Cortina de Fier ce ar trebui sa izoleze Rusia si Ucraina - De ce parte se afla Romania

Vineri, 16 Mai 2014, ora 08:33
10689 citiri
Cortina de Fier ce ar trebui sa izoleze Rusia si Ucraina - De ce parte se afla Romania
Foto: fs.fed.us

Zidul Berlinului a cazut in urma cu 25 de ani, iar primele tari ex-comuniste au intrat in Uniunea Europeana in urma cu 10 ani. Aceasta dubla aniversare ar trebui sarbatorita cu surle si trambite, avand in vedere ca statele care au iesit de sub influenta sovietica inregistreaza o crestere economica mai mare decat cele dezvoltate.

Totusi, tensiunile dintre Ucraina si Rusia au inabusit orice motiv de sarbatoare, avand in vedere ca au tras in jos toata regiunea, se arata intr-un comentariu publicat de Bloomberg View.

Chiar si dupa 25 de ani de la caderea Cortinei de Fier, fostii sateliti ai Rusiei inca sunt interconectati si se afla sub influenta Moscovei.

Un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) arata consecintele dureroase ale acestei situatii, scrie sursa citata.

Astfel, noile prognoze BERD arata ca regiunea ce cuprinde Europa de Est, Turcia, Mongolia si toate statele ex-sovietice ar urma sa aiba o crestere economica de 1,3% in acest an, fata de 2,8%, cat aratau estimarile din ianuarie.

"La o prima vedere, datele nu ar arata rau. Statele din Asia centrala vor avea un avans sustinut al produsului intern brut, de la 4,4% in Tajikistan la 10% in Turkmenistan. Mongolia va creste cu 12,5%. Statele est-europene care sunt membre UE isi revin din criza mai repede decat economiile dezvoltate, iar estimarile variaza intre 1,9% in Bulgaria si 3,8% pentru Letonia.

Insa la o privire mai atenta, Ucraina (care ar urma sa inregistreze un recul de -7% in 2014 si zero la suta crestere in 2015) si Rusia (0% in 2014 si 0,6% in 2015) au tras in jos toata regiunea. In consecinta, poate ar trebui separate de tarile membre UE, cele care aspira sa intre in blocul comunitar si de economiile din Asia Centrala", scrie publicatia citata.

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti il linisteste pe Basescu - nu se incearca refacerea URSS

O Cortina de Fier economica?

Insa BERD nu se gandeste la acest lucru, avand in vedere ca a redus prognozele de crestere economica atat pentru Rusia si Ucraina, cat si pentru intreaga regiune.

Motivul? Avand in vedere ca tara condusa de Vladimir Putin face pasi inapoi, imigrantii - in special cei din Tajikistan, Kirgizstan, Moldova si Armenia - vor trimite mai putin bani acasa, astfel ca unul dintre motoarele de crestere ale acestor state va incetini brusc.

In regiunea baltica, BERD se teme de "semnele unei contagiuni, precum reducerea accesului la finantare pentru firmele care au legaturi cu Rusia". Aceste tari au fost folosite de Moscova pe post de poarta de acces catre piata europeana.

Statele ex-sovietice din Caucaz ar putea fi lovite de reducerea comertului cu Rusia si Ucraina, la fel ca si in cazul Serbiei si Muntenegru. Pe de alta parte, Turcia si Bulgaria s-ar putea confrunta cu scaderea numarului de turisti din Ucraina si Rusia, afectand astfel unul dintre cele mai importante sectoare economice.

Mai este si problema energiei. Daca tensiunile dintre Occident si Moscova continua, atunci Europa de Est va deveni un camp de lupta, in conditiile in care Rusia va incerca sa isi mentina cota de piata dominanta in tari precum cele Baltice si Bulgaria, care depind foarte mult de gazele rusesti. Mai mult, robinetul ar putea fi inchis in cazul in care situatia escaladeaza, provocand o criza energetica.

"In cadrul celui mai negru scenariu, economia Rusiei va intra in recesiune si Ucraina va inregistra un recul urias", se arata in raportul BERD. Iar daca mai luam in considerare si faptul ca "exista o aversiune de risc foarte mare in pietele globale", atunci intreaga economie a regiunii va stagna. "In acest punct, criza Ucraina-Rusia va avea un impact mondial, nu doar regional", conchid expertii BERD.

Comentatorul Bloomberg View sustine ca, din punct de vedere politic, tarile luate in calcul s-au eliberat in 25 de ani, insa inca depind foarte mult de mostenirea sovietica in ceea ce priveste economia.

Prognozele pentru Romania

In raportul BERD se arata ca economia Romaniei va creste cu 2,6% in 2014, de la prognoza facuta in ianuarie de 2,4%. Pentru anul viitor, estimarea este de 2,8%.

Principalii factori care vor alimenta cresterea economica sunt exporturile si o revenire a cererii interne.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20 la suta din totalul creditelor), continuarea dezintermedierii si incertitudinile din Ucraina pot cantari asupra pespectivelor de crestere pe termen scurt.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cortina fier economie Europa Est, #cortina fier Europa, #probleme economie Rusia, #probleme economie Ucraina , #crestere economica
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Cob
Cob
rank 5
Romania se a fla "De partea noastra" !