Andreea Paul Vass: Trebuie sa evitam capcana cresterii economice lente

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 13:47
2154 citiri
Andreea Paul Vass: Trebuie sa evitam capcana cresterii economice lente
Foto: Arhiva

Andreea Paul Vass, consilierul de stat al premierului, spune ca Guvernul este optimist ca datele statistice corespunzatoare lunii martie vor arata ca Romania a iesit din recesiune, dar atentioneaza asupra faptului ca nu trebuie sa cadem in "capcana optimismului excesiv".

"Romania trebuie in mod obligatoriu sa evite capcana intrarii intr-o perioada de crestere economica lenta. Strategia noastra este de a intra intr-o perioada de crestere economica dinamica si ridicata pentru a recupera decalajele mari de standard de viata fata de Europa. Dupa doi ani de reforme radicale in domeniile cheie - piata muncii, salarii, pensii, administratie publica si capacitate administrativa, educatie, sanatate, simplificari fiscale, informatizare -, de ajustari bugetare severe, intram intr-o perioada de expansiune economica care nu poate fi temeinica fara productivitate si competitivitate", a declarat Andreea Paul Vass intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Aceasta a mai subliniat ca "marea batalie" pe care a avut-o de dus Guvernul Boc si pe care a castigat-o a fost "transformarea unui model de dezvoltare bazat pe consum si pe preturi speculative, intr-un model economic bazat pe investitii, pe productie, pe export si pe absorbtie a fondurilor europene".

Andreea Paul Vass a mai afirmat ca, daca in 2008, anul declansarii crizei, salariul mediu la stat era net superior celui din domeniul privat, situatia s-a inversat in prezent, ca urmare a masurilor adoptate de Executiv.

"Acest an 2010 este un an de inflexiune care marcheaza schimbarea acestui model de dezvoltare economica si transforma un stat anacronic, ineficient, risipitor, intr-unul mult mai prudent fiscal, intr-unul care isi optimizeaza cheltuielile, intr-unul care diminueaza la maximum posibil risipa din fiecare capitol de cheltuiala bugetara", a mai explicat consilierul premierului.

In interviul citat, Andreea Paul Vass a mai vorbit despre nivelul record al exporturilor inregistrat in 2010 si a semnalat dinamica surprinzatoare a productiei industriale in ianuarie 2011 precum si a ratei absorbtiei fondurilor europene.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Romania iesire recesiune, #Andreea Paul Vass, #crestere economica , #crestere economica