La ce serveste cresterea economica?

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:37
7288 citiri

Ne mandrim cu o crestere economica record european in 2015. Ne mandrim si mai mult dupa ce ultimul raport al Bancii Mondiale ne suplimenteaza acest ritm si ne prognozeaza o crestere importanta si in 2016.

Oare chiar ar trebui sa ne mandrim? Ne serveste la ceva aceasta crestere? Cred ca este cazul sa ne trezim la realitate si sa analizam nepoliticianist recordul de crestere pe care Romania l-a inregistrat anul trecut si pe care s-ar putea sa-l inregistreze si in acest an.

Analiza corecta a cresterii economice, asa dupa cum se face in tarile dezvoltate, pleaca de la scopul pe care il are procesul cresterii economiei prin indicatorul PIB. Acest scop este transformarea cresterii economice in dezvoltare economica, adica transformarea surplusului de valoare intr-un potential mai mare de satisfacere a nevoilor populatiei.

Preluarea ad literam a cifrei de crestere fara analiza efectelor materiale, educationale, culturale, ambientale etc. pe care aceasta cifra statistica le are asupra starii generale a natiunii nu este corecta.

Problema aprecierii ritmului cresterii economice apare astfel ca o relatie dintre cresterea economica pe de o parte si dezvoltare pe de alta parte sau, altfel spus, dintre mecanismul de functionare al modelului neoliberal si scopul acestui model.

Mecanismul il constituie cresterea economica iar scopul, bunastarea populatiei printr-o dezvoltare la nivel economic si social. Dezvoltarea, din prisma conceptului economic, presupune o evolutie mai extinsa si mai profunda a mediului economic si social decat simpla crestere economica, cu obiective precise si o perspectiva directa asupra starii generale a natiunii in viitor.

Inca din perioada anilor 1970 s-a recunoscut ca exista o contradictie intre cresterea economica exprimata prin dinamica PIB si structura distribuirii acestuia pe categorii si grupe de populatie, aducand in prim plan problema inegalitatilor in urma lipsei de conexiune dintre dinamica PIB si conditiile de viata ale cetatenilor.

La aceasta contradictie s-a mai adugat si cea dintre dinamica PIB si deteriorarea conditiilor de mediu. Stiinta economica occidentala a demonstrat ca reducerea evaluarii starii economiei doar la indicatorii cresterii economice nu este edificatoare pentru aprecierea succesului sau insuccesului politicilor economice.

Exista, fara indoiala, dovada incapacitatii ritmului cresterii economice de a reflecta inegalitatile existente in repartizarea veniturilor, fapt considerat esential in explicarea marilor decalaje si contradictii de natura sociala prin accelerarea trendului de stratificare a categoriilor populatiei.

Inegalitatea distribuirii veniturilor a fost tema principala a raportului prezentat de catre "Comisia pentru evaluarea performantelor economice si a progresului social" condusa de catre Joseph Stiglitz, infiintata in 2008 de catre Nicolas Sarkozy. In preambulul raportului se spunea: "In urma faptului ca nu se tine seama de existenta unor mari inegalitati in distribuirea veniturilor apare un paradox, acela al unei cresteri economice statistice nereflectata in cresterea reala a standardului general de viata".

Romania reprezinta un caz interesant din punctul de vedere al mandriei sonor afisate de catre guvernanti pentru rezultatele politicilor economice pe care le-au implementat. Realitatea ar trebui sa-i determine sa inlocuiasca mandria cu cainta caci discrepanta dintre cresterea economica si dezvoltare a devenit in Romania una dintre cele mai pregnante caracteristici ale politicii economice si ale starii natiunii.

La sfarsitul anului 2015 se lauda cu una dintre cele mai inalte rate ale cresterii in ansamblul Uniunii Europene dar aceasta crestere oglindeste existenta unor importante nerealizari si neajunsuri. In conditiile cresterii PIB, adica a cresterii economice, anul 2015 (ca si anii precedenti de crestere economica) tinde sa consolideze procesul de cantonare a Romaniei in zona subdezvoltarii fata de standardele europene.

In contrast cu un PIB in ascensiune, indicatorii generali de stare a natiunii sunt paradoxal tot in ascensiune desi ar fi fost normal sa scada. Astfel, Romania ocupa locul unu (in cel mai bun caz locul doi) in UE la indicatori ca: venitul pe cap de locuitor, mortalitatea infantila, absenteismul scolar, consumul de sapun, detergenti si pasta de dinti, dezvoltarea infrastructurii rutiere, de canalizare si informatica, reaparitia unor boli eradicate din secolul trecut (tuberculoza, rahitismul), consumul cultural (carti, spectacole, muzee), numar de medici, paturi de spital si studenti la mia de locuitori.

Drumul Romaniei de la crestere economica la dezvoltare este barat de inegalitatea distribuirii veniturilor dar nu prin politici sociale discriminatorii ci, pur si simplu, prin frauda si coruptie ca urmare a functionarii economiei noastre "de piata" pe baza relatiilor de clientelism politic.

Acest parcurs al transferului efectelor pozitive ale cresterii economice asupra procesului de dezvoltare si modernizare este obstructionat si de prevalenta principiilor electorale asupra celor pragmatico economice ale politicii guvernamentale prin reducerea ponderii investitiilor in scopul cresterii electorale a ponderii, nejustificate de nivelul productivitatii, al salariilor si ajutoarelor sociale.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#Romania crestere economica, #raport Banca Mondiala crestere economica , #crestere economica