Criza europeana se reflecta in China: Economia isi pierde avantul (Video)

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 15:32
2903 citiri
Criza europeana se reflecta in China: Economia isi pierde avantul (Video)
Foto: Daylife

Economia chineza a inregistrat cel mai lent ritm de crestere de la recesiune pana in prezent, un semn de ingrijorare pentru partenerii sai, inclusiv pentru Statele Unite.

In al doilea trimestru din 2012, economia Chinei s-a majorat cu 7,6 la suta, marcand o decelerare fata de cresterea de 8,1% din trimestrul anterior. De altfel, acesta este si cel mai lent ritm de crestere de la inceputul anului 2009 pana in prezent.

Scaderea poate fi provocata de mai multi factori, fiind influentata si de probleme legate de datorii in zona euro, una dintre cele mai importante piete de desfacere pentru China. Aici, dar si in Statele Unite, consumul a scazut, prin urmare si cererea pentru produse din import.

Avand in vedere ca economia Chinei, a doua cea mai mare la nivel mondial, are un ritm de crestere mult mai lent decat cel asteptat, exista efecte negative in restul lumii.

China este al treilea cel mai mare client pentru exporturile americane, dupa Canada si Mexic, iar multe companii din SUA se bazeaza pe vanzarile in aceasta piata pentru a avea profit.

De exemplu, producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) si-a scazut estimarile de vanzari, in aceasta saptamana, citand China drept cauza. Acelasi lucru l-a facut si producatorul de motoare Cummins.

Producatorul chinez de otel Boashan Iron & Steel si-a micsorat preturile, sugerand ca a scazut cererea, iar producatorul de aluminiu Alcoa a spus ca "reducerea cheltuielilor pentru infrastructura" este de vina pentru scaderea veniturilor sale, potrivit CNN Money.

"Ca tara in curs de dezvoltare, China trebuie sa mentina un anumit nivel al cresterii economice, pentru a produce o baza pentru dezvoltarea economica si sociala, precum si imbunatatirea nivelului de trai", a spus premierul Wen Jiabao, citat de agentia Xinhua.

Investitorii, ingrijorati de scaderile din BRIC

Traiectoria economiei chineze este cruciala pentru investitori, care se confrunta cu o scadere nu numai in China, ci si in celelalte state BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), care sunt, in prezent, cel mai important motor de crestere economica la nivel mondial.

Pana acum, raspunsul Beijingului nu a fost cel asteptat de investitori, limitandu-se la o serie de micro-masuri monetare si fiscale in ultimele opt luni.

"In acest moment, nu ma ingrijoreaza atat de mult cat de mare a fost scaderea in al doilea trimestru, ci cat de mult timp va ramane in scadere", a declarat Dong Tao, economist la Credit Suisse din Hong Kong, citat de Reuters. "Cred ca economia chineza va avea o traiectorie in forma L pentru o perioada", a adaugat acesta.

Vineri, banca centrala a cerut creditorilor sa ofere finantare mai mare catre economia reala, in special spre industria serviciilor, spre mediu si sectorul energiei verzi.

Somajul, inca o problema

Crearea locurilor de munca este o variabila cruciala pentru Partidul Comunist aflat la conducere, dupa ce au disparut nu mai putin de 20 de milioane de joburi, determinand Beijingul sa inceapa un program de stimuli financiari in valoare de 635 de miliarde de dolari.

De altfel, somajul este unul dintre indicatorii care refuza sa revina dupa scaderile din 2008/2009, analistii fiind de parere ca firmele asteapta reluarea unei cresteri economice semnificative.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#ritm scazut crestere China, #crestere economica China , #crestere economica