A iesit Romania din recesiune in trimestrul doi?

Joi, 12 Iulie 2012, ora 16:02
2264 citiri
A iesit Romania din recesiune in trimestrul doi?

Economia Romaniei a iesit din recesiune in trimestrul doi, sustin analistii, insa avansul inregistrat de PIB in ultimele trei luni este unul modest, invalidand prognoza oficiala care vizeaza o crestere economica de 1,5% la finele anului.

In plus, evolutiile pozitive consemnate in cateva sectoare economice, precum exporturile sau comertul cu amanuntul, nu se resimt in activitatea mediului de afaceri, ai carui reprezentanti vorbesc, mai degraba, de o involutie.

Astfel, analistii bancii austriece Raiffeisen estimeaza ca produsul intern brut al Romaniei ar putea sa avanseze cu aproximativ 0,4% in trimestrul doi fata de primele trei luni, insemnand, practic, iesirea din recesiune, desi impactul efectului de baza este semnificativ, tinand cont de iarna grea care a marcat rezultatele din perioada ianuarie-martie. Totusi, analistii considera ca economia va continua sa creasca in trimestrele urmatoare, desi intr-un ritm lent.

"In trimestrul doi cred ca va trece pe crestere, dar cresterea va fi moderata si nu va compensa reducerea din primul trimestru, pentru ca la sfarsitul anului sa avem o crestere a PIB de 1,5%. Din pacate, nu cred ca vom avea aceasta crestere si cred ca trebuie sa ne refacem toate calculele pentru o prognoza ceva mai realista", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, asupra economiei romanesti au apasat evolutiile externe, de pe plan european, vizibile inca de la sfarsitul anului trecut, observandu-se o incetinire a exporturilor si a productiei industriale.

"Pe de alta parte, consumul intern a dat unele semne ceva mai incurajatoare si pare ca se produce acea modificare de structura in care consumul intern devine un factor mai important pentru crestere in comparatie cu exporturile. Sa vedem daca este sustenabila aceasta tendinta a consumului intern pana la sfarsitul anului, pentru ca raman destul de fragile conditiile, finantarea externa este mult incetinita, intrarile de capital au scazut destul de mult si nu cred ca isi vor reveni.

Astfel, va trebui sa ne descurcam cu fortele noastre proprii", a adaugat analistul.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica pentru luna mai, productia industriala a scazut cu 0,2% fata de aceeasi perioada de anul trecut, dupa ce, in luna aprilie, inregistrase un avans de 2,6%.

Pe de alta parte, comertul cu amanuntul a crescut, in luna mai, cu 5,6%, fata aceeasi perioada a anului trecut.

Efecte preconizate, dar ignorate

Economia nu merge bine si, in special, nu merge bine industria prelucratoare, a afirmat Maria Grapini, directorul general al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Usoara.

"Este vorba de o involutie, nu de o evolutie, sunt efectele pe care noi le-am prevazut in anii trecut, dar nu au fost luate in seama de guverne. Din punctul meu de vedere, orice stat trebuie sa se gandeasca sa aiba capital autohton si in industria prelucratoare. Aici este cea mai mare suferinta, pentru ca exista imobilizat capital, exista imobilizati bani in mijloace fixe, exista neincasari si creante de sute de zile si sigur ca firmele sunt secatuite de lichiditati si de profit de ani de zile", a spus Maria Grapini.

In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, desi recunoaste ca a fost inregistrata o usoara crestere pe acest segment, Maria Grapini atrage atentia ca nu produsele romanesti au facut obiectul cresterii.

"Toti producatorii, de la cel de paine la cel de vin pana la cel de imbracaminte, se plang de faptul ca a scazut consumul de produse romanesti. Se consuma produse care intra cu evaziune in piata de la legume, fructe, flori. Institutiile statului nu au tinut cont de sesizarile statului de a controla ce intra in piata si acest lucru a dat peste cap producatorii romani.

Consumul a crescut, dar trebuie vazut daca ajuta cu ceva economia romaneasca pe termen mediu si lung", a precizat directorul general al Pasmatex, firma cu activitate in industria textila.

De asemenea, consumul nu a crescut nici in industria alimentara, unde profitul este "foarte slab", a spus Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta.

"Profitul pe industrie, cel putin pe cea alimentara, este unul foarte slab. Preturile materiilor prime au sarit peste tot in lume, preturile de procesare au ramas pe loc in general. Consumul, spre deosebire de ce spun cei de la statistica, cel putin in ceea ce priveste industria alimentara, nu a crescut deloc. Poate creste sezonier pe apa, bere, dar atat", a mentionat Sorin Minea.

O evolutie pozitiva s-a inregistrat in sectorul exporturilor, luna mai fiind a doua luna consecutiva de crestere, in contextul in care exporturile catre tarile din afara Uniunii Europene au conoscut un avans de 5,1%. Romania a continuat sa exporte si in interiorul blocului comunitar, cresterea pe acest segment fiind de 3,4%.

"Exporturile au avut o crestere in acesti ani pentru ca am mai putut raspunde noi, ca producatori, pietei externe. Incet, incet nu mai putem raspunde, pentru ca de trei ani au tot crescut costurile de operare, iar noi nu am putut sa crestem pretul produsului extern", ne-a mai spus Maria Grapini.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#crestere economica Romania, #iesire recesiune, #oameni afaceri economie , #crestere economica
Comentarii
Poza just_comment
just_comment
rank 5