Ziare.com

Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca

Joi, 16 Februarie 2012, ora 16:59

   

Andreea Paul: Romania, tara europeana cu crestere economica mare si populatie saraca
Cresterea economica, exporturile solide, preturile mici si inflatia, dar si datoria publica exemplara plaseaza Romania printre primele state din Uniunea Europeana, rezulta in urma unei analize comparative realizate de Andreea Paul, pe baza datelor Eurostat.

Pe de alta parte, performantele tarii noastre sunt mai putin imbucuratoare in ceea ce priveste PIB pe cap de locuitor, riscul de saracie, investitiile si consumul guvernamental.

Punctele tari

Romania a avut a 5-a cea mai mare crestere anuala a PIB din UE, de 2,1%, in ultimul trimestru din anul 2011, situandu-se peste media europeana de 0,9%. Cu toate acestea, fata de trimestrul anterior, PIB-ul a scazut cu 0,2%. Insa din nou tara noastra sta mai bine, in conditiile in care scaderea medie europeana a fost de 0,3%.

Cresterea economica plaseaza, astfel, Romania inainte de Germania (2%), Bulgaria (1,5%), Ungaria (1,5%), Austria (1,5%) si Franta (1,4%)

In acelasi timp, cresterea cu 23% a exporturilor ne plaseaza pe locul 6 in UE in primele 11 luni ale anului 2011, depasind Ciprul (23%), Slovacia (18%), Cehia (17%), Portugalia (16%), Suedia (14%) si Slovenia (14%).

Si mai bine s-a descurcat Romania la capitolul importuri, ocupand locul 5 in perioada mentionata, cu o crestere de 18%.

Tara noastra ocupa locul fruntas in ceea ce priveste dezvoltarea constructiilor printre cele 14 tari din UE pentru care exista date disponibile in luna noiembrie 2011 comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, cu o crestere de 16,9%, mult mai accentuata decat media europeana de 0,7%.

Preturile mici la bunurile si serviciile de consum pozitioneaza Romania pe locul 2 in UE, acestea aflandu-se la nivelul de 59% din media europeana. Bulgaria inregistreaza cele mai mici niveluri ale preturilor (51% din media europeana), iar la polul opus se afla Danemarca (143%).

In principal, bauturile alcoolice, tutunul, echipamentele personale de transport si produsele alimentare din Romania sunt printre cele mai ieftine din Uniune.

In functie de productia industriala, Romania ocupa locul 6 dintre 23 de state ale UE-23 in luna decembrie din anul 2011 fata de luna decembrie a anului precedent, cresterea inregistrata fiind de 1.9%, cu 2,8 puncte procentuale peste medie negativa la nivel european de 0,9%. Evolutia lunara a fost negativa, astfel ca Romania a inregistrat o scadere a productiei industriale cu 0,1% si s-a pozitionat pe locul 12, media europeana fiind si ea negativa, de -0,6%.

Romania este si una din tarile europene cu cele mai mici rate ale somajului, clasandu-se pe locul 7 in UE, cu o rata a somajului de 7%, cu aproape 3 puncte procentuale sub media europeana, de 9,9%. Slovacia (13,4%), Bulgaria (11,2%), Ungaria (10,9%), Polonia (9,9%) si Slovenia (8,2%) au inregistrat rate ale somajului mai mari decat Romania.

Cu o inflatie anuala de 3,2%, Romania se plaseaza pe locul 14 in UE in luna decembrie din anul 2011 fata de luna decembrie a anului trecut, peste Slovacia (4,6%), Polonia (4,5%), Ungaria (4,1%), Estonia (4,1%), Letonia (3,9%) sau Lituania (3,5%). Media europeana s-a situat la 3,0%.

Nu in ultimul rand, in "era" datoriilor publice exorbitante, tara noastra avea in 2010 o datorie publica guvernamentala de numai 31% din PIB, fata de media europeana de 80.2% din PIB, situandu-se din acest punct de vedere pe locul 4 in UE.

Comparativ, datoria publica a Greciei era de 144,9%.

Puncte slabe

Produsul intern brut pe locuitor sau puterea de cumparare pe cap de locuitor, practic unul dintre cei mai relevanti indicatori ai nivelului de trai, plaseaza Romania pe penultimul loc in UE, in anul 2010. Acesta s-a situat la 46% din media europeana.

Un aspect negativ este si faptul ca peste un sfert din totalul cheltuielilor realizate de romani a fost destinat produselor alimentare in anul 2009, Romania aflandu-se pe primul loc in UE, cu o pondere de 26,6%. Media europeana se mentine la un nivel mult mai redus, de aproximativ 12% din totalul cheltuielilor gospodariilor.

