Economia Romaniei, "papusa" zonei euro

Miercuri, 17 August 2011, ora 12:32
4706 citiri
Economia Romaniei, "papusa" zonei euro
Foto: Arhiva

Un salt spectaculos in absorbtia fondurilor europene, o colectare mult mai buna a taxelor si impozitelor, precum si distribuirea banilor statului spre investitii, nu spre cheltuieli, ar putea reprezenta singurele solutii pentru ca Romania sa atinga estimarile de crestere economica, in conditiile in care stagnarea din zona euro face aproape imposibila continuarea redresarii prin exporturi, ca pana acum, potrivit analistilor.

Romania a inregistrat o crestere economica de 0,2 la suta (serie ajustata) in trimestrul al doilea, fata de primul, in timp ce motorul economiei europene si una din principalele piete pentru exporturile romanesti, Germania, a avut o crestere de doar 0,1 la suta, in aceeasi perioada, cu toate ca, de la an la an, cresterea economica a fost de 2,8 la suta. De asemenea, Franta a stagnat in al doilea trimestru, iar cresterea de la an la an a fost de 1,6%.

Acest lucru a tras un semnal de alarma, Romania fiind legata de aceste piete. "Redresarea noastra s-a bazat in special pe exporturi, care merg in Uniunea Europeana, inclusiv in Germania. Este ingrijorator pentru ca exista riscul sa fim afectati pe acest canal. Lucrurile nu se opresc la Germania si Europa. Evident, in Europa exista inca nerezolvata criza datoriilor, din cauza incertitudinilor legate de aceasta, nu vad prea curand sa existe o revenire riguroasa", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Aurelian Dochia.

In opinia fostului ministru de Finante Daniel Daianu, cresterea economica din Romania, precum si diferenta fata de tarile din jur (Ungaria a stagnat, in Bulgaria a fost o crestere de 0,1%) sunt nesemnificative, insa este un lucru normal, intrucat consolidarea fiscala este in curs de desfasurare.

"Prin urmare, executia bugetara implica, in lipsa unei absorbtii mult crescute de fonduri europene si a unei colectari mult mai bune de taxe si impozite, care sa permita, cel putin, mentinerea cheltuielilor publice, aceasta impieteaza asupra unei cresteri economice. Procesul investitional este inca firav. Daca tinem cont si de faptul ca avem un consum care nu creste, ce ramane este componenta externa. Aceasta depinde de evolutia pietelor externe, mai cu seama ca noi exportam mai bine de doua treimi in Uniunea Europeana", a precizat Daniel Daianu, pentru Ziare.com.

De altfel, potrivit spuselor sale, este putin probabil ca situatia sa se schimbe pana la sfarsitul acestui an, desi fostul ministru al Finantelor estimeaza o crestere economica de 1 - 1,5%. Insa, mai importanta este cresterea economica din 2012, estimata la 3,5% din PIB, care depinde atat de o eventuala stagnare din Europa, precum si de situatia din Statele Unite.

O problema este si faptul ca Romania trebuie sa obtina aceasta crestere economica in timp ce continua reforma fiscala, pentru a reduce deficitul de la 4,4% la 3%. "Este un pas important, care trebuie sa tina cont si de ineficienta din sectorul public, de aceea este foarte dificil. Inseamna ca nu vei avea cheltuieli bugetare care sa iti sustina cresterea economica decat prin structura lor, adica daca aloci investitiilor, care sustin cresterea pe termen mediu si lung. Pe termen scurt, cheltuielile care se orienteaza spre consum sustin cresterea", a spus Daianu.

Potrivit spuselor sale, este nevoie de un salt in absorbtia fondurilor europene si colectarea mai buna a taxelor si impozitelor, care sa permita sa nu scazi nivelul cheltuielilor si, ca procent in PIB, concomitent cu continuarea procesului de consolidare. "Exportul depinde de ce se intampla pe piete si aici ne intoarcem la Europa. Daca acolo vom avea o stagnare economica, daca nu se reia cresterea, exporturile nu mai pot sa fie acel piston care a ajutat revenirea economica si cifra de 3,5% este pusa in pericol. Si daca nu ai aceasta cifra si altele se modifica, cifra pe baza carora ti-ai construit bugetul, consolidarea fiscala", a explicat fostul ministru.

Totusi, Romania sta putin mai bine decat alte state din regiune, potrivit lui Florian Libocor, economist-sef al BRD. "Chiar daca pare greu de crezut, Romania nu este intr-o situatie mai slaba decat alte state din regiune, ci dimpotriva. Romania are resurse care pot face ca potentialul de crestere sa se materializeze, insa mai are de recuperat la capitolul disciplina", a explicat Libocor pentru Ziare.com. El a adaugat ca tebuie sa fim "prudenti, disciplinati si uniti", la aceste capitole avand lacune vizibile in comparatie cu multe dintre statele vecine.

Cum se poate redresa economia globala

Pe plan european si in Statele Unite solutiile pentru redresarea economica - lucru de care depinde si redresarea Romaniei intr-o mare masura - sunt mult mai complicate, mai ales in contexul unei indecizii politice de ambele parti ale Atlanticului.

In timpul recesiunii pornite in 2008, toate guvernele s-au orientat spre infuzia de lichiditati, lucru ce a atenuat impactul crizei. Totusi, recesiunea in sine a pornit de la dezechilibrele acumulate in ultimii 10 - 20 de ani. "Aceste dezechilibre e greu sa se corecteze intr-un an si jumatate de recesiune. Evident, au ramas inca o serie de dezechilibre. Tarile, in momentul de fata, au datorii publice foarte ridicate si va fi foarte greu sa stimuleze. Dar va conta foarte mult sentimentul consumatorilor si probabil ca economia mondiala, investitorii, se vor orienta mult mai puternic nu neaparat in tarile foarte dezvoltate, ci in tarile emergente", a explicat, pentru Ziare.com, Lucian Anghel, economist-sef al BCR.

Una din solutii a fost discutata chiar marti de catre cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, anume un guvern european. "Este piesa lipsa din angrenajul Uniunii Europene. Nu neaparat un guvern european, ci politici fiscale comune care deriva din acest guvern european. E un pas inainte si este nevoie de acest lucru", a adaugat Anghel.

In Statele Unite, retrogradarea ratingului si luptele politice pentru aprobarea oricaror masuri, pe fondul unei campanii electorale, au condus la incertitudini legate de corectiile fiscale credibile pe termen mediu si lung.

In Europa, investitorii nu au incredere in rezolvarea crizei datoriilor suverane luand fiecare tara pe rand. Astfel, "singurele zone ale lumii unde exista crestere economica solida sunt cele mai indepartate, care sunt mai putin integrate financiar cu Europa si SUA", potrivit lui Daniel Daianu.

Pentru a evita intrarea intr-o noua recesiune majora ar exista doar doua solutii, a adaugat si analistul Aurelian Dochia: prima ar fi urmarea pietei, prin urmare permiterea corectiei, ceea ce ar insemna intrarea intr-o recesiune scurta, din care economia mondiala si-ar reveni rapid. A doua, continuarea injectarii de bani in sistem, pana cand se face simtita inflatia, ajutarea urmand a se realiza prin inflatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#crestere economica Romania, #crestere economica zona euro, #stagnare economica, #economie SUA , #crestere economica