Consumatorii din Europa, mai optimisti cu privire la redresarea economica

Luni, 18 Iulie 2011, ora 14:10
1050 citiri
Consumatorii din Europa, mai optimisti cu privire la redresarea economica
Foto: Sofia Echo

Starea de spirit a consumatorilor din multe tari ale Uniunii Europene a inregistrat, pentru prima data de la declansarea crizei economice si financiare, o imbunatatire, in ciuda nesigurantei create de discutiile privind pachetul de salvare a Greciei, potrivit unui studiu al firmei de cercetare GfK.

Pentru prima data dupa recesiune, datele economice indica un trend usor ascendent fata de primul trimestru al anului, desi consecintele crizei nu au fost, inca, depasite, se arata in studiul GfK, remis Ziare.com.

Astfel, nesiguranta privind modul in care situatia va progresa in aceasta tara, dar si in Irlanda si Portugalia afecteaza increderea consumatorilor in evolutia economica a tarilor lor.

Cea de-a doua problema majora pentru europeni o constituie inflatia. In Bulgaria de exemplu, se asteapta, pana la sfarsitul acestui an, o crestere generala a preturilor cuprinsa intre 5% si 6%. Consumatorul european este ingrijorat in mod special de cresterea costurilor alimentelor si combustibilului.

In aproape toate tarile monitorizate in cadrul studiului, recesiunea a trecut de faza critica. In general, asteptarile privind starea economiei au inregistrat o crestere in al doilea trimestru, sau, in cel mai rau caz, au ramas stabile la nivelurile inregistrate in martie.

Multi consumatori spera ca tara lor sa poata depasi, pe termen mediu, criza. Exceptiile sunt Austria, unde indicatorul a inregistrat o scadere de la inceputul anului, si Cehia. Germania continua sa fie motorul cresterii economice in Europa: in prezent indicatorul din aceasta tara se situeaza la o valoare de 50,3 puncte.

Indicatorul a inregistrat de asemenea o crestere deosebit de puternica in Spania, Marea Britanie, Franta si Polonia.

In ultimele 12 luni, Romania a prezentat un trend ascendent accentuat: indicatorul a urcat continuu de la nivelul sau de -71 puncte in iunie 2010 la cel actual de -26,2 puncte.

In ciuda unui nivel de crestere de 1,9% anticipat pentru anul acesta, populatia ceha are, in prezent, putina incredere in economia tarii. Acest lucru se reflecta in asteptarile consumatorilor privind starea economiei, care au atins cel mai coborat nivel (-48,1 puncte) de la inceputul lui 2006, cand a inceput sa se tina evidenta.

Cetatenilor le este teama ca reformele anuntate, in special reforma pensiilor, nu vor fi implementate la timp, iar faptul ca se asteapta ca somajul sa urce in a doua jumatate a anului constituie un alt motiv de ingrijorare.

In Austria, valoarea indicatorului a scazut cu aproape 10 puncte in trimestrul al doilea, ajungand la nivelul actual de 21 de puncte. Discutiile continue cu privire la criza financiara europeana si sprijinul financiar de cateva zeci de miliarde de euro al Greciei nelinistesc consumatorii. Ca si cehilor, austriecilor le este teama ca, din aceste motive, propria lor economie va suferi in mod disproportionat.

Asteptarile privind starea economiei in Grecia par deocamdata sa se fi stabilizat, ramanand constante in al doilea trimestru, desi nivelul continua sa fie foarte coborat: indicatorul se afla acum la valoarea de -54,7 puncte. Cu toate acestea, gratie masurilor de austeritate impuse de guvernul grec, cetatenii greci se confrunta cu o scadere si mai drastica a cheltuielilor guvernamentale, aceasta urmand sa aiba un efect de domino asupra economiei tarii, in conditiile in care protestatarii isi fac auzita vocea.

Cum va evolua inflatia?

Italia inregistreaza in prezent cel mai scazut nivel (-18,4 puncte). Cu toate ca valoarea indicatorului ramane foarte ridicata in Franta, la 32 de puncte, situatia din aceasta tara s-a ameliorat considerabil: in aprilie, indicatorul se afla inca la valoarea de 49 de puncte.

Si in Austria, asteptarile privind preturile se afla la un nivel ridicat, respectiv la 30,6 puncte. Valoarea indicatorului a crescut in Marea Britanie, Cehia si Grecia.

In Marea Britanie, asteptarile consumatorilor privind preturile au scazut cu mai mult de 19 puncte in perioada cuprinsa intre lunile martie (17,3 puncte) si mai (-1,9 puncte). Rata inflatiei ramane totusi in jur de 4,5%, principalii factori de crestere fiind costurile tot mai mari ale alimentelor si combustibilului.

In urma cresterilor accentuate din ultimele cateva luni, consumatorii par sa se astepte la o inversare a trendului preturilor. Pachetul de masuri de austeritate al guvernului britanic, somajul relativ ridicat si inghetarile salariale larg raspandite ar putea contribui si ele la un nivel mai scazut al inflatiei.

