Cresterea economica din 2012, miza electorala?

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 12:40
2332 citiri
Cresterea economica din 2012, miza electorala?
Foto: Arhiva

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat ca bugetul pentru 2012 este construit pe o crestere intre 1,7% si 2,7%, iar deficitul preconizat este intre 1,9% - 2,5% din PIB, insa analistii se tem de o incetinire a cresterii economice pana la 1 la suta.

"Cresterea economica pentru 2012 este situata intre 1,7% si 2,7%. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predictii pe cifre fixe. Atat noi cat si troika (FMI, CE si BM - n.red.) am convenit asupra unei lejeritati a cifrelor, pentru ca nu se cunosc. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5% anul acesta si in 2012", a afirmat Basescu.

Presedintele a mai mentionat ca Romania nu are cum sa intre in derapaj economic daca Guvernul isi va respecta angajamentele luate fata de institutiile internatioanale.

Insa aceasta previziune guvernamentala ar putea fi prea optimista. Analistii economici se tem ca economia tarii noastre va inregistra o crestere mai mica de 2%, indreptandu-se chiar spre 1%.

"Lucrurile sunt foarte complicate in economia europeana, cred ca va fi mai mica de 3%, chiar sub 2%, insa nu vreau sa anticipez prea multe", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Constantin Rudnitchi.

Desi, initial, previziunile de crestere economica erau de aproximativ de 3,5%, procentul a fost ulterior redus. "Romania doar s-a aliniat la tendintele europene", a explicat, pentru Ziare.com, si analistul economic Aurelian Dochia.

"Un procent de 2% este unul rezonabil. Iar, daca bugetul a fost construit pe aceasta cifra, probabil ca este realizabil. Insa consider ca ar trebui sa fie luate in calcul si niste scenarii de stres in care nu s-ar atinge aceasta tinta, insa pentru cel de baza, este normal sa fie in jur de 2%. Desi situatia internationala este incerta, momentan nu avem de ce sa ne punem alte probleme", a subliniat acesta.

Analistul financiar Daniel Daianu considera ca acest scenariu este unul prea optimist, afirmand ca economia va creste cel mai probabil cu 1%.

Nivelul cheltuielilor bugetare, punctul sensibil

Daianu a mentionat ca cel mai important aspect care trebuie luat in calcul este nivelul cheltuielilor bugetare.

"Corectia programata pentru 2012 a scazut de la 4,5% pe cash, adica 5% din PIB pe ESA (sistemul de calcul european pentru buget - n.red.), la 2,2-2,3% pe ESA, adica 1,9% pe cash. Diferenta este una mare, de peste 2,5% din PIB. O asemenea ajustare a bugetului, care vizeaza mai ales cheltuielile si care s-ar putea face numai prin amputarea acestor cheltuieli de 2,5% din PIB, adica 8 la suta din cheltuielile bugetare totale, are un efect de contractie asupra activitatii economice, in sensul incetinirii acesteia".

Daianu considera ca acest lucru ar putea fi compensat prin cresterea investitilor in sectorul privat si a consumului gospodariilor, insa aceste lucruri nu sunt realizabile.

"Daca absorbtia fondurilor europene ar creste la o valoare de peste 2% din PIB, am putea realiza grosul de ajustare fiscala, adica nu s-ar simti corectia bugetara si efectul de contractie ar disparea".

O alta solutie ar fi colectarea taxelor bugetare, o chestiune pe care Guvernul "uita" sa o faca.

De asemenea, el considera ca nu ar trebui sa repetam greselile din trecut, adica risipirea banilor si investirea in proiecte care nu antreneaza economia. "Guvernul ar trebui sa fie mult mai responsabil, cu riscul de a supara clientela de partid", a concluzionat analistul.

Cresterea salariilor si a pensiilor in 2012, doar o promisiune?

FMI si-a dat acordul pentru o indexare a pensiilor si salariilor pentru anul viitor, oficialii romani anuntand o crestere a acestora in a doua jumatate din 2012. Insa nu ne putem baza pe concretizarea promisiunii.

"Cu siguranta aceste previziuni sunt atat de optimiste pentru ca 2012 este an electoral. Cresterea pensiilor si a salariilor ar duce la cresterea economica pentru ca ar ambala motoarele interne. Mereu ne intrebam daca avem bani pentru aceste indexari, insa eu cred ca se pot gasi resurse", a opinat Rudnitchi.

Cresterile depind de atingerea unor tinte de catre Guvern. Insa aceasta promisiune intra in contradictie cu dimensiunea de prudenta pe care si-a luat-o conducerea. "Iar acest lucru te duce automat cu gandul ca 2012 este un an electoral", a concluzionat si Daianu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere economica Romania, #PIB 2012, #Traian Basescu PIB 2012, #indecare pensii salarii, #buget 2012 , #crestere economica