Cat de bine ne va merge in 2016? Oamenii de afaceri romani sunt optimisti - studiu

Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 16:49
3469 citiri
Cat de bine ne va merge in 2016? Oamenii de afaceri romani sunt optimisti - studiu
Foto: KPMG

Antreprenorii din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt de parere ca situatia economica se va imbunatati in 2016, iar inflatia va fi mentinuta sub pragul de 2%, reiese din rezultatele sondajului realizat de KPMG "Pulse of Economy 2015".

Aceste concluzii par sa confirme o stabilitate a raporturilor de munca si usoare cresteri salariale in regiune, spun respondentii.

In cadrul sondajului au fost chestionati respondenti din noua tari din ECE - Romania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia - pentru a-si exprima opinia asupra tendintelor economice de pe aceste piete, arata un comunicat remis Ziare.com.

"In unele domenii, rezultatele sondajului din acest an sunt identice cu cele din 2014. Intr-o perioada in care Europa se confrunta cu numeroase provocari economice, concluzia cea mai importanta si mai incurajatoare este ca respondentii se asteapta la un mediu economic sanatos in 2016", spune Stephen Spill, COO, KPMG in Central & Eastern Europe.

Ce crestere economica am avut in 2014: Anunt de la INS

In medie, 51% dintre respondentii din regiune cred ca situatia economica se va imbunatati intr-o oarecare masura sau chiar semnificativ, in timp ce 34% nu anticipeaza modificari speciale si doar 15% se asteapta la vremuri mai grele. Directorii executivi din Romania sunt printre cei mai optimisti din regiune, 63% dintre respondenti asteptandu-se la o imbunatatire a situatiei economice in 2016.

"Politicile fiscale ocupa un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali si se asteapta ca guvernele sa simplifice sistemul de plata a impozitelor si procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii si managerii care au participat la sondaj.

Romania, lider in UE in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul trei din 2015

In plus, s-a exprimat foarte clar preferinta pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal fata de sistemul progresiv de impozitare a veniturilor," a spus Ramona Jurubita (foto), Partener Coordonator al Serviciilor de Asistenta Fiscala & Legal, KPMG in Romania si Moldova.

Prioritati pe termen mediu

In opinia liderilor de afaceri din ECE chestionati, printre prioritatile bugetare pentru urmatorii trei ani ar trebui sa se regaseasca, in ordine:

  • 1) educatia, cercetarea si inovarea (39%) ;
  • 2) infrastructura (23%) ;
  • 3) sanatatea si cresterea demografica (10%).
  • Majoritatea respondentilor din Romania (55%) au considerat ca dezvoltarea infrastructurii ar trebui sa aiba intaietate, alte prioritati, in opinia lor, fiind educatia si inovarea, urmate de sanatate.

    Un raport de 53% dintre respondentii din tarile ECE nu intentioneaza sa aduca schimbari notabile in numarul angajatilor, similar cu sondajul precedent. Companiile din regiunea ECE care planifica angajari reprezinta in medie 36% si numai 12% dintre respondentii din regiune intentioneaza sa faca disponibilizari de personal.

    Pentru salariati, perspectivele salariale par destul de promitatoare pentru anul 2016, in conditiile in care 58% dintre participantii la sondaj intentioneaza sa creasca remuneratia personalului, un procent usor redus fata de 69%, nivelul inregistrat in sondajul precedent.

    Ce va contribui la cresterea cifrei de afaceri

    Dintre cei intervievati la nivelul ECE, 45% afirma ca elementul cheie care le va limita cresterea cifrei de afaceri pe tot parcursul anului 2016 va fi concurenta acerba.

    Pentru acei 83% dintre respondenti care se asteapta la o crestere a cifrei de afaceri in 2016, productivitatea crescuta a angajatilor (potrivit unui procent de 42% dintre respondenti) si cresterea cererii pe piata interna (40%) reprezinta principalii factori dinamizatori.

    Saptezeci si trei la suta dintre participantii la sondaj au indicat ca economia subterana constituie o problema in tara lor (fata de 75% in 2014), in timp ce in 98% dintre respondentii din Romania au considerat aceasta o problema.

    Treizeci si noua la suta dintre respondenti au spus ca evitarea impozitarii prin neindicarea veniturilor reale este principala sursa de ingrijorare, urmata de salariile nedeclarate (23%) si frauda de TVA (21%).

    C.P.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
    Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
    Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
    De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
    De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
    Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
    #economie Romania 2016, #oameni afaceri 2016, #afaceri romania 2016, #afaceri Romania , #crestere economica
    Comentarii
    Poza MosGerila
    MosGerila
    rank 5
    "Cat de bine ne va merge in 2016?" Intrebarea poate fi reformulata.
    Poza Ambigua
    Ambigua
    rank 5