Cresterea economica si lista ei de probleme: Nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 08:09
4419 citiri
Cresterea economica si lista ei de probleme: Nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi
Foto: Pixabay

Dupa analizarea datelor semnal, Institutul National de Statistica a confirmat cresterea economica de 5,7% pe primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent (valoare ajustata sezonier pentru comparabilitate si comunicata la Eurostat).

De asemeni, rezultatul pe trimestrul II fata de acelasi trimestru din 2015 a fost mentinut la +5,9%, pe seria bruta si +5,7% la seria ajustata sezonier.

In cifre absolute, valoarea PIB a urcat de la circa 349 miliarde lei pe prima jumatate a lui 2015 pana la aproximativ 372 miliarde lei in prima jumatate a lui 2016, pentru a ajunge la peste 411 miliarde miliarde lei in semestrul unu 2017.

Cresterile de preturi se acumuleaza amenintator. Si lista de probleme

Datele prezinta o componenta importanta de cresterea artificiala a PIB, dincolo de ritmul sustenabil in conditii de echilibru macroeconomic. Majorarea consumului prin decizii administrative, cu cresterea exagerata a salariilor din sectorul bugetar, s-a combinat cu reducerea fiscalitatii. Semnificativ, diminuarea de peste doua procente de la indicele de pret al impozitelor a amplificat PIB cu o jumatate de punct procentual cu pretul expandarii deficitului public, foarte probabil, peste limita de 3%.

Deocamdata, numai rezultatele nesperat de bune din industrie au mai sustinut echilibrele macroeconomice la un nivel acceptabil. Contributia acestui sector-cheie, care da tonul pentru intreaga economie, a fost mai mare decat cea a comertului, segment inflamat de cresterea veniturilor dar fara acoperire suficienta intr-un spor pe masura de productivitate a muncii.

In acest tablou majorarile de indici de preturi pe aproape toata linia, cu exceptia notabila a sectorului de informatii si comunicatii (performerul absolut al primei parti a anului in curs prin cresterea de 12,7% in volum), se acumuleaza amenintator si se vor vedea in curand la nivelul inflatiei masurate prin indicele preturilor de consum.

Citeste mai multe despre Cresterea pe S1 si lista ei de probleme: nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi pe Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#crestere economica , #crestere economica