Crestere economica sub asteptari - ce sectoare au sustinut avansul

Miercuri, 14 August 2013, ora 10:13
2169 citiri
Crestere economica sub asteptari - ce sectoare au sustinut avansul

Produsul intern brut a crescut cu 1,7% in primele sase luni ale anului fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, dupa ce PIB-ul a urcat in trimestrul al doilea cu 0,3% fata de cel anterior, avansul fiind mai mic decat cel anticipat de analisti.

Analistii estimau un avans de pana la 2% al economiei in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada din 2012.

Cresterea economica a fost sustinuta de industrie si exporturi, in timp ce constructiile si consumul isi continua declinul.

"Ne asteptam ca principalul motor al acestui rezultat pozitiv sa fi ramas exporturile, in timp ce consumul a continuat sa ramana in urma, probabil mai mult decat am anticipat", a comentat Florentina Cozmanca, economist senior RBS.

Analistii RBS prognozeaza o crestere economica de 1,8% pentru acest an.

Un an agricol foarte bun: Cea mai mare productie de grau din ultimii opt ani

Ce exporta cel mai mult Romania

"Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

In primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier", se arata in comunicatul INS.

Saptamana trecuta, BNR a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la peste 2%, pe baza evolutiei exporturilor, a productiei industriale si a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar International a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor.

Anterior, FMI si autoritatile romane estimau o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

INS va anunta 4 septembrie datele provizorii privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

C.S.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#crestere economica Romania, #crestere PIB 2013, #exporturi , #crestere economica