Ce face China pentru a tine sub control cresterea economica

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 08:27
3253 citiri
Ce face China pentru a tine sub control cresterea economica
Foto: Daylife

In timp ce Statele Unite se confrunta cu o crestere economica redusa, posibil chiar o stagnare, iar economia tarilor din zona euro este iar pusa in pericol de efectele negative ale problemelor financiare din Irlanda, China trebuie sa faca fata reversului medaliei: o rata de crestere economica mult prea mare.

Surplusul comercial a atins un nivel record, de aproximativ 28 de miliarde de dolari, pe fondul unei monede nationale subevaluate in raport cu dolarul american, lucru ce a atras mania americanilor, ale caror exporturi au de suferit din aceasta cauza.

Probleme sunt si pe plan local, unde piata imobiliara si bursa au explodat, iar analistii internationali vorbesc de o "bula" in aceste doua domenii, care se va sparge, in cele din urma.

Chinezii, desi nu doresc sa aprecieze subit renminbi-ul, pentru a pune frau exporturilor, vor, totusi, sa tina sub control cresterea economica.

Una din primele masuri a fost luata in domeniul imobiliar, cele mai mari patru banci de stat - Banca Industriala si Comerciala din China, China Construction Bank, Bank of China si Agricultural Bank of China - stopand creditarea pentru proiectele din acest sector, pana la sfarsitul anului.

Potrivit oficialilor chinezi, in acest mod se incearca limitarea atat a creditelor, care, de asemenea, au cunoscut un boom in ultimul an, cat si a pietei imobiliare.

De altfel, inca din luna aprilie a acestui an, autoritatile chineze au anuntat ca majoreaza dobanzile si ca vor controla strict imprumuturile acordate dezvoltatorilor imobiliari.

Lupta cu inflatia

Pentru a doua oara in ultimele doua saptamani, China a majorat nivelul rezervelor pentru banci, in incercarea de a opri cresterea inflatiei, retragand mai multi bani din piata.

Lichiditatea excesiva a inceput sa fie o problema, iar oficialii chinezi dau vina pe fluxurile masive de bani ce intra in toate economiile emergente, pe masura ce investitorii fug de SUA si Europa.

Pe de alta parte, analistii occidentali cred ca bani provin, in cea mai mare parte, de pe plan local. Astfel, o mare parte din fluxurile de capital intre in tara asiatica prin activitatile de comert si mai putin din partea unor speculatori.

Majorarea nivelului dobanzilor vine dupa ce Consiliul de Stat chinez a anuntat mai multe masuri, inclusiv controlul preturilor, daca va fi nevoie, menite a mentine in limitele rezonabile preturile alimentelor si ale activelor.

Potrivit datelor oficiale, preturile de consum au crescut cu 4,4 la suta in luna octombrie, comparativ cu perioda similara din 2009, punand in pericol tinta inflatiei pe care guvernul chinez spera sa o atinge in acest an, de 3 la suta.

Cea mai importanta crestere a preturilor s-a inregistrat la alimente, insa China nu este singura care sufera din aceasta cauza. La nivel global, preturile pentru cereale si alte alimente s-au majorat, din cauza conditiilor meteo proaste si a unei recolte mai scazute decat asteptarile.

Guvernul chinez deja a cheltuit o mare parte din bugetul sau in incercarea de a controla preturile locuintelor, a caror crestere a condus la nemultumirea clasei de mijloc (din ce in ce mai mari).

Cresterea preturilor pentru alimente pune din nou presiuni asupra consumatorilor, in special a celor cu venituri mici. In schimb, partea buna este ca a determinat Guvernul chinez sa nu mai pompeze bani in economie, asa cum a facut-o in timpul crizei economice globale.

Astfel, in viitorul apropiat, analistii se asteapta ca Beijing-ul sa continue majorarea nivelului rezervelor (ridicat la 18 la suta vineri). De asemenea, se va putea observa o apreciere a renminbi-ului, astfel incat, in cele din urma, moneda chineza sa reflecte statutul de putere economica a Chinei.

Deja, produsul brut al Chinei l-a depasit pe cel al Japoniei, in ultimele doua trimestre, iar, pana la sfarsitul anului, China va deveni a doua putere economica mondiala, dupa Statele Unite, desi este clasificata, in continuare, drept tara emergenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#crestere economica China, #inflatie China, #preturi imobiliare China, #preturi alimente China , #crestere economica