Avertizari pentru Europa: Nu vor fi vesti bune - constelatie neobisnuita de riscuri

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 22:37
3318 citiri
Avertizari pentru Europa: Nu vor fi vesti bune - constelatie neobisnuita de riscuri

Prognozele de crestere economica pentru Europa emergenta si Africa de Nord pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) le va anunta saptamana viitoare nu vor reprezenta "vesti bune", a anuntat marti presedintele institutiei.

Oficialul a avertizat ca Ucraina se confrunta cu o recesiune severa, relateaza Reuters.

Declaratiile acestuia sunt in ton cu pesimismul enuntat de Fondului Monetar International (FMI), care a avertizat in aceeasi zi cu privire la existenta unei "constelatii neobisnuite" de riscuri in regiune.

Roubini: A inceput un nou Razboi Rece cu Rusia. Riscam sa se transforme intr-unul fierbinte

"Nu este o surpriza faptul ca nu va fi vorba de vesti bune", a spus Suma Chakrabarti, presedintele BERD, cu ocazia unui eveniment financiar.

Cel mai probabil, investitorii se vor concentra pe prognozele privind cresterea economica a Rusiei. In ianuarie, institutia estima un avans de 2,5% pentru 2014.

Rusii bogati isi cumpara case la Londra, pentru a-si scoate banii din Moscova

In ceea ce priveste FMI, vicepresedintele departamentului pentru Europa al institutiei, Aasim Husain, a precizat ca prognoza pentru Rusia, redusa anterior la 1,3%, va fi "aproape sigur" taiata din nou in aceasta saptamana.

Intensificarea tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene ameninta sa anuleze si progresele inregistrate in ultima perioada in zona euro.

In plus, economia Ucrainei va intra "aproape cu certitudine" intr-o "recesiune severa", a mai spus Chakrabarti.

"Cheia este sa ridicam economia Ucrainei de la pamant", a spus acesta, adaugand ca Kievul va primi 1 milion de euro din partea BERD, in timp ce FMI urmeaza sa aprobe, miercuri, un program de finantare in valoare de 17 miliarde de euro penru Ucraina.

Principalii actionari ai BERD sunt tarile din G7, printre care SUA, Marea Britanie, Germania si Japonia, care au sanctionat Moscova dupa ce aceasta a anexat Crimeea.

Investitiile institutiei in Rusia se ridica la aproximativ 9,7 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#BERD prognoza crestere economie, #FMI economie Rusia, #Rusia Ucraina economie , #crestere economica