Am iesit din recesiune. Cu cat a crescut economia in trimestrul doi

Marti, 14 August 2012, ora 10:36
2398 citiri
Am iesit din recesiune. Cu cat a crescut economia in trimestrul doi

INS a anuntat marti o crestere economica de 0,5% pentru trimestrul doi, fata de perioada ianuarie-martie. Avansul inregistrat de economie pentru semestrul al doilea este de 0,8%.

De asemenea, FMI a revizuit semnificativ in jos cresterea economica pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%, a anuntat seful misiunii de evaluare, Erik der Vrijer.

"Noi am scazut prognoza de crestere economica, dar si inflatia a urcat mai mult decat ne asteptam. Deci si deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anuleaza una pe alta, astfel ca au efect foarte mic asupra deficitului in sine", a spus der Vrijer.

Astfel, conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica, Produsul intern brut in trimestrul II 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul I 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,7% pe seria ajustata sezonier. In semestrul I 2012 Produsul intern brut a crescut comparativ cu semestrul I 2011 cu 0,8%, pe serie bruta si cu 1,4% pe serie ajustata sezonier.

In primul trimestru din 2012, economia a revenit in recesiune tehnica, inregistrand o scadere de 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie. Anul trecut, cresterea economica a fost de 2,5%.

In luna august, Guvernul a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, printr-un proiect de rectificare bugetara.

Aceasta este o noua rectificare, dupa ce Executivul a redus anterior tinta de crestere economica de la 1,8-2,3%, stabilita prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, la 1,5%, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).

In document se arata ca unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificarii bugetare pe anul 2012 este evolutia activitatii economice din primele cinci luni ale anului, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, "ceea ce sustine o crestere a produsului intern brut de circa 1,2% in anul 2012, fata de 1,8-2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat" si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei fata de 579.6 miliarde lei cat s-a estimat initial in bugetul de stat.

Recent, Banca Economica pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de crestere economica pentru tara noastra la 0,8%, de la 1,2%, iar Banca Mondiala, la 1,2%, de la 1,5%.

Estimari prea optimiste

Potrivit analistilor chestionati de Ziare.com, estimarile oficiale sunt inca prea optimiste, in contextul mentinerii unor riscuri semnificative in economie, alimentate inclusiv de tensiunile politice

Prin urmare, estimarile ING vizeaza o crestere economica de 0,8%, a afirmat Vlad Muscalu, economist senior al bancii, invocand tensiunile din mediul politic, care pot afecta investitiile si consumul, precum si productia mai slaba in agricultura.

Si mai sumbra este prognoza analistilor de la X-Trade Brokers, care considera ca Romania va avea o crestere economica de doar 0,5%. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist sef al firmei de brokeraj, consumul ramane o problema, increderea romanilor mentinandu-se la cote reduse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#crestere economica trimestrul doi, #iesire recesiune , #crestere economica