In Grecia, evolutia asteptarilor privind preturile este contradictorie. In perioada aprilie - mai, valoarea indicatorului a scazut cu 15,2 puncte, ajungand la -17,6 puncte. In iunie, insa, asteptarile privind preturile au crescut foarte puternic, ajungand la nivelul actual de 8,7 puncte.

Discutiile privind majorarea impozitelor ca parte a noului pachet de masuri de austeritate par sa aiba impact. De exemplu, TVA-ul pentru diferite produse si servicii, cum ar fi mancarea si bautura in restaurante, a crescut de la 11% la 23%, afectand si el direct viata de zi cu zi a grecilor.

Asteptarile privind veniturile: semne de redresare in Spania

In al doilea trimestru al lui 2011, asteptarile privind veniturile au crescut si ele in Europa. Valoarea indicatorului a inregistrat o crestere in Germania, Spania, Austria, Romania si Polonia, iar, in unele cazuri, cresterea a fost semnificativa. Cu 44,6 puncte, Germania continua sa inregistreze cea mai ridicata valoare.

Valoarea indicatorului s-a stabilizat, desi se afla la un nivel coborat, in Bulgaria si Cehia, in timp ce, in Franta, a coborat la un minim record de -41,9 puncte in iunie.

Doar grecii sunt mai pesimisti: valoarea indicatorului se afla la -58,6 puncte in iunie. Masurile drastice asociate celui de-al doilea pachet de austeritate, inclusiv majorarea impozitelor, desfiintarea altor ajutoare sociale si reducerile salariale din sectorul public au toate impact asupra Greciei.

Situatia economica se va redresa treptat in Spania, in opinia locuitorilor acestei tari si, in consecinta, ei anticipeaza o imbunatatire a situatiei lor financiare. Cu toate ca rata somajului inca mai depaseste 21%, aceasta a inregistrat o usoara scadere in toate sectoarele economice.

Acest lucru este atribuibil in primul rand turismului: cererea actuala de lucratori sezonieri in industria turistica este din nou mai ridicata si aceasta influenteaza direct puterea de cumparare a lucratorilor sezonieri. Spania a beneficiat si de declinul calatoriilor in Africa de Nord.

Cu toate acestea, nu se observa deocamdata o imbunatatire a situatiei de ansamblu pe piata fortei de munca, care ar fi esentiala pentru ca consumatorii spanioli sa isi recapete seninatatea.

In Polonia, indicatorul a atins un minim record, situandu-se la -47,5 puncte in aprilie. Intre timp valoarea acestuia a urcat si a ajuns la nivelul actual de -27,4 puncte. Economia poloneza a reusit sa se redreseze foarte bine dupa criza economica globala, inregistrand anul trecut o crestere de 3,8%.

In primul trimestru al lui 2011, produsul intern brut a crescut cu circa 4,5% si, ca urmare, polonezii spera sa beneficieze in lunile care urmeaza de majorari salariale.

Cu toate ca rata somajului ramane destul de ridicata, situandu-se in jur de 13%, in primul trimestru al anului s-a inregistrat o crestere a ocuparii fortei de munca de 4,1%, ceea ce marcheaza inceputul unei redresari.

Dorinta de cumparare: preturile in crestere devin o problema in Bulgaria

Ameliorarea treptata a situatiei economice si anticiparea revenirii la venituri mai mari isi fac simtite efectele asupra dorintei de cumparare. Trendul pare sa fi trecut de faza critica in majoritatea tarilor, valoarea indicatorului fiind fie stabila, fie in usoara crestere.

Astfel, Germania a inregistrat o valoare maxima record de 35,1 puncte, in timp ce Grecia se situeaza la celalalt capat al scalei, cu -41,8 puncte, urmata indeaproape de Marea Britanie cu -41,5 puncte.

In Bulgaria, valoarea indicatorului a scazut si mai mult in al doilea trimestru, insa nu la fel de brusc ca in trecut. Incepand din martie, valoarea acestuia a scazut cu aproape 6 puncte, situandu-se in prezent la -3,1 puncte, cea mai coborata valoare inregistrata din februarie 2005.

Pe termen mediu, inflatia ar putea deveni o problema grava in Bulgaria. O rata a inflatiei de aproape 6% constituie o amenintare atat la adresa stabilitatii politice a tarii, cat si a perspectivelor ei de crestere de durata. Avand in vedere faptul ca veniturile disponibile deja abia acopera costurile normale ale vietii si ca este putin probabil ca acest lucru sa se schimbe in viitorul apropiat, din cauza ratei ridicate a inflatiei, consumatorii nu considera prezentul a fi un moment oportun pentru cumparaturi majore, efectuandu-le doar pe cele strict necesare.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#crestere economica Europa, #estimari crestere economica Europa , #crestere economica