Cum ajuta UE cresterea economica si crearea de locuri de munca

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 14:00
2934 citiri
Cum ajuta UE cresterea economica si crearea de locuri de munca
Foto: Reuters

Liderii europeni, intruniti in cadrul Consiliului European din 18-19 octombrie, si-au afirmat determinarea pentru cresterea economica si a numarului locurilor de munca.

Ei au stabilit alocarea a 180 de miliarde de euro in urmatorii trei ani pentru indeplinirea acestor scopuri. Romania a subliniat, inca o data, importanta liberei circulatii a fortei de munca.

"Consiliul European isi mentine hotararea de a stimula cresterea economica si locurile de munca, in contextul Strategiei Europa 2020. Pactul pentru crestere economica si locuri de munca, decis in luna iunie, constituie cadrul general de actiune la nivel national, la nivelul zonei euro si la nivelul UE, prin utilizarea tuturor parghiilor, instrumentelor si politicilor.

Toate angajamentele evidentiate in cadrul pactului trebuie realizate pe deplin si cat mai rapid", se arata in concluziile reuniunii Consiliului European.

Pactul pentru Crestere si Ocupare a fost adoptat la reuniunea Consiliului European din 20-29 iunie 2012, la insistentele Frantei. Dincolo de declaratii de intentie, un pas important a fost realizat la recenta intrunire a CoE prin implementarea unui pachet financiar de 120 de miliarde euro pentru sustinerea cresterii economice si crearii locurilor de munca.

In saptamanile urmatoare, Banca Europeana de Investitii va mai aloca inca 10 miliarde si isi va creste capacitatea de finantare a proiectelor pana la 60 de miliarde de euro. Aceasta inseamna ca, in total, in urmatorii trei ani vor fi alocati 180 miliarde euro pentru investitiile necesare cresterii economice si ocuparii fortei de munca.

"Depinde de guverne cat sunt de eficiente in a cheltui acesti bani", a comentat presedintele Traian Basescu in conferinta de presa de la finalul reuniunii CoE.

Basescu acuza: Pozitia Romaniei, fragilizata de fluierarea liderilor europeni pe stadioane

Romania va contribui la acest pachet financiar cu peste 52 milioane de euro, pe care-i va achita intr-o singura transa, pentru a demonstra o "atitudine constructiva" si a putea beneficia de fonduri suplimentare, daca sunt proiecte de finantat.

In cadrul reuniunii, Traian Basescu a insistat pe "accesul echitabil al tuturor statelor membre la initiativele promovate in cadrul Pactului pentru crestere economica si locuri de munca" si pe "importanta liberei circulatii a fortei de munca".

"Inca exista noua state care au restrictii pentru muncitorii romani", a punctat Basescu.

"Comisia Europeana va ajuta statele membre in reajustarea programelor de acces la fondurile structurale pentru a se concentra mai bine pe cresterea economica si pe ocuparea fortei de munca", se mai arata in concluziile reuniunii Consiliului European.

Circulatia fortei de munca trebuie incurajata

Liderii europeni au stabilit adoptarea de masuri privind obtinerea si conservarea dreptului la pensie transfrontaliera, reactivarea lucratorilor in varsta si facilitarea mobilitatii fortei de munca, in special pentru a veni in sprijinul celor tineri.

"Consiliul European asteapta cu interes propunerile privind educatia si dezvoltarea aptitudinilor din Pachetul privind angajarea tinerilor, incluzand stagii profesionale de calitate si imbunatatirea mobilitatii celor tineri. Mobilitatea fortei de munca in cadrul Uniunii Europene trebuie facilitata", au subliniat liderii europeni.

Concluziile Consiliului European Uniunea bancara, pe ultima 100 de metri, zona euro vrea buget separat

Reuniunea Consiliului European, la care au participat 27 de sefi de state si guverne, s-a concentrat pe subiecte economice, principalele teme fiind consolidarea Uniunii Economice si Monetare precum si masuri privind cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Urmatoarea reuniune extraordinara a Consiliului European va avea loc in noiembrie 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Basescu Consiliul European toamna, #Consiliul European crestere economica, #Consiliul European locuri munca , #crestere economica