Cat a crescut economia Romaniei in primul trimestru din 2016

Marti, 07 Iunie 2016, ora 10:09
4494 citiri
Cat a crescut economia Romaniei in primul trimestru din 2016
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia Romaniei a crescut in primul trimestru din 2016 cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015, iar principalul motor a fost consumul.

Datele preliminare publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS) confirma primele estimari publicate la jumatatea lunii mai.

Raportat la trimestrul anterior, produsul intern brut a avansat cu 1,6% si a ajuns la 185,74 de miliarde lei, echivalent cu circa 41,5 miliarde euro.

Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, potrivit INS.

Ce sectoare au contribuit la cresterea economica

Datele publicate marti includ detalii legate de componentele cresterii economice. Astfel, pe partea de formare a PIB, cresterea economca a fost sustinuta in special de avansul cu 13,1%, fata de primul trimestru din 2015, din comertul en gros si en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri si restaurante, cele mai sensibile activitati la cresterea consumului.

De asemenea, activitatile de spectacole, culturale si recreative au avansat cu 8,9%, iar activitatea din sectorul informatica si comunicatii a crescut cu 7,6%.

Singurul domeniu in declin fata de primele trei luni din 2015 a fost agricultura, cu o scadere a activitatii cu 1,1% in primul trimestru din acest an.

Pe partea de utilizare a PIB, cheltuielile de consum ale populatiei au urcat in primul trimestru cu 10% fata de aceeasi perioada din 2015, contribuind cel mai mult la cresterea economica. Totusi, specialistii ING Bank avertizeaza ca un avans al PIB bazat pe consum nu e sustenabil pe termen lung.

"Un ritm atat de alert al cresterii, generat de consumul privat intr-o asemenea masura, nu pare sustenabil si ne-am astepta la ceva moderare in trimestrele urmatoare", au explicat specialistii bancii olandeze, intr-o nota remisa Ziare.com.

Sursa: INS

Investitiile

Datele INS publicate marti mai arata ca formarea bruta de capital fix, un indicator ce arata nivelul investitiilor, a crescut in primul trimestru cu 7% fata de perioada ianuarie-martie 2015.

De asemenea, o contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecinta a cresterii cu 1,2% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere semnificativ mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8%, arata INS.

Cresterea economica anuntata de INS a depasit estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 3,9%, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica 2016, #crestere economica primul trimestru, #crestere economica Romania , #crestere economica