China - o noua conducere, o noua speranta de reforma

Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:54
3827 citiri
China - o noua conducere, o noua speranta de reforma

Ca toti liderii Chinei, Li Keqiang a trebuit si el sa aiba rabdare pe masura ce a urcat in ierarhia Partidului Comunist. Acum, dupa 30 de ani, cel care a fost numit premierul Chinei saptamana trecuta trebuie sa inlocuiasca rabdarea cu actiunea.

Cea mai populata tara din lume si a doua economie mondiala are nevoie urgenta de reforme si e datoria lui Li Keqiang sa le implementeze.

Si asta s-ar putea sa nu fie o treaba usoara in China, care, momentan arata ca un mar frumos pe dinafara, dar stricat pe dinauntru. Mai exact, daca la nivel mondial China reprezinta a doua cea mai puternica economie, cu perspectiva sa depaseasca SUA in 2016, la nivel intern avem de-a face cu o populatie preponderent saraca, marile probleme ale celei mai mari tari fiind coruptia, poluarea si un aparat de stat mamut ce nu reuseste sa micsoreze prapastia dintre clasele sociale.

China, prima economie mondiala pana in 2016 - OCDE

Noul premier pare cel putin sa inteleaga si sa vrea sa schimbe asta, daca ne uitam la prima declaratie facuta in fata Cabinetului sau.

"Guvernul trebuie sa-si respecte cuvantul dat, nu sa faca promisiuni desarte", a spus Li, punctand ca reformele trebuie implementate cu rigurozitate si sinceritate.

Insa pe ce trebuie sa se concentreze reformele economice ale noului Guvern chinez?

In primul rand, economia Chinei mai are mult de crescut. Prin comparatie, venitul pe cap de locuitor este de de 3,5 ori mai mic decat in SUA. E mai mic chiar si decat in Brazilia. Daca noul guvern continua, insa, procesul de urbanizare - acum este la 50%, cu perspectiva de 70% in urmatorii 5 ani - acest aspect se va schimba, potrivit datelor prezentate de Forbes.

Astfel, economia Chinei va incepe sa semene mai mult cu cele din Vest - mai putin bazate pe exporturi si girate mai mult de consumul intern.

In al doilea rand, noua conducere a anuntat ca programele sociale sunt o prioritate in planul de cinci ani. Populatia Chinei nu este doar preponderent saraca, ci si imbatranita. In acest sens, China va cheltui miliarde in urmatorii ani construind un sistem care sa ofere o imbunatatire a traiului cetatenilor pensionari.

Tara se concentreaza, de asemenea, pe o productie mai tehnologizata. Energia verde este cuvantul cheie aici, ce se traduce in investitii in noi sectoare - de la baterii pe baza de litiu la masini electrice si pana la dezvoltarea de energii alternative menite sa scada gradul de poluare, o problema mare a Chinei. Toate aceste investitii sunt vazute ca un catalizator pentru cresterea economica rapida a Chinei.

Asadar, in teorie, aceasta schita a reformelor in China in urmatorii cinci ani pare indrazneata, iar chinezii au sperante mari de la noul lor numar 2 in ierarhia tarii.

"Daca privim la liderii din ultimii zeci de ani, avem primul premier cu studii economice sistematice", dupa cum a observat profesorul Yang Dali de la Universitatea din Chicago, citat de Financial Times.

Pe de alta parte, insa, Li nu este primul premier care a promis schimbarea. Cu zece ani in urma, predecesorul sau, Wen Jiabao, pleda pentru o economie egala pentru toti, umanizata si sustenabila, ceea ce se poate vedea ca nu s-a intamplat.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Li Keqiang premier China, #reforme economice China, #crestere economica China , #crestere economica