale, comandat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si realizat de TNS CSOP pe un esantion de 500 de firme.

"Am considerat ca este nevoie sa inventariem cu precizie perceptia firmelor despre evolutiile economice. Dincolo de ceea ce deja stim, am considerat ca este momentul ca discutia despre economie sa aiba la baza o cercetare de piata solida", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele CCIR, Mihai Daraban.

Acesta a spus ca potrivit acestui barometru al increderii in mersul economiei, firmele manifesta un optimism moderat pentru 2015, dar ca exista cateva zone critice care limiteaza dezvoltarea economiei. Intre acestea, nivelul foarte ridical al fiscalitatii, legislatia incoerenta si stufoasa, care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovaratoare, incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru ca acestea nu au bazele de date corelate, coruptia din administratia publica si starea educatiei nationale care nu reuseste sa pregateasca specialistii de care are nevoie economia reala.

Astfel, potrivit studiului prezentat de presedintele Camerei de Comert:

  • Peste 80% dintre companii reclama legislatia instabila si nivelul ridicat al fiscalitatii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii lor.
  • 58% dintre companii considera ca statul mentine numeroase reglementari inutile si costisitoare.
  • 63% dintre reprezentantii companiilor cred ca un factor puternic negativ asupra activitatii lor este reprezentat de coruptia din administratie. De asemenea, un procent similar apreciaza activitatea DNA.
  • 87% dintre companii doresc sa interactioneze cu un singur organ de control, dupa model german.

Cu privire la problematica fortei de munca, Daraban a declarat: "Atragem atentia statului ca lipsa fortei de munca bine calificata devine critica pentru economia romaneasca. Si este responsabilitatea zonei de educatie sa corecteze aceasta situatie. Personalul calificat este marea problema a economiei. In sfera productiva, vorbim de o medie de varsta de peste 50 de ani. Va dau exemple din trecut, de exemplu in 2007 santierele navale din Romania cereau 1000 de sudori, in vreme ce pe raza Dobrogei erau 10 absolventi pe an".

"Statul are de luat o serie de masuri pentru a-si creste eficienta. E nevoie de corectii, de imbunatatiri, de o mai buna corelare si planificare. Noi credem ca daca statul ar reusi sa implementeze aceste corectii, cresterea economica va fi una si mai puternica decat cea estimata. De asemenea, dupa cum veti vedea, statul trebuie sa iasa puternic in afara pentru promovarea produselor romanesti. Este un lucru la care noi tinem in mod special - promovarea in forta a exporturilor", a conchis presedintele Camerei de Comert.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#studiu CCIR economie, #probleme antreprenori romani, #Mihai Daraban studiu CCIR , #comert