Care sunt costurile reale ale Jocurilor Olimpice din Londra?

Joi, 19 Iulie 2012, ora 18:41
2988 citiri
Care sunt costurile reale ale Jocurilor Olimpice din Londra?
Foto: Daylife

Jocurile Olimpice din Londra nu vor avea niciun beneficiu pe termen lung pentru economia britanica, in ciuda promisiunilor Guvernului.

La doar doua saptamani inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de vara, economistii sunt de parere ca acest eveniment nu va avea efecte pozitive asupra economiei.

Guvernul britanic a anuntat Olimpiada drept o oportunitate istorica de a etala turismul si mediul de afaceri local. Saptamana trecuta, premierul britanic a sugerat ca Jocurile Olimpice vor genera 13 miliarde de lire sterline in urmatorii patru ani, in timp ce costurile s-ar ridica la 9 miliarde de lire sterline.

Totusi, majoritatea economistilor cred ca sumele sunt prea optimiste, chiar daca Jocurile vor oferi economiei britanice, aflata in scadere, un usor impuls in trimestrul al treilea.

"Economia Marii Britanii este a saptea din lume si cand organizezi Jocuri Olimpice intr-o astfel de economie, este foarte greu sa identifici impactul", a declarat Stephen Lewis, economist sef la Monument Securities din Londra, citat de Reuters.

Potrivit spuselor sale, Olimpiada poate oferi un avans economiilor mai mici, insa, avand in vedere ca Londra deja este unul din cele mai vizitate orase din lume, dar si unul din cele mai mari centre financiare, beneficiile nu vor fi resimtite.

Insa fluxul si mai mare de turisti pe o scurta perioada de timp, veniturile din vanzarea de bilete si numarul mare de contracte incheiate de firme pentru perioada Olimpiadei vor asigura o crestere economica modesta a Marii Britanii in trimestrul al treilea.

Organizatorii Olimpiadei spera sa ajute, din punct de vedere economic, si restul regiunilor din tara, nu doar Londra, avand in vedere ca se vor desfasura competitii de fotbal, ciclism si sporturi acvatice in Scotia, Anglia si Tara Galilor. De asemenea, sute de firme din afara Londrei au primit contracte asociate cu Olimpiada, in valoare de sute de milioane de lire sterline.

Cine va profita?

Organizatorii au fost criticati pentru regulile legate de sponsori, care interzic firmelor sa se asocieze cu Olimpiada daca nu sunt sponsor oficial, ceea ce inseamna ca societatile mai mici nu vor avea nimic de castigat.

In plus, prezenta militara din oras, pentru a asigura securitatea Jocurilor, dar si problemele legate de infrastructura ar putea descuraja si turistii, dar si localnicii.

Un alt motiv pentru a fi descurajati de perspectivele economice legate de Olimpiada sunt costurile sale reale. Daca, in 2005, se estimau cheltuieli de 3,7 miliarde de dolari, in prezent, acestea s-ar fi ridicat la 37,2 miliarde de dolari, potrivit unei investigatii a Sky Sports, citata de The Washington Times. Cauza: costurile suplimentare pentru imbunatatirea securitatii si infrastructurii de transport. In schimb, organizatorii insista ca nu se cheltuie mai mult decat bugetul alocat de 14,4 miliarde de dolari.

Criticii au fost foarte vehementi in acest an, cand autoritatile au inaugurat o sculptura din piatra si otel in Weymouth, un oras unde se vor desfasura cateva evenimente sportive. Structura, care include 16 pietre preistorice, a costat contribuabilii peste o jumatate de miliard de dolari.

De altfel, 64% din adultii britanici intervievati de firma de cercetare de piata ComRes sunt de parere ca se cheltuie prea mult pentru Jocuri.

In asteptarea Olimpiadei, firmele locale fac angajari suplimentare, pentru a face fata traficulului crescut, sau majoreaza chiriile, pentru a profita la maximum de turistii care vor vizita orasul in aceasta perioada.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#costuri reale Jocuri Olimpice, #Jocurile Olimpice Londra 2012, #costuri Olimpiada Londra , #crestere economica