BM: Economia Europei de Est scade cu 4,2% in 2009

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 16:02
1394 citiri
BM: Economia Europei de Est scade cu 4,2% in 2009
Foto: Wikimedia

Tarile din Europa de Est, membre ale Uniunii Europene, vor inregistra o scadere economica de 4,2 procente in acest an si ar putea creste cu un procent, anul viitor, potrivit Bancii Mondiale.

Potrivit reprezentantilor institutiei, redresarea economica din regiune, care ajuns de la investitii masive la prabusirea productiei va fi slaba si inegala, Banca Mondiala cerand guvernelor sa grabeasca reformele structurale, relateaza Reuters, citata de Forbes.

Intr-un raport trimestrial al institutiei financiare, se arata ca Europa de Est a ajuns la cel mai scazut nivel posibil, insa estimarile de crestere pe termen mediu sunt pesimiste.

In 2011, regiunea ar putea creste cu 3,6 procente, fata de cresterea totala din 2008, de 3,9 procente. "O majorare semnificativa ar putea avea loc odata ce investitiile si exporturile isi vor reveni, iar consumatorii vor incepe, din nou, sa aiba incredere", se arata in raport.

Cu toate acestea, cele 10 tari fost-comuniste din regiune vor inregistra o crestere mai mare decat restul Uniunii Europene, insa comparativ cu perioada dinaintea crizei, cresterea este cu 1,5 procente mai mica.

Cele mai multe tari vor suferi o scadere a produsului intern brut de 5 - 10 procente, in timp ce Letonia, Lituania si Estonia vor avea scaderi de 15 - 20 de procente. Polonia, cu o piata interna de 38 de milioane de persoane, este singura care a reusit sa evite recesiunea.

Potrivit Bancii Mondiale, fluxurile de capital in regiune s-au diminuat, iar creditarea bancara a scazut, in primele trei trimestre, cu 93 de procente, pentru sectorul public, si cu 80 de procente, pentru mediul privat.

Imprumuturile bancare au fost de numai 800 de milioane de dolari, in comparatie cu nivelul de 10 miliarde de dolari in al patrulea trimestru din 2007, inainte de izbucnirea crizei economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#scadere economica Europa Est, #Banca Mondiala scadere economica , #crestere economica