25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Transformarea Germaniei

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 08:07
5864 citiri
25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Transformarea Germaniei
Foto: Wikipedia

O rata a somajului de peste 12%, fabrici deloc competitive si crestere economica sub asteptari, toate acestea pot fi cu greu asociate imaginii din prezent a Germaniei. Ele indica insa drumul lung parcurs de cea mai mare economie europeana in ultimii 25 de ani, dupa demolarea Zidului Berlinului.

Numita "omul bolnav" al Europei in 1990, Germania este considerata astazi un motor esential pentru propulsarea cresterii in zona euro, scrie Market Watch.

Pretul urias al reunificarii

Pretul reunificarii a fost estimat la aproximativ 2.000 de miliarde de euro, constand in transferurile realizate in ultimii 25 de ani in Germania Rasariteana, pentru cheltuieli ca plata pensiilor sau pentru realizarea unor proiecte de infrastructura, potrivit grupului de cercetare SED-Staat.

Decizia de a schimba marca est-germana la o paritate de 1:1 cu marca RFG-ului a fost necesara din punct de vedere politic, dar nerealista din punct de vedere economic. Productivitatea era mult mai scazuta in fosta Republica Democrata Germana, iar cresterile salariale ce au rezultat au dus la inchiderea multor companii din est.

In primii 15 ani de la reunificare, cresterea economica a Germanei a fost in linii mari sub cea din zona euro. Rata somajului a crescut, productivitatea s-a prabusit si bula imobiliara ce s-a dezvoltat la inceputul perioadei s-a spart. Tara a fost in recesiune in 1993 si intre 2001 si 2002.

Reunificarea a functionat ca un "urias program de stimulare artificiala", care a intarziat reformele necesare pentru Germania unificata, potrivit economistului Christian Schulz de la Berenberg.

Pentru acest an, Berlinul se asteapta la o crestere economica de 1,2%.

Reforme dure pe piata muncii

De la o rata a somajului de 12% la 6,7% in prezent, un record minim dupa unificare, Germania a demonstrat beneficiile aplicarii unor refome dure pe piata muncii.

In anii 1990, salariile erau mari, sindicatele puternice, iar companiile aveau putin spatiu de manevra pentru a face concedieri in perioadele de dificultate economica.

Ajutoarele sociale generoase nu-i incurajau pe germani sa se angajeze.

In acest context, reformele adoptate intre 2003 si 2005 au redus beneficiile pentru somajul pe termen lung si au creat stimulente pentru ca firmele sa faca angajari.

O masina de export, in continuare

Germania a fost cel mai mare exportator global de bunuri pana in 2009, cand a fost detronata de China. Tara ramane puternic dependenta de piata globala pentru produsele sale. Exporturile au depasit 1.000 de miliarde de euro in 2013, aproximativ jumatate din produsul intern brut.

Reversul monedei pentru exporturile solide este surplusul de cont curent. Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si SUA si-au exprimat ingrijorarea fata de cererea interna scazuta din Germania, care intarzie redresarea altor tari din zona euro.

Insa chiar dupa reunificare, Germania s-a confruntat cu un deficit de cont curent urias, in conditiile in care cresterile salariale puternice pentru locuitorii din estul tarii au alimentat consumul si cererea pentru bunuri din afara Germaniei. In acelasi timp, fosta RDG nu producea mult, astfel incat exporturile totale ale Germaniei erau relativ mai mici decat inainte de anii 1990.

Salariile raman un motiv de ingrijorare

In anii care au urmat caderii Zidului Berlinului, explozia costurilor salariiale si, in consecinta, lipsa competitivitatii, au reprezentat unul dintre principalii factori responsabili pentru incetinirea cresterii economice.

In conditiile in care rata somajului a ajuns la un nivel record pentru perioada postbelica, angajatorii s-au gasit in avantaj. Din 2000 pana in 2008, costurile salariale au crescut aproximativ in acelasi ritm cu productivitatea, potrivit Berenberg.

Criza imobliara si in Germania

Constructiile au explodat dupa unificare, ajungandu-se la o bula imobiliara la mijlocul anilor 1990 in estul Germaniei, bula care s-a spart in cele din urma, afectand intreaga piata imobiliara a tarii.

In timpul crizei datoriilor din zona euro, pretul locuintelor a inceput din nou sa creasca puternic, in contextul in care investitorii cautau refugii.

Piata imobiliara a Germaniei ramane in prezent o investitie atractiva, potrivit Deutsche Bank.

C.S.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Zidul Berlinului economie Germania, #cadere Zid Berlin , #crestere economica