Totodata, romanii sunt printre cei mai expusi riscului de saracie si excluziune sociala, ponderea acestei categorii fiind de 41,4% in 2010, apropiata de cea a Bulgarie (41.6%) fata de media europeana de 23,4%, calculata pentru 25 de state din UE.

Nici in domemeniul investitiilor nu a excelat tara noastra, ocupand doar locul 25 in trimestrul trei din 2010, cu o scadere de 5,4%, fata de media europeana pozitiva de 0,3%.

In privinta ocuparii fortei de munca, Romania ocupa locul 23 din 24 de tari membre UE pentru care exista date disponibile, in al treilea trimestru din anul 2011 fata de trimestrul corespunzator al anului trecut, scaderea inregistrata fiind de 4,6% fata de scaderea medie europeana de 0,1%.

De asemenea, Romania a cunoscut una dintre cele mai mari cresteri ale consumului guvernamental, ocupand locul 6 in UE in trimestrul trei din 2010. Astfel, acesta a crescut cu 1,8% fata de trimestrul anterior, de 6 ori mai mult decat media europeana de 0,3%.

Consumul guvernamental reprezinta cheltuielile statului pentru sustinerea aparatui administrativ.

Andreea Paul,
consilier de stat pe probleme economice al primului ministru

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2546 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

la toate stam bine

la cel mai relevant indicator stam prost, la venitul pe cap de locuitor care este pe penultimul loc in europa si ultimul in uniune. acolo a dus regimul base romanii si ambasadorul sua spune bine ca nu va impusca.
bravos natziune

 

HIC!

O suspectez pe duduia ca a scris (ea) aceasta analiza dupa ce s-a intoxicat cu ceva ... Nu pot sa cred ca in conditiile actuale cineva poate sa spuna ca stam bine. E sadic. E ca si cum un doctor cu o lumanre in maini iar spune pacientului: "Stai linistit, esti pe maini bune!"

Mai lasati, bey comparatiile astea antropo...

Economia e ca mediul natural; aici poti sa compari.
- las' ca vine uslamismul la putere si se termina si criza, vor scoate bani din piatra seaca - doar avem baieti destepti: Hrebe, Mitrea, Paturiciu...

chiar nu mai sunt subiecte de presa, de incalziti iar ciorba

lu' madam fass asta ???

ati mai publicat odata ineptiile ei...ajunge..

NU INTERESEAZA pe nimeni !

Interesanta semnatura

Interesanta semnatura

 

Mai Andreea!

Scopul economiei este sa aduca bunastare oamenilor acelei tari! Degeaba sintem pe loc fruntas cum gresit susti domnia ta daca oamenii sint saraci! Prefer sa fim pe ultimul loc la statistici dar sa fim macar la nivelul de trai din ......Grecia sau portugalia ....pe care le huliti atit!

 

Uimitor!

Cine este Andreea Paul? Este cumva un fost consilier guvernamental foarte vocal? Acesta este bilantul guvernarilor Boc??Prea multe intrebari,la care asteptam raspunsuri de multa vreme,asteapta inca raspunsuri.

 

pe hartie doar, ca in timpul lui ceasca

sunt mari semne de intrebare cu privire la datele INS,oricine se pricepe cat de cat la economie observa ca ceva e putred pe aici,economia reala e pe moarte,nivel de trai in cadere libera,somaj camuflat, apoi consum , investitii si fonduri europene atrase, la minime istorice dar baietii au crestere economica pe hartie mai mare decat in occident,hai sa fim seriosi si la asta se adauga si cel mai prost guvern din istoria romaniei,vb de boc,ca de asta de clone mai bine nu vorbim

 

iar ne-o bagati pe gat pe asta?

ati mai dat superba comparatie si-n alta zi!din pacate cifrele nu tin de foame!

 

Ii este rusine cu numele!

O cheamă andreea paul vass. rog ziare.com să-i dea numele corect. VASS, familie din neamul evrei-unguri care a făcut mult rău romanilor din ardealul de vest. Neam de trădători si ucigasi.istoria ii dă in vileag.

 

Ciocanitoarea asta

isi ascunde si numele .Despre adevar , ce sa mai vorbim ...

Toate plusurile arata ca s-a creat baza,

care daca va fi mentinuta , intarita si largita, va asigura si cresterea nivelului de trai cinstant si durabil.
Cresterile cauzate de politici tip Tariceanu au fost ca un fum, care s-a dus la prima adiere...
Despre ce a facut psd inainte, cu iliescu in frunte este relevat exact de un studiu al BM.
In 1990 Romania, avea un pib /cap corectat la pupterea de cumparare cu vreo 4xx dolari mai mare ca Polonia.
In 2000, in romania crescuse cu vreo 12 %, in Polonia se dublase... dar din 2000 pana in 2009 venitul asta a avut de departe cea mai mare crestere relativa... Acum e cazul sa intre pe o crestere durabila si constanta...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor