Banca Europeana de Investitii explica de ce nu vor companiile sa investeasca in Romania desi avem atuuri mari

Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
5616 citiri
Banca Europeana de Investitii explica de ce nu vor companiile sa investeasca in Romania desi avem atuuri mari
Foto: Agerpres/Ministerul Afacerilor Externe

Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).

"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)

Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.

Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)

In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.

Dintr-o perspectiva a companiilor, firmele din Romania vor ceea ce vor toate firmele din intreaga lume: un mediu de afaceri predictibil", a declarat reprezentantul BEI in cadrul editiei a VI-a a Bucharest Forum.

Potrivit economistului, sectorul privat din Romania nu face multe investitii, din cauza incertitudinii provocate de politicile interne.

"Sectorul privat nu face atat de multe investitii. Am intrebat firmele despre impedimentele cu care se confrunta. In primul rand, este incertitudinea provocata de politicile interne. Incertitudinea este mereu o problema pentru companii, dar in mod interesant exista un lucru la care Romania se distinge: peste 60% dintre companii spun ca lipsa infrastructurii de transport ingreuneaza aparitia investitiilor fata de media UE, de aproape 40%.

Companiile se plang de lipsa personalului calificat cu abilitatile necesare. Aceasta reflecta mai multi factori: migratie externa, rata de natalitate scazuta, cresterea salariilor care reprezinta o problema.

Pe termen mediu, aceasta este o problema ce trebuie tratata cu seriozitate pentru ca nu trebuie subminata competitivitatea, iar companiile au nevoie de oameni cu pregatire si cu abilitatile necesare", a spus Wruuk.

Pe de alta parte, in viziunea reprezentantului BEI, capitala Romaniei este una europeana, iar Romania nu se afla deloc la periferia Europei, fiind locul unde se dezvolta povesti de succes.

"Cand vin la Bucuresti, nu ma simt deloc la periferie, ci ma simt ca intr-o capitala europeana adevarata, in adevaratul sens la cuvantului. De obicei, eu privesc lucrurile dintr-o perspectiva europeana. Daca ne uitam la Eurobarometru, vedem ca oamenii sunt preocupati de terorism si economie, iar Romania nu face exceptie in acest sens.

Romania are cea mai mare pondere de cetateni care au incredere in Uniunea Europeana. Cred ca peste 50% dintre romani au o parere pozitiva despre Uniunea Europeana. Romania nu va fi deloc la periferia Europei, ci chiar in centrul acesteia.

Daca ne gandim acum la ancora transatlantica, ce inseamna sa fii o ancora? Ca sa fii o ancora, trebuie sa ai putere si constanta. (...) Daca ne uitam la exporturi, vedem ca acestea s-au dublat. Peste 70% dintre exporturi merge in Europa. Aceasta reflecta forta economiei romanesti, mai ales in sectorul serviciilor din telecomunicatii sau in al celui de business.

Aici gasim povesti impresionante de succes, care sunt create de antreprenori. Sunt foarte multe idei de aplicatii si e impresionant ca exista tineri care pun aceste idei in aplicare. Acestea sunt evolutii incurajatoare pentru Romania. Bucurestiul devine o atractie mare pentru tinerii care au idei si care le pun in aplicare", a subliniat Patricia Wruuk.

Cea de-a VI-a editie a Bucharest Forum se desfasoara in perioada 4-6 octombrie, la Bucuresti. Conferinta este dedicata tematicii geopolitice si geo-economice, adunand laolalta oficiali de rang inalt, reprezentanti ai mediului de afaceri si experti la nivel mondial.

Citeste si Florin Citu: Consumul este motorul principal al cresterii economice, responsabil pentru 95% din aceasta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Romania crestere economica consum, #Romania crestere economica BEI, #companii investitii Romania, #companii investitii mici Romania cauze , #crestere economica