Viitorul Romaniei nu va fi foarte roz - ce pericole pandesc dupa colt

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 07:43
8310 citiri
Viitorul Romaniei nu va fi foarte roz - ce pericole pandesc dupa colt

Viitorul apropiat al Romaniei nu va fi prea roz, avand in vedere ca tara noastra se afla deja in recesiune tehnica, iar noile taxe anuntate de Guvern, precum si situatia din regiune, pun obstacole in calea unei cresteri economice solide, sustin analistii ING Bank.

Banca si-a redus prognoza pentru acest an, de la 2,9% la 1,8%. Pentru 2015, estimarile au scazut de la 4% la 3%, se arata in analiza remisa Ziare.com.

Moise Guran: 2015 va fi un an crunt

Tara noastra putea sa isi mentina statutul de tigru al Europei

In 2013, Romania a inregistrat al doilea cel mai mare avans al produsului intern brut (PIB) din UE, de 3,5%, fiind depasita doar de Letonia, performanta ce i-a adus titlul de "tigrul Europei".

Astfel, la inceputul lui 2014, specialistii ING Bank se asteaptau ca situatia sa se imbunatateasca si mai mult, daca lucrurile aveau sa urmeze aceeasi directie: cererea interna ar fi trebuit sa isi revina, avand in vedere trendul descendent al inflatiei, iar costurile de finantare se aflau pe o panta negativa.

La acestea s-ar fi adaugat si o posibila crestere a cheltuielilor publice, in contextul alegerilor prezidentiale din noiembrie.

Insa scenariul nu s-a adeverit.

Cheltuielile publice neasteptat de mici si lipsa predictibilitatii mediului de afaceri, cauzata de noile taxe impuse in acest an, au sufocat cererea interna. Similar, exporturile si consumul - singurele motoare de crestere - au inceput sa dea semne ca isi vor pierde avantul, iar absorbtia fondurilor europene nu a fost una extraordinara.

Astfel, in 2014, Romania a inregistrat un recul in primele doua trimestre, intrand in recesiune tehnica.

Romania, in recesiune: Cine a tras in jos economia

"In aceste conditii, cresterea economica nu se va imbunatati semnificativ in restul anului, ceea ce este ingrijorator, avand in vedere ca Romania a avut un punct de plecare mai mult decat bun", sustin specialistii ING Bank.

Ce va aduce batalia din campania pentru alegerile prezidentiale

Analistii citati amintesc ca lupta pentru scaunul de la Palatul Cotroceni este acerba, desi se afla abia la inceput.

Ei sustin ca, aparent, premierul Victor Ponta porneste ca favorit, insa contracandidatii sai pot oferi surprize.

Alegeri prezidentiale 2014: BEC a validat candidaturile - cine este, oficial, in cursa pentru Cotroceni (Video)

"Avand in vedere toate acestea, atentia noastra se indreapta catre viitorul guvern, care ar putea fi format inca de anul viitor (daca Ponta va castiga alegerile - n.red.). De asemenea, nu putem exclude nici unele schimbari importante in ceea ce priveste politicile economice, mai ales daca acordul cu FMI nu va fi reinnoit, asa cum au anuntat autoritatile", explica analistii ING Bank.

Romania nu va mai incheia un acord nou cu FMI, dupa 2015 - anunta Liviu Voinea

Concluzie

Specialistii bancii citate amintesc ca exista cateva lucruri importante, in afara de cele deja enumerate, care ar putea influenta situatia economica a tarii in ultimele luni din 2014 si in 2015. Acestea sunt:

- tensiunile geopolitice din regiune (conflictul Ucraina-Rusia) ;

- revenirea dupa doi ani de pauza la consolidarea fiscala, pentru ca Romania sa indeplineasca obiectivele prevazute in Pactul Fiscal (deficit structural de 1%) ;

- sprijin monetar redus din partea BNR.

Rusia pune tunurile energetice pe Romania? De ce a redus Gazprom livrarile de gaze

In prognoza realizata de ING Bank exista si o doza de optimism.

Specialistii bancii spera, totusi, ca impactul negativ asupra sectorului agricol sa nu fie foarte mare, ca cheltuielile publice vor lua avant spre finalul anului si ca socul initial al noilor taxe va fi absorbit.

Insa pentru ca estimarea de 1,8% sa fie atinsa, PIB trebuie sa creasca in fiecare din cele doua trimestre cu aproape 1%, un salt important de la -1%, cat a fost in primul trimestru.

"Cu un nou guvern anul viitor, intoarcerea consolidarii fiscale dupa doi ani de pauza, rate mai mare in dolari, tensiunile geopolitice si un sprijin monetar mai redus, viitorul apropiat al Romaniei nu pare a fi foarte roz", au concluzionat cei de la ING Bank.

Alte estimari

Nu toti analistii sunt atat de pesimisti.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si-a pastrat prognoza pentru cresterea economica a Romaniei in acest an la 2,6%, potrivit celui mai recent raport lansat in septembrie. Iar 2015 va veni cu un avans al PIB de 2,8%.

Pe de alta parte, in aprilie, inainte ca datele oficiale sa arate ca Romania a intrat in recesiune tehnica, Erste Group, care detine BCR, estima ca Polonia ar trebui sa inregistreze cea mai buna performanta economica din regiune, cu o crestere de 3,1%, urmata de Romania, cu 3%.

"Republica Ceha (2%), Ungaria (1,9%) si Slovacia (1,7%) vor inregistra cresteri mai mari decat anul trecut, in timp ce Serbia ar putea raporta un avans mai lent decat in 2013, de 1,0%.

Croatia nu poate decat sa stagneze (0%), pe fondul restrictiilor fiscale, precum si al problemelor privind competitivitatea si piata exporturilor. Turcia ar trebui sa creasca cu 2,3%, dupa avansul de 3,8% din 2013, avand in vedere incertitudinea economica interna, mediul mai putin favorabil al pietei externe si rata de politica monetara mai ridicata", conform Erste Group.

In prognoza publicata in luna mai, Comisia Nationala de Prognoza estima o crestere de 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#Romania crestere economica 2014, #crestere economica Romania , #crestere economica