Cine este copilul-problema al economiei mondiale

Luni, 11 August 2014, ora 21:47
5411 citiri
Cine este copilul-problema al economiei mondiale

Spre deosebire de Statele Unite si Marea Britanie, care inregistreaza o crestere economica solida, tarile din zona euro vor avea o perioada dificila.

Germania, motorul regiunii, da semne de incetinire, in timp ce Italia "aluneca" deja spre o noua recesiune, potrivit unei analize realizate de Reuters.

"Statele Unite si Marea Britanie se vor numara printre economiile cu cea mai mare crestere, in 2014 si 2015", a precizat James Knightley, economist la ING Bank. "In zona euro, situatia pare sa fie pe dos", a adaugat acesta.

Razboiul sanctiunilor intre Occident si Rusia a afectat si pietele financiare.

Marti vor fi date publicitatii datele oficiale legate de cresterea economica din zona euro inregistrata in trimestrul al doilea, insa analistii sustin ca vestile nu vor fi foarte bune.

Principala cauza? Rusia. Sanctiunile si teama ca Ucraina va fi invadata a speriat investitorii, iar acest lucru va conduce la o franare a avansului PIB-ului regiunii.

Gigantul energetic german E.On a investit 6 miliarde de euro in Rusia, din 2007 pana in prezent, iar compania BASF are un joint venture cu Gazprom.

"Mult timp, pietele financiare au ignorat riscul geopolitic. Insa escaladarea conflictului in Ucraina si inasprirea sanctiunilor vor schimba situatia. Exporturile catre Rusia erau in declin inainte de declansarea razboiului civil si ar putea scadea si mai mult. La toate acestea se adauga si criza din Irak", a amintit Gregor Eder, economist la Allianz.

Situatia economica

In ciuda cresterii sustinute a PIB-ului, situatia nu este intru totul roz in SUA si Marea Britanie.

"Viata este inca prea scumpa, iar salariile nu cresc suficient de mult. Oamenii trebuie sa vada ca mai raman cu cativa bani in portofel la sfarsitul lunii", a opinat analistul ING.

Pe de alta parte, specialistii sustin ca este nevoie de aplicarea unor reforme in China, care ar ajuta tara sa inregistreze cresterea economica dorita de autoritati.

Insa zona euro ramane copilul-problema al lumii.

Saptamana trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) a semnalat ca este pregatita sa printeze mai multi bani si sa cumpere obligatiuni daca situatia din zona euro se va deteriora, asa cum a facut-o de multe ori pana acum.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a subliniat ca va lua aceste masuri, desi SUA vor face contrariul.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#probleme zona euro, #crestere zona euro, #economie zona euro , #crestere economica