China, pe primul loc la investitiile in energii alternative - Presa internationala

Marti, 29 Martie 2011, ora 11:53
1521 citiri
China, pe primul loc la investitiile in energii alternative - Presa internationala

China se mentine in topul celor mai mari investitori in energiile alternative verzi, iar SUA pierde locul al doilea in favoarea Germaniei in acelasi clasament; din cauza problemelor economice de la centru, Spania are probleme cu propriile regiuni, Catalonia catalogand reducerile bugetare drept "nebunesti", iar Japonia intentioneaza marirea impozitelor pentru efortul de reconstructie.

Statele Unite au pierdut o pozitie in topul celor mai mari investitori in energiile verzi, in conditiile in care lipsa unei politici energetice nationale a avut efecte negative asupra achizitionarii de energie solara si eoliana dar si de alte forme de energie.

China se gaseste pe primul loc in acest top, iar Germania pe locul al doilea, conform raportului "Who's Winning the Clean Energy Race", realizat de Pew Charitable Trusts, un grup independent, non-profit, anunta Reuters.

Anul trecut, SUA a ajuns pe locul al doilea, pierzand pozitia de top in fata Chinei. Investitiile americane in energie verde au totalizat anul trecut 34 miliarde de dolari, in crestere cu 51 de procente fata de anul anterior insa in continuare sub cei 54.4 miliarde de dolari, investiti de China sau de cei 41.2 miliarde, investiti de Germania.

Investitiile in energii verzi, la nivelul intregului grup al celor mai bogate 20 de natiuni, a crescut cu 33 de procente fata de anul anterior, atingand 198 miliarde de dolari; cresterea brusca a investitiilor se explica si prin faptul ca aceste economii au depasit perioada de recesiune, reusind astfel sa disponibilizeze mai multi bani.

Spania are probleme cu propriile regiuni

Autoritatile locale din regiunea autonoma a Spaniei, Catalonia, desi au impus o austeritate severa institutiilor locale, au respins reducerile de cheltuieli impuse de guvernul spaniol, ca fiind "destructive" si "nebunesti". Reducerile bugetare sunt impuse in toata Spania pentru ca astfel sa se atinga tintele de deficit pe regiuni, in 2011.

Primul ministru catalan, Artur Mas, intr-un discurs tinut la Madrid, a declarat ca promoveaza printre partidele catalane un pact al bugetului, astfel incat contributia catalana la bugetul central sa se diminueze, informeaza Financial Times, fapt care, in mod evident, ar avea darul sa separe si mai mult provincia autonoma de restul Spaniei.

Spania este una dintre cele mai descentralizate tari din Europa, iar guvernele regionale vor trebui sa intareasca disciplina fiscala pe cont propriu, altfel Spania confruntandu-se cu riscul de a nu mai putea accesa imprumuturi de pe pietele internationale la costuri reduse.

Pozitia Cataloniei este relevanta si pentru forma viitoare pe care o va dobandi constitutia spaniola, aceasta fiind una dintre cele mai bogate si puternic industrializate regiuni ale Spaniei, economia acesteia fiind de aceleasi dimensiuni cu cele ale Portugaliei. Totusi, regiunea a declarat ca trebuie sa colecteze din piete in jur de 10 miliarde de euro, anul acesta, pentru a acoperi deficitele si pentru a rostogoli datorii anterioare.

Japonia mareste impozitele pentru efortul de reconstructie

Partidul aflat la conducerea Japoniei ia in calcul aandonarea propunerilor de reducere a impozitelor pentru corporatii si ridicarea taxelor pentru persoanele fizice, astfel incat sa obtina mai multi bani pentru efortul de reconstructia, ca urmare a cutremurului devastator de pe 11 martie.

Primul ministru japonez, Naoto Kan, a declarat marti ca vor fi luate in consideratie mai multe surse pentru banii necesari reconstructiei dar ca toate aceste surse alternative vor fi discutate si decise public, informeaza Bloomberg.

Pe de alta parte, cresterea taxelor ar putea avea un efect devastator asupra cresterii economice. Unii legislatori au sugerat ca masura cea mai potrivita ar fi ca banca centrala japoneze sa cumpere titluri de debit - sa imprumute - direct de la guvern, pentru a sprijini refacerea infrastructurii si repararea celoralte daune.

"O crestere a taxelor ar putea avea efectul de scadere a consumului la nivelul populatiei, in conditiile in care consumul la nivelul gospodariilor este deja afectat", a explicat Noria Miyagawa, senior economist la o companie de analiza din Tokyo. "Daca guvernul renunta la reducerea impozitelor corporative, ar putea accelera riscul prabusirii economice a Japoniei".

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#energii verzi, #energii alternative, #crestere economica China, #economie Spania, #cutremur Japonia , #crestere economica
Comentarii