Analist american: Romania era cea mai deprimanta tara, acum se descurca surprinzator de bine

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 18:31
9073 citiri
Analist american: Romania era cea mai deprimanta tara, acum se descurca surprinzator de bine
Foto: Twitter/Robert D. Kaplan

Romania se descurca surprinzator de bine in prezent si are un sistem politic mai sanatos fata de Polonia, Ungaria si Bulgaria, iar rata cresterii economice este la un nivel ridicat in comparatie cu alte state europene, afirma analistul si scriitorul american Robert D. Kaplan.

"In 1981 si, de fapt, de-a lungul anilor 1980, Romania era cea mai deprimanta, retrograda tara dintre membrele Pactului de la Varsovia. Era saraca, avea un nivel al totalitarismului mult mai profund decat cel intalnit in celelalte tari, fie ca vorbim despre Bulgaria, Polonia, sau orice alta tara. Romania era cu mult in urma.

Totusi, in 2013, 2014, 2015 am constatat ca Romania se descurca surprinzator de bine. De fapt, cred ca sistemul politic e mai sanatos decat cel din Polonia, mai sanatos decat cel din Ungaria, mai sanatos decat cel din Bulgaria. E greu sa gasesti o fosta tara membra a Pactului de la Varsovia in care politica si economia sa fie la un nivel atat de bun ca in Romania. (...) Rata cresterii economice a Romaniei este la un nivel ridicat in comparatie cu cele din restul Europei", sustine Kaplan, intr-un interviu acordat Agerpres.

El a precizat ca este constient de faptul ca romanii se plang in continuare de faptul ca sunt lucruri care nu merg bine si ca inca exista coruptie.

Romania e mai corupta ca Namibia sau Surinam: Spuneti ca v-ati saturat! (Video)

"Dar ideea e ca romanii se concentreaza asupra lucrurilor importante. S-au saturat de coruptie. Acesta e un lucru bun, nu e un lucru rau. Au un presedinte care nici macar nu e etnic roman, e etnic sas. Acesta e un lucru bun, pentru ca arata ca populatia nu mai gandeste in termeni etnici, gandeste in termeni universali, cauta o conducere necorupta, stabila, tehnocrata, moderna. Populatia asta cere si, treptat, asta obtine", subliniaza analistul american.

Kaplan considera ca Romania si Statele Unite "sunt mai apropiate acum decat ar putea spera cineva", iar aceasta apropiere este data si de faptul ca "Romania e o tara din Europa Centrala si de Est care nu are un partid pro-rus, o factiune pro-rusa".

Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

"Romanii sunt orientati catre vest, vor un guvern pro-occidental si sunt aliati naturali ai Statelor Unite. Mai ales de cand Polonia a inceput sa treaca prin niste momente mai dificile pe plan intern, pe plan politic, cred ca americanii si romanii, din punct de vedere diplomatic si strategic, au o viziune similara la un nivel care nu poate fi contestat. E greu sa ajungi la o relatie mai apropiata decat aceasta.

Desigur, dati-mi voie sa adaug, Romania ar vrea ca administratia Obama sa faca mai multe, evident, ar vrea o politica externa americana mai puternica fata de Europa Centrala si de Est, vizavi de Rusia. Prin urmare, Romania nu va obtine tot ce vrea, dar avand in vedere haosul si realitatile istoriei, cred ca relatia romano-americana este foarte sanatoasa", afirma Kaplan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#Romania parteneriat SUA, #Romania descurca bine , #crestere economica